Kučkasta kultura uzela je previše maha posljednjih godina pa se čini da nikad, otkad je svijeta, nije bilo popularnije biti kučka nego danas. Razmišljanje o uzročnicima ovog fenomena dovelo me, između ostalog, do kinematografije u kojoj su brojne opake cure našle svoje mjesto pod suncem.

Krenimo redom s jednim od najpoznatijih tinejdžerskih filmova devedesetih – “Okrutne namere” (Cruel Intentions). U scenama u kojima nisu slinile nad ljepuškastim Rajanom Filipiom (Ryan Phillippe), žene su pomno proučavale njegovu sestru koju je utjelovila Sara Mišel Gelar (Sarah Michelle Gellar). Ima skupocjenu garderobu i savršen stil, a igranje tuđim osjećajima sastavni je dio svakog njenog dana. Kad nije zauzeta time, odaje se porocima jer i to je dio imidža. U stvarnom životu ona bi završila u klinici za odvikavanje brzinom svjetlosti, a njen mentalni sklop bio bi izazov jedino još psihijatrima koji bi je pokušali izvesti na pravi put.

okrutne namjere Filmske vs. stvarne kučke

Sara Mišel Gelar zaslužila je Oskara za okrutnost

Nešto noviji primjer je Rejčel Mekadams (Rachel McAdams) u “Zlim devojkama” (Mean Girls) koja zajedno sa svojim plastičnim pratiljama tlači sirotu LiLo (Lindsey Lohan) koja se pokušava snaći u novoj školi. Dijete, propisana odjeća za svaki dan u tjednu i zahtijevanje poslušnosti okoline glavna su odlika ove srednjoškolske Barby kučke. Da se kojim slučajem nađe u realnom svijetu kolege iz škole ismijali bi njeno odijevanje, a dečki bi odmaglili glavom bez obzira nakon što bi shvatili da je jedino o čemu zna pričati nutritivna vrijednost energetske čokoladice.

Meni zanimljivije su dvije vrlo inteligentne i nešto starije dame iz kultnih filmova devedesetih. Demi Mur (Demi Moore) u “Razotkrivanju” (Disclosure) napravi totalni kaos u dotad mirnom obiteljskom životu Majkla Daglasa (Michael Douglas). Naoko nježna i mila, pokuša ga seksualno iskoristiti, a nakon što ju on odbije, optuži ga za istu tu stvar. Potpuno mu zagorča život, a njega izluđuje što ga zapravo cijelo to vrijeme ona i dalje privlači. Kad ne bi živio u televizijskoj kutiji, Daglas vjerojatno ne bi odbio seksi kolegicu koja mu se nudi na pladnju. Zabavljao bi se njome dok mu ne bi dosadila, a onda bi se vratio svojoj ženi, jer ipak nju voli. Demi bi ostala sama i odbačena te proklinjala dan kad je uopće odlučila uputiti zavodnički pogled prema njegovom uredu.

razotkrivanje Filmske vs. stvarne kučke

Jadan Daglas nije ni svjestan u što se uvalio

Druga meni omiljena atraktivna zlica je Šeron Stoun (Sharon Stone) u “Niskim strastima” (Basic Instinct). Igrom slučaja i ovdje je Majkl Daglas taj koji nastrada pokušajući pratiti ritam njenih manipulativnih igrica. Dok uspješno izmiče optužbama za ubojstvo ona zavodi Daglasa i koristi ga kao pijuna. Ovu seksualnu predatoricu u stvarnom životu bi dokazi vrlo brzo strpali u zatvorsku ćeliju, a ljepota bi joj služila samo kao sredstvo za lakše krijumčarenje cigareta iz vanjskog svijeta.

sirove strasti Filmske vs. stvarne kučke

Tko bi joj odolio?

Filmske kučke su likovi razrađeni do krajnosti, ove iz stvarnog života su ponešto blaža verzija. Zasmetat će nam na poslu, dok čekamo u redu za platiti račune i svaki put kad oduzmu prednost na cesti smatrajući da njihovo prirodno pravo na prednost prevladava važnost cestovnih propisa. No, nijedna nije toliko opasna da nije izumljen protuotrov za nju. Filmske imaju samo jednu prednost – uvijek postoji prilika za nastavak!


Dina Zupčić voli crnu boju više od bijele, pisanu riječ više od izgovorene. Grozi se zime i hladnoće, obožava ljeto i sunce. Za sreću joj je potrebna čokolada i dragi ljudi, a slobodno vrijeme najradije provodi u vremenski neograničenom ispijanju kave i vođenju bloga leeloo’s store.

Comments