Prethodne tekstove iz serijala “Filmonedeljak” možete pročitati ovde.

Njujorčanin Vudi Alen (Woody Allen) je rođen 1. decembra 1935. godine. Sa petnaest godina je počeo da piše dovitljive doskočice za žutu štampu, a 1966. godine, režira svoj film prvenac “What’s up, Tiger Lilly”. U narednih pet decenija, koliko dugo imamo prilike da pratimo njegov rad, Vudi je snimio i napisao brojne satirične filmove. Dovitiljive replike koje praskaju iz svakog kadra filma nisu izgubile na svom kvalitetu. Svakako su svi bar čuli za njegov najpoznatiji film “Eni Hol”(Annie Hall), za koga dobija svog prvog Oskara. Ove godine dobio je po četvrti put ovu prestižnu nagradu za svoj najnoviji film “Ponoć u Parizu” (Midnight in Paris).

Ovaj put vam predstavljamo pet filmova Vudija Alena za koje smo sigurni da bi se svima dopali.

“Meci iznad Brodveja” (Bullets Over Broadway; 1994)

Prva slika8 Filmonedeljak: Woody Allen

Moda Art Deco, gangsteri, afere i briljantne replike – četiri razloga da odgledate ovaj film

Njujork dvadesetih godina prošlog veka, gangsteri na sve strane, a mladi dramaturg pokušava da napravi svoju prvu predstavu. Tako nekako glasi radnja ovog filma. Kako je Vudi Alen i napisao i režirao ovaj film, ništa nije jednostavno kako se čini. Dramaturg se zaljubljuje u staru holivudsku zvezdu, koja je pride i teški alkoholičar, tako da je plakanje od smeha na njene replike zagarantovano. Naravno, on uspeva i da se uplete u gangsterske vode, pa biva primoran da primi u svoju predstavu ženu glavnog mafijaša, kojoj manjka pameti u najmanju ruku. Kroz čitav film se ubacuju i sami prijatelji dramaturga, koji su onako alenovski neurotični i tu samo da rasplamsavaju stvari. Glavne uloge tumače Džon Kjuzak (John Cusack), Dajan Vest (Dianne Wiest), Dženifer Tili (Jennifer Tilly) i Čez Palminteri (Chazz Palminteri).

“Svi kažu volim te” (Everyone Says I Love You; 1996)

Druga slika7 Filmonedeljak: Woody Allen

Možete, a i ne morate da volite Vudija Alena, ali morate da mu skinete kapu kada je u pitanju izbor glumaca

Alen je napisao, režirao, a i glumio u ovom divnom filmu čija je radnja smeštena malo u Njujork, malo u Pariz, njegova dva omiljena grada. Ovaj mjuzikl prati život otkačene porodice. Razvedeni roditelji, i dalje u dobrim odnosima, najstarija ćerka koja ostavlja verenika da bi pobegla sa kriminalcem koji joj nudi avanturu, bliznakinje koje traže ljubav u strancima i, naravno, mamin trenutni muž. Zaboravili smo da spomenemo i najmlađu ćerku koja je narator filma i koja pokušava da nađe tati novu devojku. Sve je to divno upakovano u još jedan šarmantni film Vudija Alena, u kome glavne uloge tumače, pored njega, Goldi Hon (Goldie Hawn), Dru Barimur (Drew Barrymore), Edvard Norton (Edward Norton) i Džulija Roberts (Julia Roberts). Jedna od možda najlepših stvari u njegovom filmu jeste što uvek bira brojne mlade glumce, od kojih su se mnogi proslavili, kao na primer Natali Portman (Natalie Portman) kojoj je pripala uloga jedne od bliznakinja.

“Prokletstvo škorpiona od žada” (The Curse of the Jade Scorpion; 2001)

Treca slika4 Filmonedeljak: Woody Allen

Po običaju, pred Vudijem Alenom i najlepše devojke sveta padaju ničice

Ovaj film se reprizira minimum pet puta mesečno po našim programima, a ukoliko ste na neki bizaran način uspeli da zaobiđete sve projekcije, sada ga morate odgledati. Film nije remek-delo, ali će vas sigurno opustiti i pre svega nasmejati. Detektiv Brigs, koga glumi Vudi Alen, za života je ostvario brojne uspehe. Gospođica Ficdžerald je nova, mlada saradnica. Njih dvoje u najmanju ruku ne mogu da smisle jedno drugo – bar oni tako misle. Jedne večeri odlaze da gledaju performans Voltana, čuvenog mađioničara, koji uspeva da ih hipnotiše. Koristeći posebne reči on uspeva da ih kontroliše i da ih natera da kradu za njega. Stvari počinju da se komplikuju kada Brigs počne da istražuje krađu, nesvestan da ju je on počinio prethodne večeri. Glavne uloge tumače Vudi Alen i Helen Hant (Helen Hunt).

“Kasandrin san” (Cassandra’s Dream; 2007)

Cetvrta slika2 Filmonedeljak: Woody Allen

Iako za nijansu mračniji od ostalih, ovaj film svakako ne smete propustiti

Dvojica braće iz Londona pokušavaju da skrpe kraj sa krajem. Ne samo što nemaju dovoljno za sebe, već imaju i devojke koje moraju da izdržavaju, a nedavno su kupili i brodić za kojim su oduvek čeznuli. Spas će videti u bogatom ujaku Hauardu. Ujak pristaje da im pomogne, ali samo ukoliko uklone čoveka koji preti da uništi njegov posao. Da li će njih dvojica biti spremni da ubiju da bi došli do para, kako će ova kobna situacija uticati na njihove života i šta nam je sve to pisac i režiser Alen smislio, možete da saznate samo ukoliko odgledate ovaj film u kome su glavne uloge pripale Ivanu Mekgregoru (Ewan McGregor) i Kolinu Farelu (Colin Farrell).

“Ljubav u Barseloni” (Vicky Cristina Barcelona; 2008)

Peta slika3 Filmonedeljak: Woody Allen

Filmovi sa ovim glumcima se jednostavno ne propuštaju, a naročito ne kada su kompletirani pod rediteljskom palicom Vudija Alena

Dolazi divno vreme, svi maštamo o moru, o ljubavnim avanturama i suncu, a ovaj film se savršeno uklapa. Dve najbolje prijateljice odlučuju da odu u Barselonu. Kristina, puna života i želje za eksperimentisanjem, i Viki, smerna devojka koja ima relativno dosadnog verenika, upoznaju slikara Huan Antonija. Viki, iako obuzeta šarmom slikara, odlučuje da što pre pobegne od njega, dok se Kristina u potpunosti predaje njegovim čarima. Stvari će se zakomplikovati kada u njihove živote uskoči njegova bivša žena Maria Elena koju glumi Penelope Kruz (Penélope Cruz), koja je za ovaj performans osvojila i Oskara. Ostale uloge pripale su Havijeru Bardemu (Javier Bardem), Skarlet Johanson (Scarlett Johansson) i Rebeki Hol (Rebecca Hall).


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments