Hot topics

Jutarnji rituali koji će ti pomoći da se ponovo osetiš dobro u svojoj koži

Kupaći kostimi koje ćemo viđati svuda ovog leta

Kako da sprečiš bore koje nastaju kao posledica stresa?

Najbolji albumi u 2020. (do sada)

Ponekad je odustajanje od ljubavi čin ljubavi – prema sebi

Ljubavni horoskop za jun 2020.

Kako da sabotiraš sabotera u svojoj glavi

Saveti za negu problematične kože koji stvarno rade

Ideje za doručak po preporuci wellness eksperata

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.

Pre izvesnog vremena spomenuli smo Tarantinovo (Quentin Tarantino) poslednje ostvarenje “Prokletnici” (Inglorious Basterds). Sada brojimo dane i sate do premijere filma “Django Unchained”, a mnogima je srce poskočilo kada je najavljeno snimanje trećeg dela filma “Ubiti Bila” (Kill Bill). Dok željno iščekujemo ove novitete, valjalo bi da se podsetimo njegovih prethodnih remek-dela. U pauzama između svojih ostvarenja, učestvovao je u snimanju “Četiri sobe” (Four Rooms) i filma “Grad greha” (Sin City). Pojavljivao se i kao glumac, ne samo u svojim filmovima u kojima su kratke, ali upečatljive role postale njegov zaštitni znak, već i u filmovima svojih kolega, kao što su “Od sumraka do svitanja” (From Dusk Till Dawn) i “Planeta terora” (Planet Terror) Roberta Rodrigeza (Robert Rodriguez), sa kojim često sarađuje. Ipak, oduvek smo mu se najviše radovali u ulozi reditelja, te ovaj put imamo čast da vam ukratko predstavimo njegovih pet najboljih ostvarenja.

“Ulični psi” (Reservoir Dogs; 1992)

1PrvaSlika Filmonedeljak: Quentin Tarantino

Kadar koji je istog trenutka postao legendaran

Film je prvi put prikazan na festivalu “Sundance”, januara 1992. godine. Kako ne postoje dovoljno dobre reči koje bi mogle da opišu genijalnost ovog filma, dovoljno je reći da je istog trenutka postao legendaran. Pošto se posle prvog prikazivanja upisao u istoriju, doneo je veliku slavu mladom, do tada nepoznatom režiseru Kventinu Tarantinu. Film obrađuje motiv nepoverenja. Naime, nakon što je pljačka pošla po zlu, preživeli kriminalci počinju da upiru prst jedan u drugog uz optužbu da je tajni agent. Priča možda i nije toliko zanimljiva koliko je izbor glumaca bio savršen, kadrovi perfektno usnimljeni, a muzika briljantno uklopljena. Tarantinovo oko je i dve decenije po snimanju ovog filma ostalo nepogrešivo. U filmu “Ulični psi” glavne uloge tumače Harvi Kajtel (Harvey Keitel), Tim Rot (Tim Roth) i Majkl Medsen (Michael Madsen). Tim i Majkl nastavili su saradnju sa Kventinom u potonjim ostvarenjima.

“Petparačke priče” (Pulp Fiction; 1994)

2DrugaSlika Filmonedeljak: Quentin Tarantino

"Petparačke priče" se, između ostalog, pamte i po čuvenoj sceni plesa Turmanove i Travolte

Dve godine po završetku snimanja filma “Ulični psi”, Tarantino je okupio Džona Travoltu (John Travolta), Semjuela L. Džeksona (Samuel L. Jackson), Umu Turman (Uma Thurman), Brusa Vilisa (Bruce Willis), već spomenute Tima Rota i Harvija Kajtela, i snimio još jedan kultni film prepun simbolike. U pitanju su “Petparačke priče”, koje prate živote dvojice plaćenih ubica, gangsterove žene, boksera i dvoje pljačkaša. Na vrlo fin način, njihove posve drugačije priče polako se prepliću i spajaju. Gotovo da vam je neprijatno koliko je u ovom filmu sve na mestu i savršeno šokantno. Kada bismo pokušali da izdvojimo najupečatljivije replike, verovatno bismo prepisali čitav scenario.

“Džeki Braun” (Jackie Brown; 1997)

3TrecaSlika Filmonedeljak: Quentin Tarantino

Tarantino je vrlo uspešno uposlio legendu sedamdesetih

Nekoliko godina kasnije, Tarantino režira film o stjuardesi koja igrom slučaja postaje okosnica u slučaju policajaca protiv dilera oružjem. Po povratku sa puta, policija je pretresa i otkriva da prenosi novac za dilera, koga tumači Semjuel L. Džekson (Samuel L. Jackson). Nakon brojnih ucena, ona pristaje da im pomogne da ga uhvate. Uloga stjuardese Džeki pripala je Pem Grir (Pam Grier), prvoj crnkinji koja je glumila akcionog “heroja”, ikoni ženske slobode i seksualnosti sedamdesetih godina. U filmu, takođe, glume Robert de Niro (Robert De Niro) i Bridžet Fonda (Bridget Fonda), kao i Robert Forster (Robert Forster).

“Ubiti Bila” (Kill Bill; 2003, 2004)

4CetvrtaSlika Filmonedeljak: Quentin Tarantino

Ukoliko postoji neko ko nije odgledao ovaj film, nikad nije kasno da se ispravi greška

Potpuno je bespotrebno razdvajati prvi i drugi deo ovog remek-dela. Podjednako su dobri i zajedno čine kompaktnu celinu, koja je razdvojena iz prostog razloga da se ne bismo vazneli u nebesa istog trenutka po gledanju filma. “Nevesta”, koju tumači Uma Turman, po saznanju da nosi Bilovo dete, odlučuje da pobegne od svog života plaćenog ubice. Ukoliko niste do tada bili svesni da je gotovo nemoguće pobeći od svog prethodnog života, naročito kada on uključuje vrhunske ubice, Tarantino se postarao da nam to predstavi na slikovit način. Bil se pojavljuje na dan venčanja “Neveste” sa ostatkom svog smrtonosnog tima, i masakrira njenu novu porodicu. Ono na šta nisu računali jeste da je “Nevesta” ostala živa. Nakon pune četiri godine koje je provela u komi, ona se diže na noge lagane i uzima osvetu u svoje ruke. Pored prelepe Ume Turman, u filmu su se našli već spomenuti Majkl Medsen, Lusi Liu (Lucy Liu), Vivika A. Foks (Vivica A. Fox), Deril Hana (Deryl Hannah) i pokojni Dejvid Keradin (David Carradine).

“Otporan na smrt” (Death Proof; 2007)

5PetaSlika Filmonedeljak: Quentin Tarantino

Film sa nezaboravnim krajem i jednom od najboljih poruka

Svoj pretposlednji film posvetio je priči o bivšem kaskaderu Majku, čija je uloga pripala Kurtu Raselu (Kurt Russell). Negde u Americi, Majk uhodi dve različite grupe samouverenih devojaka. Ono što prve neće preživeti da ispričaju, druge će sa zadovoljstvom sažvakati i ispljunuti. Svi znamo da je u pitanju nešto krajnje uvrnuto i bizarno, ali da biste ustanovili o čemu se ovde, zapravo, radi, moraćete da odgledate ovaj film. “Otporan na smrt” nije samo priča o iživljavanju, kako neki vole da karakterišu Tarantinove filmove, on je pre svega posvećen osveti, borbi za život i neodustajanju po svaku cenu. Nameće se pitanje šta biste vi učinili u ovakvoj situaciji. Za sada možemo samo da uživamo u snalažljivosti i odlučnosti ovih prelepih devojaka.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Editors choice