Zavirite u “Hobita”

Trejler za dugoočekivani film “Hobit” (The Hobbit) konačno je ugledao svetlost dana. Prvi od dva filma koji će prikazati avanture Bilba Baginsa (Bilbo Baggins) koje su prethodile trilogiji “Gospodar prstenova” (The Lord of the Rings) stiže u bioskope u decembru sledeće godine, a mi već sada imamo priliku da se vratimo u Srednju Zemlju (Middle Earth). Istina, samo na dva i po minuta koliko traje prikaz filma, ali ćemo rado pristati i na to. Pogledajte trejler koji će vam sigurno zagolicati maštu i učiniti iščekivanje ovog filma gotovo nepodnošljivim.

Holivud u krizi sa idejama?

Prva slika 1 Filmske vesti: Hobiti, Betmeni i rimejkovi

Da li će 3D oduzeti čar našim omiljenim filmovima?

Ako odete u bilo koji bioskop, dočekaće vas trejler za “Ratove Zvezda” (Star Wars). Pomislićete da ste se vratili koju deceniju unazad, ali onda će pred vas iskočiti gigantski zlatni natpis, od kojeg nam se svima prevrće želudac: “3D”. Kao da nije bilo dovoljno što će se svih šest epizoda prebaciti u 3D verziju, Holivud će nam pružiti priliku da gledamo trodimenzionalnog Džeka kako nestaje u dubinama okeana. Džejms Kameron (James Cameron) je dao zvaničnu izjavu da će 3D verzija “Titanika” (Titanic) doći u bioskope na proleće 2012. godine. Šuška se i da će Orci iz “Gospodara prstenova” pomahnitalo trčati ka nama sa ekrana. Ako ovo nije dovoljno da se zapitate da li je inspiracija u potpunosti napustila Holivud, procurila je vest da nam se priprema i rimejk “Briljantina” (Grease), nadamo se u normalnim dimenzijama.

Zvanično je. Legenda se završava!

Šta možemo da saznamo iz dva minuta prvog zvaničnog trejlera za film “Uspon Mračnog viteza” (The Dark Knight Rises)? Saznajemo da se Gotam previše uljuljkao u sigurnosti nakon “vladavine” Džokera i da će Betmen i svi stanovnici ovog grada doživeti najveći pad u istoriji. Došlo je novo zlo, po imenu Bejn (Bane) koji se očigledno poznaje sa Betmenom već izvestan period. Pojavljuje se En Hatavej (Anne Hathaway) očigledno u ulozi Žene-mačke (Catwoman). S druge strane, tu je Marion Kotijar (Marion Cotillard) koja takođe nosi mačkastu masku. Sve se završava eksplozijama i borbama epskih razmera, koju prati adekvatna apokaliptična muzika. Na našu veliku žalost, Kristofer Nolan (Christopher Nolan) se pobrinuo da nam vrlo jasno stavi do znanja da je ovo kraj legende, ponovivši natpis sa plakata: “The Legend ends”. Film će premijerno biti prikazan u julu 2012. godine.

”Nemoguća misija” uzvraća udarac

Većina glumaca, koji su zapali u krizu srednjih godina, okreće se filmovima napakovanih akcijom, dobrim kolima i poželjnim “saradnicama”. Ako pratite izbor filmova Toma Kruza (Tom Cruise), znate da su njegovi poslednji filmovi baš ovako kategorizovani. “Nemoguća misija: Protokol duh” (Mission Impossible: The Ghost Protocol) nije izuzetak. Iako Tom Kruz ima gotovo 50 godina, to ga nije sprečilo da izvodi akrobacije po najvišoj zgradi sveta, Burdž Kalifa. Ako ste željni akcije, neočekivane propagande, eksplozija, uništenih kola na sve strane i nemogućih misija, znate šta vam je činiti.

Zlatni “Umetnik”

Druga slika 1 Filmske vesti: Hobiti, Betmeni i rimejkovi

Slagali se vi sa izborom ili ne, nominacije su tu.

Film “Umetnik” (The Artist) je pravi primer umetnosti, sudeći po nominacijama za 69. dodelu Zlatnog globusa. Nemi film dobio je šest nominacija ove godine, a prate ga “The Descendants” i “Služavke” (The Help), koji su pokupili po pet nominacija. Rediteljski debi Anđeline Džoli (Angelina Jolie), film “U zemlji krvi i meda” (In The Land Of Blood and Honey), takođe se našao među nominovanima, iako je svoju premijeru imao tek pre nekoliko nedelja. Iz ostalih kategorija izdvajamo nominovane za najboljeg glumca u drami, a to su Džordž Kluni (George Clooney), Leonardo Di Kaprio (Leonardo DiCaprio), Majkl Fasbender (Michael Fassbender), Rajan Gosling (Ryan Gosling) i Bred Pit (Brad Pitt). Glumice nominovane za Zlatni globus su Glen Klouz (Glenn Close), Vajola Dejvis (Viola Davis), Runi Mara (Rooney Mara), Meril Strip (Meryl Streep) i Tilda Svinton (Tilda Swinton). Domaćin dodele će po treći put biti komičar Riki Žerve (Ricky Gervais), a dodela će biti održana 15. januara u Los Anđelesu.

Detektiv se vraća u bioskope

Nakon razočaravajućeg trejlera, film “Šerlok Holms: Igra senki” (Sherlock Holmes: A Game of Shadows) je napokon došao na repertoar beogradskih bioskopa. Za razliku od najave, film je zapravo odličan. Od samog početka Gaj Riči (Guy Ritchie) nas bombarduje specijalnim efektima, dijalozi nas dovode do suza, kostimi su i dalje na nivou, muzika takođe. Ako vam ovo nije dovoljno da vas natera da odete do bioskopa, pročitajte više o filmu ovde.

Padaju opklade za Oskara

treca slika 1 Filmske vesti: Hobiti, Betmeni i rimejkovi

Film ''Umetnik'' predstavlja ozbiljnu pretnju u trci za najbolji film

Mnoga filmska ostvarenja 2011. godine su nas ostavila bez daha. Među njima se svakako izdvojio film “Umetnik”. Ne samo što je stručna publika odreagovala krajnje pozitivno na ovo ostvarenje dodelivši mu nagradu za najboljeg glumca na Kanskom festivalu, već su reči pohvale za ovaj nemi, crno-beli film došle i od strane šire publike. Iako će nominacije za “Oskara” biti objavljene tek 24. januara, mnogi su procenili da će ovaj film sigurno ući u trku za kategoriju “Najbolji film” pored ostvarenja Martina Skorsezea (Martin Scorsese) “Igo” (Hugo) koji je već proglašen za najbolje ostvarenje po izboru američkog Nacionalnog odbora kritičara, “The Descendants” u kom glavnu ulogu tumači Džordž Kluni (George Clooney), “Drive” u kome Rajan Gosling (Ryan Gosling) briljira, kao i “J. Edgar” kojeg glumi Leonadro Di Kaprio (Leonardo DiCaprio).


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Nemanja Kutlešić je zavisnik od novina, magazina i tehnologije. Budući je stanovnik Njujorka, a da ne baca novac na domaće i strane časopise, više bi putovao. Obožava miris mora, jagode sa šlagom i “Vanity Fair”.

Comments