Teško da bi se bilo ko usudio da iznese sud da ne postoji osoba koja ne voli Toma Henksa (Tom Hanks). No, sa popriličnom sigurnošću bi moglo da se izjavi da je broj takvih zanemarljiv. On je jedan od retkih koga svi u Holivudu poštuju, kome novinari i paparaci dopuštaju da diše normalno, da se šeta i popije kafu bez da od toga naprave skandal. Uspeo je da zadrži sva prava na svoj privatni život, bez da ga je ceo svet zaboravio. Ukazao nam je čast da uživamo u njegovom neizmernom talentu, ali nam je omogućio i gledanje dve najbolje serije ikada snimljene o Drugom svetskom ratu. U pitanju su naravno “Braća po oružju” (Band of Brothers) i “Pacifik” (Pacific). Opus filmova je isuviše veliki i raznovrstan da bismo mogli u potpunosti da ga predstavimo, stoga vam ovaj put navodimo svega pet filmova koji će sigurno biti svima po ukusu.

“Forest Gamp” (Forrest Gump; 1994)

1PrvaSlika Filmonedeljak: Tom Hanks

Forest i njegova ljubav još iz dečijih dana

Jednostavno, ukoliko postoje oni koji su dopustili sebi da zaobiđu ovaj film trebalo bi brže-bolje da isprave ovu kardinalnu grešku. Čak i da je postojao neko ko je sumnjao u Henksov talenat, nakon ovog filma bi ih uz osmeh odbacio. Film je osvojio šest Oskara, od ukupno 13 za koliko je nominovan. Kada je Henks primio svog drugog Oskara (prvi je osvojio za film “Filadelfija” (Philadelphia), održao je kratak govor koji svi mi zaluđenici pamtimo. Što se tiče samog filma, ukoliko li krenemo od glume, i to ne samo Tomove, već čitave ekipe, ne bismo mogli da ukažemo ni na jednu zamerku. Nastavimo li preko muzike, ponovili bismo sud, kao i o režiji i celokupnom vizuelnom identitetu. Scenaristi su odradili briljantan posao, te ćete neretko u najobičnijem razgovoru čuti neku repliku iz filma. Za one koji ne znaju, “Forest Gamp” je priča o istoimenom junaku koji je uprkos svojoj smanjenoj inteligenciji uz niz slučajnih okolnosti proživeo sve ono o čemu mi ne bismo mogli ni da sanjamo. Film predstavlja avanturu koja će zauvek biti svima zanimljiva, nebitno koliko imaju godina i kada je gledaju.

“Spasavanje redova Rajana” (Saving Private Ryan; 1998)

2DrugaSlika Filmonedeljak: Tom Hanks

Film o rađanju teških odnosa vojnika u ratu

U pitanju jeste priča o Drugom svetskom ratu i ima mnogo krvi, borbi, vojnika, mitraljeza, snajpera i granata, no ovaj film će se zapravo svideti i svakoj devojci. Ono što bi svakako moralo da se istakne na početku jeste verovatno najbolja scena iskrcavanja u Normandiji u čitavoj istoriji kinematografije. Vernost originalnih snimaka prosto oduzima dah. “Spasavanje redova Rajana” prati malu “ekspediciju” američke trupe koja je pošla da pronađe zagubljenog vojnika kome su braća poginula u prethodnim bitkama. U stošezdesetdevet minuta, koliko traje film, upakovana je lična drama svakog lika, prevazilaženje istih, užasi na koje su vojnici nailazili, prijateljstva koja su se teško rađala među njima samo da bi ih u roku od par trenutaka razrušila neprijateljska granata. Film je osvojio pet Oskara, a nominovan je i za brojne druge nagrade. Ukoliko volite filmove sa temama koji se dotiču vojske uopšte, nikako ne bi trebalo da propustite da odgledate film “Zelena milja” (The Green Mile).

“Izgnanik” (Cast Away; 2000)

3TrecaSlika Filmonedeljak: Tom Hanks

Jedna od kultnih scena iz filma "Izgnanik"

Svaki ljubitelj avantura je jednostavno zaljubljen u ovaj film. Nakon avionske nesreće Čak, koga tumači Henks, završava na pustom ostrvu. “Izgnanik” predstavlja neverovatnu priču o njegovim snalaženjima i domišljanjima kako da preživi. Ovo je verovatno jedna od najuspešnijih ekranizacija čovekove ljubavi prema životu i spremnosti da se bori za isti. Za ovaj film Tom je morao i da smrša, a potom i da se nagoji i nabaci mišiće, podvrgao se ozbiljnim treninzima, ali je verovatno mnogo manje truda uložio u sam performans. Ili jednostavno to tako izgleda. Henks se u tolikoj meri saživljava sa svakim likom, da nikada ni ne pomislite da se radi o glumcu koji samo tumači neku ulogu. Pomalo drugačija avantura, ali svakako nezaobilazna ukoliko volite takve filmove, jeste “Apolo 13” (Apollo 13).

“Uhvati me ako možeš” (Catch Me If You Can; 2002)

4CetvrtaSlika Filmonedeljak: Tom Hanks

Čak razgovara sa čuvenim falsifikatorom koga glumi Dikaprio

Dve godine nakon što je uspešno izneo lik Čaka, Tom se obukao u odelo detektiva i ostvario još jednu uspešnu saradnju sa Spilbergom. Njih dvojica inače predstavljaju jedan od čuvenih holivudskih tandema i za dobrobit svih nas se nadamo da će nastaviti svoju divnu saradnju dugi niz godina. U pitanju je beskrajno zanimljiva priča zasnovana na istinitim događajima o mladom falsifikatoru i detektivu koji se dovija na različite načine kako da mu uđe u trag i da ga konačno uhvati. Činjenica jeste da je film nebrojeno puta prikazan na televiziji, no ukoliko ste igrom slučaja propustitli da ga odgledate, sada je pravi trenutak da napravite sebi hladan voćni koktelčić, da se zavalite na krevet i kliknete “play”.

“Terminal” (The Terminal; 2004)

5PetaSlika Filmonedeljak: Tom Hanks

Novija verzija ljubavne komedije, kojima je Henks bio vrlo privržen

Film možda nije nominovan za sve kategorije Oskara, niti za bog zna koliko prestižne nagrade, no svi koji su ga gledali mu se i dalje rado vraćaju. U pitanju je topla, pomalo uvrnuta priča o Viktoru koji nizom nesrećnih okolnosti biva “zarobljen” na aerodromu “Kenedi” u Njujorku. Uz konstantne prepirke sa policijom, Viktor uspeva da se zaljubi u pogubljenu stjuardesu, da se sprijatelji sa ostalim radnicima i stekne saveznike na šalterima. Ubrzo postaje i omiljena tema putnika i medija, a kako se čitava priča raspakovala i ponovo zapakovala i zašto je uopšte došao u Njujork, možete da saznate samo ako odgledate ovu romantičnu komediju kojima je Henks toliko vičan.

Ne bi bilo u redu da ovom prilikom bar ne navedemo filmove poput “Besani u Sijetlu” (Sleepless in Seattle) ili “Imate poštu” (You Got Mail) u kojima je ostvario nezaboravnu saradnju sa divnom Meg Rajan (Meg Ryan), o kojoj ćemo vam nešto više reći u sledećem izdanju “Filmonedeljka”.

Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments