#BFFOREO FOTO-KONKURS: Budi zvezda modnog editorijala sa svojom najboljom drugaricom i osvojite LUNA play plus!

Ako si čula za “hygge”, obožavaćeš “fika” koncept: Skandinavski način pravljenja pauze za kafu

Ovaj puder možeš nabaviti u svakoj drogeriji – a koriste ga i poznate dame! Pronađi svoju nijansu!

We love: Čuveni Crushed Lip Color ruževi brenda Bobbi Brown stižu i kod nas!

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Testirali smo omiljene beauty proizvode Sare Jo! Ovo su naši utisci (VIDEO)

Kućna metoda uklanjanja neželjenih dlačica koju još nisi isprobala – a koja zaista radi!

Da li si spremna za leto? Ovakav način ishrane pomaže da ubrzaš svoj metabolizam do maksimuma!

Beauty trendovi 2018: Copy paste ili ostati svoja?

Filmski vremeplovac: “Rozmerina beba”

Filmski vremeplovac: “Rozmerina beba”

Krajem šezdesetih godina, u Americi se u sve većem broju pojavljuju sekte, a religioznost i moral se stavljaju pod znak pitanja. “Time Magazine“ objavljuje “ničeovski“ naslov – “Da li je Bog mrtav?”. Inspirisan tim događajima, Ira Levin (Ira Levin) piše “Rozmerinu bebu“ (Rosemary’s Baby) koja ubrzo postaje bestseler, a tada neafirmisani poljski reditelj, Roman Polanski (Roman Polanski), snima istoimeni film koji se danas smatra jednim od najboljih horor filmova ikada snimljenih.

slika 118 Filmski vremeplovac: Rozmerina beba

Mia Farou (Mia Farrow) u "Rosemary’s Baby“

Slično kao u filmu “Sumnja” (Suspicion) Alfreda Hičkoka (Alfred Hitchcock), glavna junakinja Rozmeri je rastrzana između realnosti i svojih sumnji o pravim namerama svog muža i novih, preterano ljubaznih komšija prema njoj. Stvari postaju zanimljivije kada posle noćne more u kojoj je siluje demonska figura, Rozmeri zatrudni i počinje da veruje da njen muž i ljubazne komšije žele da žrtvuju bebu u satanističkom ritualu.

Ključ uspeha filma jesu dvosmislenost scenarija i realistično izrežirane scene Rozmerinih halucinacija i snova zbog čega ni publika zapravo nije sigurna da li je sve plod Rozmerine mašte ili je njena beba zaista žrtva.

slika 2 picnik Filmski vremeplovac: Rozmerina beba

Čuvena scena posle Rozmerine noćne more - tragovi na njenom telu nagoveštavaju da to ipak nije bio san

Polanski je filmom “Rozmerina beba“, izbegavajući scene sirovog nasilja, a oslanjajući se na igranje sa ljudskom psihom i najdubljim strahovima, dokazao da i horor film može biti snimljen u art formi.

Time je utabao sigurnu stazu za filmove kao što su “Isijavanje“ (The Shining) ili relativno noviji film “Duhovi u nama” (The Others), kao i “Đavolji advokat” (The Devil’s Advocate) čija je radnja poprilično inspirisana “Rozmerinom bebom.“

slika 38 Filmski vremeplovac: Rozmerina beba

"The Others" - film u kome je, kao i u "Rosemary’s Baby", istraživana tema majčinstva i straha od gubitka deteta

S druge strane, “Rozmerina beba“ je podstakla i trend snimanja filmova o “Sataninom detetu“. Blokbasteri “Isterivanje đavola” (The Exorcist) i “Predskazanje” (The Omen) su samo neki od filmova koji su se pozabavili “Rozmerinim bebama“, crnom magijom i obožavanjem đavola.

Ironično, popularnosti ovog filma samo je doprinela činjenica da je godinu dana posle njegovog snimanja supruga Polanskog, Šeron Tejt (Sharon Tate), koja je bila u poodmakloj trudnoći, ubijena od strane obožavaoca kulta Čarlsa Mensona (Charles Manson). Takođe, zanimljivo je da je film “Rozmerina beba“ sniman u zgradi u kojoj je ubijen Džon Lenon (John Lennon).

Bez obzira na mračne detalje koji okružuju “Rozmerinu bebu“, to je film koji vredi pogledati zbog brojnih referenci koje ćete čuti u filmovima i serijama, malo zdravog straha, režije Polanskog i fascinantne Mie Farou (Mia Farrow) u ulozi Rozmeri.


Nevena Ilić pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Editors choice