Spletkarenje, intrige i tračevi nisu bili strani ljudskoj prirodi ni pre dva veka. Glavni junaci kostimirane drame “Opasne veze” (Dangerous Liaison), Markiza de Martej (Marquise de Merteuil) i Vikont de Valmont (Vicomte de Valmont) su bivši ljubavnici koji imaju sve vreme i novac ovog sveta, a njihovo najveće zadovoljstvo je pravljenje spletki i uništavanje tuđih života. Međutim, kada se Valmont zaljubljuje u njihovu najnoviju žrtvu, prelepu gospođu Turvel (Madam de Tourvel), Markiza de Martej doživeće najveći poraz u životu.

slika 120 Filmski vremeplovac: Opasne veze

Ljubavni trougao u “Opasnim vezama”: Glen Klouz (Glenn Close), Džon Malkovič (John Malkovich) i Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer)

Film “Opasne veze” snimljen je po istoimenom romanu francuskog pisca Šoderloa de Lakloa (Choderlos de Laclos). Režiran 1988. godine, od strane britanskog reditelja Stivena Frirsa (Stephen Frears) zasigurno je najbolja filmska verzija, čak i pored konkurentske adaptacije Miloša Formana (Miloš Forman) sa Kolinom Firtom (Colin Firth) u ulozi Valmonta. Ne samo da je ovaj film uspeo da osvoji publiku, već je sasvim zasluženo dobitnik Oskara za najbolji dizajn kostima i scenario.

slika 217 Filmski vremeplovac: Opasne veze

“Opasne veze” uticao je i na pop kulturu: Madona (Madonna) u filmskom kostimu Mišel Fajfer prilikom izvođenja pesme “Vogue” na dodeli MTV nagrada 1990. godine

Uvek aktuelna tema “Opasnih veza” o okrutnosti ljudske prirode i nespojivosti sujete i sreće, obrađivana je i u dva hit filma devedesetih godina. Jedan od njih je “Okrutne namere” (Cruel Intentions), zapravo moderna tinejžerska verzija “Opasnih veza”. Drugi je nezavisni film “U društvu muškaraca” (In the Company of Men), u kojem muškarci vode igru spletkarenja.

slika 315 Filmski vremeplovac: Opasne veze

Zamenite Glen Klouz sa Aronom Ekhartom (Aaron Eckhart) i dobićete “U društvu muškaraca” - “Opasne veze” iz muške perspektive

“Opasne veze” je jedan od onih retkih filmova kojima je vreme bilo naklonjeno. Ni posle skoro trideset godina od kada je snimljen ne prestaje da zabavlja i fascinira gledaoce. Dovitljivost i razmena opaski između Glen Klouz i Džona Malkoviča nude dobru filmsku vožnju i taman kada mislite da je u ponudi samo zabava, dobićete jedan šamar i shvatiti vrednost “ljubavi prema bližnjem svom”.


Nevena Ilić – pravnik i autor bloga The Yellow Brick Road. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments