Samo za odane ljubitelje sedme umetnosti i najpopularnijeg slatkiša na planeti pripremili smo listu filmskih ostvarenja koja će u vama povećati želju za čokoladom. Sledi lista filmova koje je baš čokolada učinila neodoljivim i uspešnim.

U romantičnoj komediji “Besani u Sijetlu” (Sleepless in Seattle), Sem (Sam) poklanja čokoladne praline neodoljivoj Eni (Annie), u fantastičnoj komediji “Matilda” (Matilda) debeljuškasti Brus (Bruce Bogtrotter) po kazni mora da pojede celu čokoladnu tortu, u “Pravnoj plavuši” (Legally Blonde) jedna čokoladna bombonjera pomaže šarmantnoj junakinji da prebrodi teške trenutke, a svi se sećamo kultne scene kada Forest Gamp (Forrest Gump) poredi život sa kutijom čokolade.

Ipak, dok su ovi filmovi samo začinjeni mrvicama čokolade, u nastavku teksta uživajte u potpuno čokoladnim filmskim ostvarenjima.

“Vili Vonka i fabrika čokolade” (Willy Wonka and the Chocolate Factory), 1971

Ovaj maštoviti mjuzikl iz 1971. godine režirao je Mel Stjuart (Mel Stuart), dok je legendarnog ekscentričnog vlasnika neobične fabrike igrao Džin Vajlder (Gene Wilder). Svi se sećaju ovog filma po kontroverznom scenariju u kojem se prepliću dobro i zlo, toploj priči o dečaku koji je osvojio ulaznicu u svet čokolade i genijalno osmišljenoj scenografiji u kojoj dominiraju elementi sačinjeni od najukusnije poslastice na svetu.

Brod ide rekom cokolade Filmska ostvarenja inspirisana čokoladom

Ukusna scenografija u vidu lizalica i gumenih bombona učinila je ovaj mjuzikl omiljenim među najmlađima

“Čarli i fabrika čokolade” (Charlie and the Chocolate Factory), 2005

Lucidni umetnik Tim Barton (Tim Burton) je načinio film po uzoru na ostvarenje iz 1971. godine. Ovoga puta film je bio znatno mračniji, ali jednako zabavan i uzbudljiv. Sjajnog Vajldera zamenio je Bartonov stalni saradnik – Džoni Dep (Johnny Depp). Mešavinom fantastike i začudnih elemenata nastao je jedan potpuno originalan i otkačen svet. Nestlé je dostavio 19,850 tabli čokolade kako bi upotpunio ovu slatku fantaziju.

Likovi prelaze most preko reke cokolade Filmska ostvarenja inspirisana čokoladom

Utrošeno je 900 tona lažne čokolade kako bi se dočarala čokoladna reka

“Čokolada” (Chocolat), 2000

Ova dirljiva priča o samohranoj majci koju tumači Žilijet Binoš (Juliette Binoche) inspirisana je istoimenim romanom Džoane Haris (Joanne Harris). Radnja je smeštena u francusku varošicu krajem 50-ih godina prošlog veka, a ideja filma govori kako ljubav može da pobedi i najveće prepreke. Uz pomoć izvrsnih recepata kojima pravi božanstvene čokolade u svojoj čokolateriji i podrške tajanstvene skitnice Rouksa (Roux) koga igra Džoni Dep ona uspeva da omekša srca malograđanske sredine.

Dzoni dep i zilijet binos Filmska ostvarenja inspirisana čokoladom

Jedan od najpopularnijih filmova o čokoladi

“Kao voda za čokoladu” (Como agua para chocolate), 1992

Reč je o meksičkom filmu iz 1992. godine koji je ujedno najuspešniji meksički film u Americi. Kada jedan mladi par bude razdvojen zbog oštrih društvenih kanona, niko ni ne sluti da se njihova ljubav i strast ne mogu tako jednostavno zaustaviti. Energična i ljupka Tita (Tita) svoju ljubav prema Pedru (Pedro) pokazuje u stalnim nastojanjima da spremi neko neobično i ukusno jelo. Film pripada žanru magičnog realizma, a to se najbolje vidi u scenama kada svaka emocija uneta u pripremu Titinog specijaliteta biva prenesena i u živote onih koji su ga probali.

Zena i muskarac Filmska ostvarenja inspirisana čokoladom

Zabavan i maštovit film o ljubavi i hrani

“Les émotifs anonymes”, 2010

Još jedna romantična komedija koja nas vodi u svet čokolade i ukusnih deserata. Ovaj francuski film prati priču dvoje ljudi koji dele strast prema čokoladi. Žan Rene (Jean-René) je vlasnik malene čokolaterije, a Anđelik (Angélique) je darovita poslastičarka. Međutim, oboje imaju isti problem – potpuno su neprilagođeni svetu koji ih okružuje i oboje strahuju od emotivnog zbližavanja. U ovom filmu možete uživati u izvanrednim scenama pravljenja čokolade i usponima i padovima u zbližavanju jednog neobičnog para.

Zena pravi kolace Filmska ostvarenja inspirisana čokoladom

Moderna komedija slavi ljubav i uživanje u čokoladnim poslasticama


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

 

Comments