Džulija Roberts (Julia Roberts) rođena je u Smirni, nedaleko od Atlante. Kao dete želela je da postane veterinar, i tek nakon završetka srednje škole i pohađanja Univerziteta Džordžija odlazi u Njujork. Moglo bi se reći da je dolazak u Njujork bio presudan da mladu Džuliju. Krenula je na časove glume i radila je kao model.

Karijeru je započela 1987. godine pojavljujući se u nekoliko niskobudžetnih filmova u kojima je njen tekst bio sastavljen od svega nekoliko rečenica. Međutim, svetsku slavu postiže već 1990. godine, i narednih godina stiče status najpopularnije holivudske glumice.

Džulija Roberts takođe važi i za jednu od najplaćenijih američkih glumica, i zarada od njenih filmova iznosi oko 2,400,000,000 dolara.

“Zgodna žena” (Pretty Woman)

Romantična komedija iz 1990. godine. Džulija je za lik mlade i lepe prostitutke Vivijan Vard (Vivian Ward) nagrađena “Zlatnim globusom” za najbolju glavnu glumicu, a bila je nominovana i za “Oskara”. Vivijan je atraktivna prostitutka koja pomaže uspešnom biznismenu Edvardu Luisu (Edward Lewis), čiji lik tumači Ričard Gir (Richard Gere), da dođe do svog hotela. Edvard je moli da ostane s njim nedelju dana kao poslovna pratnja. Vivijan pristaje, ne sluteći da se on polako zaljubljuje u nju. Njihova veza će ubrzo postati sve samo ne poslovna.

Slika 149 Filmonedeljak: Julia Roberts

Film je postao jedan od komercijalno najuspešnijih filmova devedesetih godina, sa zaradom većom od 460,000,000 dolara, a danas je jedan od najuspešnijih iz svog žanra

“Venčanje mog najboljeg druga” (My Best Friend’s Wedding)

Još jedna romantična komedija iz 1997. godine. I za ovu ulogu Džulija je bila nominovana za “Zlatni globus” za najbolju glavnu glumicu. Tri nedelje pre svog 28. rođendana Njujorčanka Džulijana Poter (Julianne Potter) dobija poziv za venčanje svog najboljeg prijatelja. Majkl (Michael O’Neil), koga igra Dermot Malruni (Dermut Malruni), saopštava joj da će se oženiti dvadesetogodišnjom devojkom iz bogate porodice. Džulijana tada shvata da je odavno zaljubljena u njega i polazi u Čikago kod budućih mladenaca, s namerom da u što većoj meri sabotira venčanje.

Slika 234 Filmonedeljak: Julia Roberts

Ovaj film nalazi se na 14. mestu na listi komercijalno najuspešnijih romatičnih komedija svih vremena

“Ja u ljubav verujem” (Notting Hill)

Britanska romantična komedija iz 1999. sa Džulijom Roberts i Hju Grantom (Hugh Grant) u glavnim ulogama. Vilijam Taker (WilliamThacker) je vlasnik knjižare na Notingu u Londonu. Posao mu ide loše, živi sa prijateljem u staroj, neurednoj kući. Jednog dana u njegovu knjižaru dolazi Ana Skot (Anna Scott), poznata američka glumica koja snima film u Engleskoj, i kupuje knjigu. Vrlo brzo postaju prijatelji, ali će to prijateljstvo prerasti u nešto mnogo više. I za ovu ulogu Robertsova je dobila “Zlatni globus” za najbolju glumicu. Pored dobrih ocena kritičara, film je naišao i na dobar prijem kod publike, pa je zaradivši 363,000,000 dolara postao komercijalno najuspešniji britanski film svih vremena.

Slika 326 Filmonedeljak: Julia Roberts

Film se našao na 20. mestu na listi romantičnih komedija sa najvećom zaradom

“Odbegla mlada” (Runaway Bride)

Džulija Roberts u ovoj romantičnoj komediji iz 1999. godine tumači lik Megi Karpenter (Maggie Carpenter) koja postaje poznata u celoj Americi zato što beži sa svojih venčanja. Ajk Grejem (Ike Graham), čiji lik tumači Ričard Gir (Richard Gere), novinar iz Njujorka, pisaće članak o toj devojci. Međutim, upravo će zbog tog članka sledećeg dana biti otpušten. Jedini način da se ponovo vrati na posao jeste da napiše novi članak zasnovan na istinitim činjenicama – o Megi i njenom četvrtom pokušaju venčanja, za koji Ajk smatra da će biti isti kao i prethodni. Sledi zanimljiva priča koja će vas i nasmejati i raznežiti.

Slika 424 Filmonedeljak: Julia Roberts

Produkcija filma trajala je deset godina, a glavne uloge nuđene su Sandri Bulok, Demi Mur, Harisonu Fordu, Melu Gibsonu i Majklu Daglasu

“Erin Brokovič” (Erin Brockovich)

Erin Brokovič je američka biografska drama, snimljena 2000. godine. U filmu se govori o samohranoj majci koja je sa malo pravnog znanja tužila veliku korporaciju za zagađivanje vode u jednom gradu u Kaliforniji. Džulija Roberts je za glavnu ulogu dobila “Zlatni globus”, nagradu Udruženja filmskih kritičara za najbolju glumicu u glavnoj ulozi, nagradu Udruženja glumaca za najbolju glavnu glumicu, BAFTA nagradu, kao i “Oskar” za najbolju glavnu glumicu.

Slika 522 Filmonedeljak: Julia Roberts

Erin Brokovič Elis je američka ekološka aktivistkinja poznata po tome što je, uprkos nedostatku formalnog pravnog obrazovanja, odigrala ključnu ulogu u znamenitoj sudskoj parnici protiv kalifornijske kompanije Pacific Gas and Electric Company (PG&E), koja je 1993. isplatila rekordnu odštetu zbog zagađenja vode grada u Kaliforniji

Izvori fotografija: blameitontheanalyst.wordpress.com, mettelray.wordpress.com, themoviedb.org, oddsnendspics.blogspot.com, luuux.com


Katarina Stamenković je studentkinja književnosti i zaljubljenik u moderne plesove. Ne može da zamisli dan bez dobre jutarnje kafe i svojih prijatelja. Inspiriše je miris letnje kiše na ulicama njenog grada.

Comments