Ako ste uživali u složenim emotivnim pričama i ljubavnom trouglu filma Challengers Luce Guadagnina, predstavljamo vam listu ostvarenja koja donose sličnu dinamiku i jake emocije. Od sportskih drama do intenzivnih romantičnih sukoba, filmovi poput Challengers istražuju različite aspekte ljudskih odnosa, strasti i izazova; otkrivajući kako ljubav i sport mogu da formiraju jedinstenuu pozadinu za duboke lične drame. 

Filmovi poput Challengers, koji će vam doneti jednaku dozu uzbuđenja

Waves (2019)

Režiser Trey Edward Shults ovde uspeva da zaroni u duboke emocionalne vode porodične dinamike. Film, snimljen sa zapanjujućom vizuelnom estetikom, prati život tinejdžera koji se bori sa očekivanjima i tragedijama. Kao i Challengers, Waves istražuje kako sportski (ne)uspesi mogu da postanu metafora za odnose unutar porodice i ljubavne veze. Sportski elementi služe kao pozadina za emocionalno ispitivanje likova, što Waves čini idealnim izborom za one koji su uživali u kompleksnim odnosima u Challengers.

A Bigger Splash (2016)

A Bigger Splash režisera Luce Guadagnina donosi napetu dramu sa elementima neočekivanih zapleta i živopisnih likova. Radnja se odvija na sunčanom italijanskom ostrvu i prati život čuvene rok zvezde i njenog partnera tokom odmora koji se neočekivano komplikuje dolaskom starog prijatelja i njegove ćerke. Kao i u Challengers, Guadagnino istražuje teme ljubomore, strasti i posledica koje donose stare ljubavi, čineći ga idealnim za publiku koja ceni priče o ljubavnim trouglovima i emotivnim konfliktima.

Silver Linings Playbook (2012)

Silver Linings Playbook reditelja Davida O. Russella je dinamična kombinacija romantične drame i komedije sa sportskim elementima koji zapravo ne dominiraju pričom. Glavni junak, koji se bori sa psihičkim problemima, pronalazi utehu u plesu i neočekivanom prijateljstvu koje prerasta u ljubav. Kao i Challengers, film prikazuje kako sportske aktivnosti mogu da služe kao sredstvo za oporavak i samoprihvatanje. Prikaz odnosa među likovima čini ga sjajnim izborom za one koji su uživali u ljubavnim zapletima iz Challengers.

Brideshead Revisited (2008)

Adaptacija istoimenog romana vodi gledaoce kroz složenu priču o prijateljstvu, ljubavi i gubitku u svetu engleske aristokratije u periodu između dva svetska rata. Film istražuje duboke lične veze koje se razvijaju i menjaju tokom vremena, uz obilje emocionalnih uspona i padova. Elegancija i dramatičnost kojom su prikazani likovi i njihovi odnosi čine Brideshead Revisited idealnim za one koji cene sofisticiran pristup u prikazivanju kompleksnih odnosa.

Vicky Cristina Barcelona (2008)

Režiser Woody Allen nam predstavlja Vicky Cristina Barcelona, koji sa intrigantnim ljubavnim trouglom i umetničkom pozadinom Barselone, predstavlja autentičnu perspektivu na ljubavne afere i lične dileme. Radnju odlikuju živopisni likovi i oštar dijalog koji razotkriva njihove unutrašnje konflikte i želje. Baš kao i u Challengers, ljubav i strast su centralne teme, ali ovde su protkane kroz kulturne i umetničke izraze, čineći ostvarenje privlačnim za one koji traže nešto više od obične sportske drame.

Love & Basketball (2000)

Love & Basketball kombinuje sport i romantiku na način koji odzvanja sličnostima sa Challengers, fokusirajući se na dugogodišnje rivalstvo i ljubav između dvoje prijatelja iz detinjstva. Sport, u ovom slučaju košarka, nije samo pozadina, već ključni element koji oblikuje njihove živote i odnose. Radnja detaljno istražuje kako profesionalne ambicije i lični odnosi mogu da se neguju, ali i sukobljavaju, prikazujući specifičan pogled na izazove sa kojima se suočavaju sportisti u ljubavnim odnosima.

Burning (2018)

Film južnokorejskog reditelja Lee Chang-donga je slojevita priča koja istražuje neizvesnost i otuđenje kroz žanr psihološkog trilera koji, takođe, uključuje ljubavni trougao. Slično kao u Challengers, i ovde je fokus na složenim odnosima i subjektivnim percepcijama likova. Film se temelji na neizrecivim emocijama i sporom razvoju priče, pružajući gledaocima duboko psihološko iskustvo koje poziva na razmišljanje. Atmosfera misterije i neodređenosti čini Burning intrigantnim za one koji traže sadržaj koji provocira i ostavlja prostor za tumačenje.

Personal Best (1982)

Personal Best istražuje intimne i profesionalne odnose među sportistima, fokusirajući se na atletičarke koje se bore sa ličnim i profesionalnim izazovima u pripremama za Olimpijske igre. Film balansira između sportske drame i lične borbe, pružajući uvid kako profesionalni ciljevi mogu uticati na međuljudske odnose. Prikaz strasti prema sportu i ljubavnih zapleta čini Personal Best relevantnim i danas, posebno za gledaoce koji cene dublju emocionalnu povezanost sa likovima.

Match Point (2005)

Još jedan film Woodyja Allena, Match Point donosi priču o ambiciji, iskušenjima i izdaji, umotanu u dramu koja se odigrava u visokom društvu Londona. Kao i Challengers, film koristi sport (u ovom slučaju takođe tenis) kao metaforu za životne igre, fokusirajući se na moralne dileme glavnog junaka. Match Point istražuje mračne strane ljudske prirode i posledice koje donose odluke vođene strastima, čineći ga idealnim izborom za one koji traže sadržaj sa složenom naracijom i nepredvidivim zapletom.

Jules and Jim (1962)

Klasik francuskog novog talasa, Jules and Jim, koji je režirao François Truffaut, govori o turbulentnom ljubavnom trouglu između dvojice prijatelja i enigmatične žene koju obojica vole. Film, pun novih detalja u narativu i stilu, kao i Challengers, istražuje kompleksne emocionalne i romantične odnose, oslanjajući se na fluidnost i dinamiku međuljudskih odnosa, čineći ga ikoničnim prikazom ljubavnih trouglova idealnim za ljubitelje kinematografije koji istražuju granice ljubavi i prijateljstva.

Pročitajte i ovo: HBO i Lady Gaga na male ekrane donose specijal “Chromatica Ball”

Naslovna fotografija: instagram.com/sinemadefterleri

Nikola Gudelj

Comments