Hot topics

#pričeiznutra: Teme kojih se i žene stide, a ne bi trebalo!

Kako da se našminkaš kada nosiš masku?

7 najpopularnijih modela vereničkog prstenja i burmi u 2020.

#MySkinMyWay: Slavimo lepotu i jedinstvenost tvoje kože! Prijavi se i budi deo našeg beauty advertorijala!

3 razloga zašto je novi Huawei P40 Pro+ pravi izbor za tvoj novi mobilni telefon

Sve što treba da znaš o FOREO LUNA fofo – prvom pametnom beauty uređaju!

3 ideje kako da provedeš odmor u gradu – i ipak dobiješ leto za pamćenje!

Kako da se dobro provedeš ovog leta – čak i ako nigde ne putuješ!

Jutarnji rituali uz koje će ti svaki dan biti dobar dan!

#Staycation? Ovo su naši predlozi kako da provedete najbolje leto ikad!

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.

Tim Barton (Tim Burton) od malih nogu voleo je da crta. Studirao je animaciju, a ubrzo je dospeo i u Diznijev studio. Iako je primarno bio okupiran dugometražnim crtaćima, koje je smatrao previše komercijalnim, studio je bio dovoljno ljubazan da mu dozvoli da se pozabavi sopstvenim projektom. U pitanju je naravno kratkometražni film “Vinsent” (Vincent), a potom i “Frankenweenie”, koji je ocenjen kao nepodesan za decu. Barton je imao sreću da je oba filma video Pol Rubens (Paul Reubens), koji mu je poverio snimanje svog prvenca “Pee-wee’s Big Adventure”. Ovo delo ostvarilo je veliki uspeh, te proslavilo Tima, kome će ubrzo biti povereno i snimanje Betmena (Batman). Pogledajte koji su to još filmovi koje bi trebalo da odgledate ukoliko volite uvrnuti Bartonov svet.

“Edvard Makazoruki” (Edward Scissorhands; 1990)

1PrvaSlika5 Filmonedeljak: Tim Burton

Saradnja Tima i Džonija i dan-danas traje

Naučnici često vole da se poigravaju ljudskim telom, bar je tako u filmovima. U Bartonovoj verziji, naučnik je preminuo pre no što je završio svoje životno delo – Edvarda. Bio je na pragu da stvori ljudsko biće, međutim, prerana smrt ostavila je njegov projekat sa makazama umesto šaka. Edvard je živeo sam, daleko od svačijeg pogleda sve dok ga Peg nije otkrila i pozvala ga da dođe kod nje. Naravno, Edvard se zaljubljuje u nju, a dalji rasplet filma možete doznati samo ukoliko odgledate ovo najpoznatije Bartonovo delo. Glavne uloge pripale su, kao što možete da pogodite, Džoniju Depu (Johnny Depp), Vinoni Rajder (Winona Ryder) i Dajan Vist (Dianne Wiest).

“Ed Vud” (Ed Wood; 1994)

2DrugaSlika5 Filmonedeljak: Tim Burton

Crno-beli film Tima Bartona predstavlja relativno istinitu priču o reditelju Edu Vudu

U pitanju je relativno biografski film o reditelju Edu Vudu (Ed Wood), koji ostao upamćen u istoriji kao režiser najgorih filmova. Film prati njegov “uspon”, ali i živote ljudi koji su ga okruživali. Krajnje zanimljiv crno-beli film, koji će svakoga ostaviti bez daha. I za ovaj film Tim Barton se odlučio za Džonija Depa kao glavnog glumca, te je već tada moglo da se nasluti da će ovaj holivudski tandem sarađivati dugi niz godina. Hvala svemu na ovoj saradnji, da je nije bilo, ostali bismo uskraćeni za retko zanimljive filmove koji razbijaju težinu komercijale kojom nas Holivud obasipa svakog dana.

“Krupna riba” (Big Fish; 2003)

3TrecaSlika2 Filmonedeljak: Tim Burton

Verovatno ne postoji bolja osoba koja je mogla da režira ovaj film

Čak i oni koji ne vole Bartonov smisao za tamu voleće ovaj film. Ovaj put Tim se odlučio da ekranizuje knjigu Danijela Valasa (Daniel Wallace). Priča prati oca i sina. Naime, sin pokušava da na krajnje neobičan način upozna svog oca koji je na samrti. Prikupljajući ono malo činjenica koje su mu poznate, kao i legende i mitove koje je čuo u toku života, on kroji život svog oca i polako počinje da razume njegove uspone i padove. Ovom prilikom, glavna uloga dodeljna je Juanu Mekgregoru (Ewan McGregor), koji ju je, naravno, maestralno odigrao.

“Mrtva mlada” (Corpse Bride; 2005)

4CetvrtaSlika1 Filmonedeljak: Tim Burton

Dovoljno groteske i tame da postane jedan od omiljenih animiranih filmova velikom delu publike

Radnja filma smeštena je u viktorijansko selo 19. veka. Viktoru van Dortu (Victor Van Dort) i Viktoriji Everglot (Victoria Everglot) roditelji su ugovorili brak. Aristokratskoj porodici na rubu propasti, Everglotovima, bile su potrebne pare Van Dortovih, koji su želeli da se popnu na društvenoj lestvici. Međutim, kako to obično biva u bajkama, sreća je bila naklonjena mladima koji su se zaljubili na prvi pogled. Zapravo, bila im je naklonjena sve do probe venčanja koja se pretvorila u fijasko. Viktor, sav unesrećen, odlazi u šumu da se smiri. Tokom šetnje uspeva da izgovori bračne zavete i upravo tada kolo sreće se zaokrenulo. Onog trenutka kada ih je izgovorio našao se u braku sa Emili (Emily), mrtvom nevestom. Dok je Viktor pokušavao da pobegne iz podzemnog sveta mrtvih, u kući Everglotovih pojavio se novi mladoženja. Kako se sve ovo razmrsilo, moći ćete da saznate samo ako odgledate ovu bajku. Glasovi su povereni Džoniju Depu, Heleni Bonam Karter (Helena Bonham Carter) i Emili Votson (Emily Watson).

“Alisa u zemlji čuda” (Alice in Wonderland; 2010)

5PetaSlika1 Filmonedeljak: Tim Burton

Nešto drugačija verzija Alise, za koju niko nije spreman, ali su mnogi bili oduševljeni

Zaboravite na sve prethodne verzije Alisine velike avanture. Došao je Barton i okrenuo je svet naglavačke. Neki su se bunili, ali su mnogi bili i više nego zadovoljni. Devetnaestogodišnja Alisa vraća se u magični svet koga se seća iz detinjstva. Polako se priseća svojih nekadašnjih prijatelja, a konačno dolazi i do Kraljice Srce, čija je uloga dodeljena Bartonovoj saputnici Heleni Bonam Karter. Lik Alise tumači mlada Mija Vasikovska (Mia Wasikowska). Naravno, svima dragi lik Ludog Šeširdžije dodeljen je Džoniju Depu.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Editors choice