Ljubitelji SF žanra imaju “Zvezdane ratove” (Star Wars), zaljubljenici u epove imaju Tolkinovog (Tolkien) “Gospodara prstenova” (The Lord of the Rings). Sa druge strane, romantične duše uvek će uvek imati Džejn Ostin (Jane Austen) i bezbroj filmskih ekranizacija njenih dela.

Zato, uskočimo u “vremeplov” i prisetimo se najuspešnijih ekranizacija njenog najpopularnijeg romana “Gordost i predrasude” (Pride and Prejudice).

Prvi put je priča o Elizabet Benet (Elizabeth Bennet) i njenom savršenom, ali gordom gospodinu Darsiju (Darcy) adaptirana za veliko platno 1940. godine. Ovaj film možda nije jedan od bitnijih klasika, ali odiše staro – holivudskim šmekom. Za razliku od kasnijih adaptacija, u njoj je naglašena komična strana priče i ne zalazi se previše duboko u odnos glavnih junaka.

130 Filmski vremeplovac: Gordost i predrasude

Grir Garson (Greer Garson) kao Elizabet i legendarni britanski glumac Lorens Olivije (Laurence Olivier) kao Darsi

BBC mini serija iz 1995. godine je nesumnjivo voljenija od svih regularnih filmskih ekranizacija. Visoka produkcija, realističan prikaz engleskog plemstva i sjajna glumačka postava ono je po čemu će ostati zapamćena. Kolin Firt (Colin Firth) se proslavio ulogom Darsija i mnogi fanovi romana ne mogu nijednog drugog glumca zamisliti u toj ulozi.

Ono po čemu će takođe ostati zapamćena je i po ikoničnoj sceni Darsija u mokroj košulji :

Filmska adaptacija, koja je približila poznati roman mlađoj publici, snimljena je 2005. godine. Ova adaptacija proglašena je od strane mnogih kritičara najboljom do sada. Proslavljeni britanski režiser Džo Rajt (Joe Wright) je dobro poznatoj priči dao novu svežinu. Ušao je u srce “Gordosti i predrasude” čineći Darsija manje arogantnim, a više zbunjenim i nesnalažljivim pred likom romantične Elizabet. Kira Najtli (Keira Knightley) je sijala u ulozi Elizabet i pridodala joj mladalački šarm koji je nedostajao ozbiljnijim glumicama koje su pre nje tumačile ovaj lik.

222 Filmski vremeplovac: Gordost i predrasude

Metju Mekfadjen (Matthew MacFadyen) kao Darsi i Kira Najtli kao Elizabet

Džejn Ostin je stvorivši likove Darsija i Elizabet učinila ogromnu uslugu čitavoj holivudskoj fabrici snova. Odnos glavnih likova u kome se isprva ne podnose iako su savršeni jedno za drugo, u mnogome je inspirisao žanr romantične komedije. “Dogodilo se jedne noći” (It Happened One Night), “Šaputanje na jastuku” (Pillow Talk), “Imate poštu” (You’ve Got Mail),  samo su neke od bezbroj popularnih romantičnih komedija koje su koristile Darsi – Elizabet formulu.

322 Filmski vremeplovac: Gordost i predrasude

"Dnevnik Bridžit Džouns" (Bridget Jones’s Diary), delimično je baziran na romanu "Gordost i predrasude"

Ipak, ljubav junaka iz romantičnih komedija nas ne čini nerazumno srećnim kao ljubav između Darsija i Elizabet. Oni su mnogo više od konvencionalnih romantičnih heroja. Elizabet je jedan od najbolje napisanih ženskih likova sa kojom se svaka žena može identifikovati. Možda čak više danas nego u vreme kada je roman pisan. Njena dovitljivost, šarm i nepristajanje na kompromis kada je u pitanju ljubav su ono što nas osvaja. San o našem ličnom gospodinu Darsiju zvuči previše dobro da bismo poverovali da nije ostvariv. Darsi nije samo još jedna varijacija na Diznijeve (Disney) prinčeve. On jeste “prinčevski” taman, zgodan i misteriozan, ali kad zagrebete ispod površine nesiguran i u stvari veoma sličan nama i to je ono što je njegova glavna privlačnost.

420 Filmski vremeplovac: Gordost i predrasude

Zanimljivo je pogledati i sjajnu BBC mini seriju "Lost in Austen" u kojoj mlada devojka koja živi u sadašnjici dospeva u "Gordost i predrasude" i to na mesto glavne junakinje Elizabet

Istinito je da je knjiga gotovo uvek bolja od filma. Nekada su i filmske adaptacije sasvim zadovoljavajuće, kao u slučaju “Gordosti i predrasude”, te kada budete u pravom raspoloženju možete birati i uživati i izgubiti se u “Ostin svetu”.


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”

Comments