“Fraza: ‘Kiss, kiss, bang, bang’ koju sam jednom videla na italijanskom filmskom posteru možda je najkraća izjava koja opisuje ono što nas u osnovi privlači kod filmova”, rekla je poznata filmska kritičarka Polin Kael (Pauline Kael).

Film Bili Vajldera (Billy Wilder) “Neki to vole vruće” (“Some Like It Hot”), koji još uvek “drži” mesto najbolje komedije ikada snimljene, ispunjen je kiss, kiss trenucima i bang, bang trenucima. Svima je poznata radnja filma – dva džezera koja se u bekstvu od gangstera prerušavaju u žene i kriju u ženskom bendu, a potom zaboravljaju da im preti  smrt i počinju da razmišljaju o seksu, tačnije o seksu sa vodećom pevačicom, koju igra Merilin Monro (Marilyn Monroe).

Prerušavanje u žene nije nikakva novina, ono je postojalo na sceni još u vreme Šekspira, a na filmu bi se, sa manjim izuzecima, muškarac prerušio u ženu smeha radi, obično bi to bila opatica ili starija žena. “Neki to vole vruće” je bio prvi film u kome je prerušavanje imalo za cilj da komentariše muško-ženski odnos i da muškarac napokon iskusi what it feels like for a girl.

daphne jerry Filmski vremeplovac: Neki to vole vruće

"Don’t be a drag, just be a queen" – Tony Curtis i Jack Lemmon kao Daphne i Geraldine

Hju Hefner (Hugh Haffner) lično, u svom crvenom bade mantilu, izjavio je da je “Neki to vole vruće” seksualno revolucionaran film, a Hju je čovek kome treba verovati kada je seks u pitanju! Sniman 1959. godine, ovaj film je zaista mahnuo u znak dobrodošlice seksualnoj revoluciji igrajući se sa pojmovima slobodne ljubavi i homoseksualnosti. Vredna pomena je i činjenica da je poprilično doprineo napuštanju sistema stroge cenzure filmova u Holivudu, kako je odmah po puštanju u bioskope prepoznat kao sjajna komedija, te su se svi zapitali – šta će nam uopšte cenzura?

Merilin Monro je jedan od razloga zašto je “Neki to vole vruće” klasik. Igrajući Šećer (Sugar), naivnu pevačicu koja nema sreće u ljubavi, dokazala se kao sjajan komičarski talenat. “Neki to vole vruće” takođe je i jedini film u kome je Merilin Monro, pevajući “Želim da me voliš” (“I Wanna Be Loved By You”) u providnoj haljini poznatog kreatora Ori Keli (Orry Kelly), bila jedan korak od svoje prve nage scene na filmu.

marilyn dress Filmski vremeplovac: Neki to vole vruće

Ori Keli je osvojio Oskara za najbolji kostim za "Some Like It Hot", takođe je kreirao kostime za filmove "Casablanca" i "An American In Paris"

“Neki to vole vruće” je bio inspiracija za mnogobrojne filmove snimane kasnije – “Sorority Boys”, “White Chicks”, “Big Momma’s House” samo su neki od primera. Oni nisu dostigli status koji ima “Neki to vole vruće” i time dokazali da za uspešno prerušavanje muškarca u ženu ipak treba biti odličan glumac. Izuzetak od filmskih promašaja inspirisanih filmom “Neki to vole vruće” svakako je film “Tutsi” (“Tootsie”) sa Dastinom Hofmanom (Dustin Hoffman).

“Neki to vole vruće” još uvek uspeva da nas oraspoloži i nasmeje sjajnim replikama, vrhunskom glumom Džeka Lemona (Jack Lemmon), Tonija Kertisa (Tony Curtis) i Merilin Monro i uveri u to da uprkos čuvenoj poslednjoj rečenici “Nobody’s perfect” postoje filmovi koji su savršeni.

nobodys perfect Filmski vremeplovac: Neki to vole vruće

Poslednja scena u filmu smatra se jednom od najboljih u istoriji filma


Nevena Ilić – pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments