Prethodne tekstove iz ovog serijala možete da pronađete ovde.

“Sabrina” (Sabrina) je romantična komedija reditelja Bilija Vajldera (Billy Wilder) o mladoj šoferovoj kćerki, ružnom pačetu Sabrini, koja postaje predivni beli labud. Sabrinina priča bila bi pravi kliše da posle njene promene u belog labuda ona osvaja i srce bogatog plejboja Dejvida (David), u koga je naizgled beznadežno zaljubljena. Bili Vajlder bio je mudriji, te je Sabrini dodelio drugačiju sudbinu i drugačijeg princa na belom konju. Njegova junakinja se iskreno zaljubljuje u Dejvidovog starijeg brata Lajnusa (Linus), usamljenika koji je izgubio veru u ljubav i čitav život posvetio poslu.

144 Filmski vremeplovac: Sabrina

Ljubavni trougao: Hemfri Bogart, Odri Hepbern i Vilijam Holden

Scenario i režija Bilija Vajldera, kao i izbor glumaca, učinili su “Sabrinu” jednim od nezaboravnih klasika. Sabrinu je igrala prava ikona stila i najromantičnija glumica starog Holivuda – Odri Hepbern (Audrey Hepburn). Teško je zamisliti neku drugu glumicu u ulozi ranjive, osećajne Sabrine. Poznata izjava Odri Hepbern da je rođena sa neizmernom potrebom da voli i bude voljena veoma lako može se pripisati Sabrini. Ulogu neromantičnog Lajnusa trebalo je da tumači još jedna ikona stila Keri Grant (Cary Grant). Njega je u poslednjem trenutku zamenio glumac mnogo grublje pojave – Hemfri Bogart (Humphrey Bogart), koji se iza kamera nije slagao sa Odri. Ipak, na velikom platnu delovao je očarano njenom lepotom i harizmom.

Scena u kojoj Odri Hepbern peva Bogartu francusku šansonu “La vie en rose” jedna je od onih scena koje tope srca:

“Sabrina” je film značajan u istoriji mode. Bio je prvi u kome je Odri Hepbern nosila kostime poznatog modnog dizajnera Ibera de Živanšija (Hubert de Givenchy). On će kasnije kreirati većinu njenih filmskih kostima.

241 Filmski vremeplovac: Sabrina

Odri pored Vilijama Holdena u čuvenom Živanšijevom kostimu

Godine 1995. godine, poznati holivudski reditelj Sidni Polak (Sydney Pollack) režirao je rimejk “Sabrine”. Iznenađujuće, ovaj rimejk se pokazao sasvim zadovoljavajućom romantičnom komedijom.

336 Filmski vremeplovac: Sabrina

Džulija Ormond i Harison Ford – dostojne zamene za Odri i Bogarta?

“Sabrina” je film ispunjen magičnim trenucima koji slave ljubav i taman je za one koji su zaljubljeni u samu ideju ljubavi. Savršen je za sve one kojima je svaki dan Dan zaljubljenih, bilo da su već pronašli ljubav ili joj se nadaju.


Nevena Ilić – pravnik i autor bloga The Yellow Brick Road. Pesnik u pokušaju, ljubitelj vintage stvarčica, kiše, Londona i filmova iz zlatnog doba Holivuda koji su zaslužni za njen neizlečivi idealizam. Zlatno pravilo: “Keep the circus going inside you, keep it going, don’t take anything too seriously, it’ll all work out in the end”.

Comments