Hot topics

Kako da iskoristiš period samoizolacije da najzad dođeš do željene figure

Kako da pomogneš sebi kada se osećaš loše

5 Gum i WANNABE MAGAZINE vas pozivaju da nam ispričate kako ste ostvarili svoj najveći san!

Jedini trend koji treba da pratimo ove godine

4 znaka Zodijaka koji će procvetati tokom 2020. godine

8 efikasnih načina da prevaziđeš kreativne blokade na poslu

Minimalisti, ovo će biti vaši omiljeni prolećni trendovi!

Detoks plan ishrane za sve nas koje nikada nemamo vremena!

5 #wellness rezolucija kojih ćeš želeti da se pridržavaš ove godine

Makeup trendovi koji će dominirati u 2020.

Postoje filmovi zbog kojih se smejete do suza i oni zbog kojih samo plačete. Tu su i oni koji vam se gade, koji vas pribijaju uz stolicu, od kojih ćete imati doživotne traume i oni koji će vam promeniti život. Ipak, objektivno najopasniji filmovi, bar za žene i novčanike, su oni u kojima se nižu kadrovi u kojima se ne zna ko je bolje obučen. Užasno je, bolno je, graniči se sa tragedijom, a svejedno ih mnogi svrstavaju u omiljene filmove.

8 femmes (Osam žena, 2002)

Prva slika Filmonedeljak: Filmski modni vremeplov

Pogledajte film u kome ne postoji ni jedan kadar bez savršene odevne kombinacije

Jedna kuća, jedno ubistvo, osam žena. Kako priliči svakom dobrom francuskom filmu, intriga se krije iza svakog ćoška, a svaka dama ljubomorno čuva svoju masku kako bi što bolje smestila onoj drugoj dok se zavist i požuda prepliću do fantastičnog obrta. Ipak, ono što kruniše ovaj mjuzikl/komediju/krimić jesu savršene modne kreacije. Nemojte propustiti film u kome Fani Ardan (Fanny Ardant) i Ketrin Denuv (Catherine Deneuve) uz ostale ikone francuske kinematografije paradiraju u kostimima koji predstavljaju vrhunac mode pedesetih godina dvadesetog veka.

Down with love (Dole ljubav, 2003)

Druga slika Filmonedeljak: Filmski modni vremeplov

Lakše je patiti u lepoj odeći...

Rene Zelveger (Renée Zellweger) i Juan MekGregor (Ewan McGregor) su se našli u ulozi feministkinje i ženskaroša, i po svim holivudskim pravilima, bilo im je suđeno da postanu jedan od najlepših filmskih parova. Ovo nije ni prvi ni poslednji film koji je uspeo da spoji nespojivo, tako da prvo pitanje koje se postavlja jeste: “Zašto zaslužuje da se nađe na listi omiljenih filmova?” Odgovor se krije u modi šezdesetih godina koju ovo holivudsko ostvarenje prikazuje u njenom punom sjaju. Do kraja filma vas ni najmanje neće interesovati čija se ljubavna priča srećno završila, a čija ne. Jedino što će vas zanimati jeste gde možete da pronađete vintage odeću kako biste bar malo osetili na sebi jednu od najženstvenijih epoha.

Marie Antoinette (Marija Antoaneta, 2006)

Treca slika Filmonedeljak: Filmski modni vremeplov

U ovakvoj haljini svako bi izgovoro: ''Ako nemaju hleba, neka jedu kolače!''

Uloga Marije Antoanete pripala je prelepoj Kirsten Danst (Kirsten Dunst) koja se našla rame uz rame sa još mnogo lepih ljudi, a svi oni su se okupili u Versaju koji isijava, okruženi prelepim perikama, cipelicama i raskošnim haljinama. Bilo da mislite da je barok kič, bilo da mislite da je on period prenaglašene estetike, usaglasićete se da je ovaj film čista vizuelizacija uživanja. U detaljima damskih haljina krije se večna inspiracija brojnih modnih kreatora. Prepustite se uživanju u estetici koja je odredila tokove života mnogih!

Coco avant Chanel (Koko pre Šanel, 2009)

Cetvrta slika Filmonedeljak: Filmski modni vremeplov

Jednostavan kroj, svedene boje, savršenstvo - Koko Šanel!

Dugo iščekivana ekranizacija životne priče jedne od najvećih modnih ikona, Koko Šanel (Coco Chanel) napokon je pristigla prvo u bioskope, a potom i na male ekrane. Ukoliko ste propustili priliku da uživate u kreacijama Koko u velikim razmerama, nikako nemojte da dopustite sebi da ih ne odgledate u privatnosti svojih soba.

Sherlock Holmes (Šerlok Holms, 2009)

Peta slika Filmonedeljak: Filmski modni vremeplov

Ako do sada niste znali šta je steampunk, ovo je savršena prilika da saznate!

Postoji dobro objašnjenje zašto je baš ovaj film “zalutao” na ovu listu. Ženski deo publike verovatno nije dovoljno dobro upoznat sa radom režisera Gaja Ričija (Guy Ritchie) o kome će nekom drugom prilikom biti više reči. Ono što je potrebno da znate, jeste da su njegova dva zaštitna znaka: dobra muzika i besprekorna muška odela. Radnja Šerloka Holmsa, za razliku od njegovih drugih filmova, naravno nije smeštena u kasni dvadeseti vek, ali rešenja kostima jesu. U pitanju je steampunk stil koji su izrodile osamdesete godine prošlog stoleća. Ovaj pokret oživljava viktorijanski stil i stilove minulih vremena sa dodatkom patinastog odsjaja. Upravo zato je filmska verzija avantura najpoznatijeg detektiva dobila brojne nagrade u oblasti kostimografije.


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i s toga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Editors choice