Tvoj novi saveznik u borbi protiv neželjenih dlačica: Philips Lumea

Ova serija će te inspirisati da se boriš (i izboriš!) za svoja ženska prava!

Da li će nam razvoj veštačke inteligencije doneti zastrašujuću distopijsku budućnost?

Detaljan vodič za odabir pudera prema tipu kože – koji će ti savršeno odgovarati!

Zašto je ishrana bogata antioksidansima idealan način da na zdrav način ubrzaš metabolizam i pripremiš figuru za leto?

Zašto nas je maskara obogaćena ekstraktom kokosa oduševila – a sigurni smo da će i tebe! (BLOG)

NAGRADNI KVIZ: Odgovori na svega 6 pitanja i pronađi savršen puder za svoj tip kože!

Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Filmski vremeplovac: Sabrina

Filmski vremeplovac: Sabrina

Prethodne tekstove iz ovog serijala možete da pronađete ovde.

“Sabrina” (Sabrina) je romantična komedija reditelja Bilija Vajldera (Billy Wilder) o mladoj šoferovoj kćerki, ružnom pačetu Sabrini, koja postaje predivni beli labud. Sabrinina priča bila bi pravi kliše da posle njene promene u belog labuda ona osvaja i srce bogatog plejboja Dejvida (David), u koga je naizgled beznadežno zaljubljena. Bili Vajlder bio je mudriji, te je Sabrini dodelio drugačiju sudbinu i drugačijeg princa na belom konju. Njegova junakinja se iskreno zaljubljuje u Dejvidovog starijeg brata Lajnusa (Linus), usamljenika koji je izgubio veru u ljubav i čitav život posvetio poslu.

144 Filmski vremeplovac: Sabrina

Ljubavni trougao: Hemfri Bogart, Odri Hepbern i Vilijam Holden

Scenario i režija Bilija Vajldera, kao i izbor glumaca, učinili su “Sabrinu” jednim od nezaboravnih klasika. Sabrinu je igrala prava ikona stila i najromantičnija glumica starog Holivuda – Odri Hepbern (Audrey Hepburn). Teško je zamisliti neku drugu glumicu u ulozi ranjive, osećajne Sabrine. Poznata izjava Odri Hepbern da je rođena sa neizmernom potrebom da voli i bude voljena veoma lako može se pripisati Sabrini. Ulogu neromantičnog Lajnusa trebalo je da tumači još jedna ikona stila Keri Grant (Cary Grant). Njega je u poslednjem trenutku zamenio glumac mnogo grublje pojave – Hemfri Bogart (Humphrey Bogart), koji se iza kamera nije slagao sa Odri. Ipak, na velikom platnu delovao je očarano njenom lepotom i harizmom.

Scena u kojoj Odri Hepbern peva Bogartu francusku šansonu “La vie en rose” jedna je od onih scena koje tope srca:

“Sabrina” je film značajan u istoriji mode. Bio je prvi u kome je Odri Hepbern nosila kostime poznatog modnog dizajnera Ibera de Živanšija (Hubert de Givenchy). On će kasnije kreirati većinu njenih filmskih kostima.

241 Filmski vremeplovac: Sabrina

Odri pored Vilijama Holdena u čuvenom Živanšijevom kostimu

Godine 1995. godine, poznati holivudski reditelj Sidni Polak (Sydney Pollack) režirao je rimejk “Sabrine”. Iznenađujuće, ovaj rimejk se pokazao sasvim zadovoljavajućom romantičnom komedijom.

336 Filmski vremeplovac: Sabrina

Džulija Ormond i Harison Ford – dostojne zamene za Odri i Bogarta?

“Sabrina” je film ispunjen magičnim trenucima koji slave ljubav i taman je za one koji su zaljubljeni u samu ideju ljubavi. Savršen je za sve one kojima je svaki dan Dan zaljubljenih, bilo da su već pronašli ljubav ili joj se nadaju.


Nevena Ilić – pravnik i autor bloga The Yellow Brick Road. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Editors choice