Suva, masna, dehidrirana ili osetljiva koža? Ovo će biti tvoj novi najbolji #SKINCARE prijatelj!

Wannabe editorijal: GAME OVER

Šta žene u tridesetim rade bolje od žena u dvadesetim?

Ovako to rade influenserke: Ovu beauty rutinu za negu kože lica moraš i ti da probaš!

Otkrivamo: Najinstagramičniji restoran u Beogradu

Koji PINK koktel treba da postane tvoje zaštitno piće? Reši KVIZ i saznaj!

Zašto vitamin C u službi lepe i negovane kože nikada neće izaći iz mode?

Laki načini da “one dane” učiniš manje stresnim i napornim

Radiš kao freelancer? Pronašli smo mesto koje će postati tvoja nova omiljena dnevna “kancelarija”!

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Krajem šezdesetih godina, u Americi se u sve većem broju pojavljuju sekte, a religioznost i moral se stavljaju pod znak pitanja. “Time Magazine“ objavljuje “ničeovski“ naslov – “Da li je Bog mrtav?”. Inspirisan tim događajima, Ira Levin (Ira Levin) piše “Rozmerinu bebu“ (Rosemary’s Baby) koja ubrzo postaje bestseler, a tada neafirmisani poljski reditelj, Roman Polanski (Roman Polanski), snima istoimeni film koji se danas smatra jednim od najboljih horor filmova ikada snimljenih.

slika 118 Filmski vremeplovac: Rozmerina beba

Mia Farou (Mia Farrow) u "Rosemary’s Baby“

Slično kao u filmu “Sumnja” (Suspicion) Alfreda Hičkoka (Alfred Hitchcock), glavna junakinja Rozmeri je rastrzana između realnosti i svojih sumnji o pravim namerama svog muža i novih, preterano ljubaznih komšija prema njoj. Stvari postaju zanimljivije kada posle noćne more u kojoj je siluje demonska figura, Rozmeri zatrudni i počinje da veruje da njen muž i ljubazne komšije žele da žrtvuju bebu u satanističkom ritualu.

Ključ uspeha filma jesu dvosmislenost scenarija i realistično izrežirane scene Rozmerinih halucinacija i snova zbog čega ni publika zapravo nije sigurna da li je sve plod Rozmerine mašte ili je njena beba zaista žrtva.

slika 2 picnik Filmski vremeplovac: Rozmerina beba

Čuvena scena posle Rozmerine noćne more - tragovi na njenom telu nagoveštavaju da to ipak nije bio san

Polanski je filmom “Rozmerina beba“, izbegavajući scene sirovog nasilja, a oslanjajući se na igranje sa ljudskom psihom i najdubljim strahovima, dokazao da i horor film može biti snimljen u art formi.

Time je utabao sigurnu stazu za filmove kao što su “Isijavanje“ (The Shining) ili relativno noviji film “Duhovi u nama” (The Others), kao i “Đavolji advokat” (The Devil’s Advocate) čija je radnja poprilično inspirisana “Rozmerinom bebom.“

slika 38 Filmski vremeplovac: Rozmerina beba

"The Others" - film u kome je, kao i u "Rosemary’s Baby", istraživana tema majčinstva i straha od gubitka deteta

S druge strane, “Rozmerina beba“ je podstakla i trend snimanja filmova o “Sataninom detetu“. Blokbasteri “Isterivanje đavola” (The Exorcist) i “Predskazanje” (The Omen) su samo neki od filmova koji su se pozabavili “Rozmerinim bebama“, crnom magijom i obožavanjem đavola.

Ironično, popularnosti ovog filma samo je doprinela činjenica da je godinu dana posle njegovog snimanja supruga Polanskog, Šeron Tejt (Sharon Tate), koja je bila u poodmakloj trudnoći, ubijena od strane obožavaoca kulta Čarlsa Mensona (Charles Manson). Takođe, zanimljivo je da je film “Rozmerina beba“ sniman u zgradi u kojoj je ubijen Džon Lenon (John Lennon).

Bez obzira na mračne detalje koji okružuju “Rozmerinu bebu“, to je film koji vredi pogledati zbog brojnih referenci koje ćete čuti u filmovima i serijama, malo zdravog straha, režije Polanskog i fascinantne Mie Farou (Mia Farrow) u ulozi Rozmeri.


Nevena Ilić pravnik i self-described nerd. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Editors choice