“Eni Hol” (Annie Hall) je film Vudija Alena (Woody Allen) snimljen 1977. godine, značajan po tome što je u izvesnom smislu obeležio kraj zlatnih godina američkog filma sedamdesetih i prelazak na eru komercijalnih filmova.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina Vudi Alen snima uspešne komedije. Prepoznatljiv stil, čije su odlike realistični zaplet, odličan dijalog, introspektivni i ekscentrični likovi, Vudi Alen počinje da gradi upravo filmom “Eni Hol”.

“Eni Hol” je 1977. godine bio zapažen ne samo kod publike, već i kod kritičara. Dobitnik je četiri Oskara: za najbolji film, režiju, scenario i glumicu u glavnoj ulozi – Dajanu Kiton (Dianne Keaton).

139 Filmski vremeplovac: Eni Hol

"Ovaj film sadrži više inteligentnog humora i kulturnih referenci nego ijedan drugi nagrađen Oskarom u kategoriji najbolji film", filmski kritičar Rodžer Ebert (Roger Ebert)

Delimično je istinito da se filmski gledaoci dele u dve grupe: fanovi Vudi Alena i oni koji jednostavno nemaju sluha za njegov humor. Međutim, sasvim je izvesno da i onaj deo filmske publike koji inače ne voli njegove filmove, voli “Eni Hol”.

Ovo je priča o neuspeloj romansi između neurotičnog njujorškog komičara Alvija Singera (Alvy Singer) i veoma posebne i jednako neurotične Eni Hol.

Ona je posebna, jer je Alenova žena iz snova: slobodnog duha, topla i ekscentrična. Vudi Alen je u vreme kada je film sniman bio u vezi sa Dajanom Kiton, te je navodno lik Eni Hol baziran na njenoj ličnosti. Eni je bio nadimak iz detinjstva poznate glumice.

Jedinstveni vintidž stil Eninog oblačenja zapravo je stil same Dajane, koji Alen nije želeo da menja. Glumica je u filmu pored svoje garderobe nosila kostime koje je kreirao Ralf Loren (Ralph Lauren).

230 Filmski vremeplovac: Eni Hol

"Eni Hol izgled" - vrlo opušten, "njujorški" stil inspirisan modom tridesetih. Uticao je na modu sedamdesetih, a Dajanu Kiton učinio modnom ikonom

Neka druga glumica bi možda u ovoj odeći izgledala kao izgubljen slučaj, ali Dajana je zračila samopouzdanjem i spontanošću što ju je činilo ženstvenom i seksi.

Izvesnu dozu Eni Hol u sebi imaju likovi koje danas tumači glumica Zui Dešanel (Zooey Deschanell), kao i ženski likovi u filmovima “Korak do slave” (Almost Famous) i “Elizabetaun” (Elizabethtown).

Sarkastični humor u ovom filmu odgovara onom u poznatom sitkomu “Sajnfeld” (Seinfeld). Uticaj Eni Hol takođe se može prepoznati i u sitkomima “Stažisti” (Scrubs) i “30 Rock”, u delovima gde se realnost i fantazija prepliću.

329 Filmski vremeplovac: Eni Hol

Moderna "Eni Hol" je film "500 dana leta" (500 Days of Summer)

“Eni Hol” je film za svakoga ko voli suptilnije komedije, melanholični Njujork i, naravno, za svakog fana Vudija Alena koji je možda propustio da pogleda neki od njegovih ranijih filmova.


Nevena Ilić– pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments