Prvi januar je ove godine za tebe došao ranije! Rešila si da novogodišnje odluke doneseš usred novembra jer si sigurna da, budeš li čekala još koji mesec, od toga neće biti ništa. Hej, pa znaš ti sebe! Dakle, rešila si da ozbiljno kreneš sa “radom” na svojoj savršenoj figuri kako makar jednom u životu kada dođe leto ne bi bila u frci i panici što i dalje ne izgledaš onako dobro u kupaćem kostimu kako bi ti to želela. Rešila si da počneš da trčiš!

Prvo – čestitamo ti! Ponekad zaista nije potrebno da čekaš neki početak (nedelje, meseca, godine) da bi donela dobru odluku. Drugo – pomoći ćemo ti da što bezbolnije uključiš novu zdravu naviku u svoj život, za maksimalne rezultate! Zato, evo koje stvari treba da imaš na umu ukoliko tek počinješ da trčiš:

Šetaj!

Kreni postepeno. Ne možeš očekivati od sebe da čim ustaneš iz fotelje odmah počneš da trčiš kao da to radiš čitavog života. Dakle, svoj nov zdrav život započni laganom šetnjom, pa brzim hodom, pa trčanjem i tako u krug, s tim što će šetnja uvek biti zagrevanje, ali i hlađenje. Praktikuj ovakav trening tri puta nedeljno, sa makar jednim danom između treninga. Kada “nabaciš” kondiciju, počni da trčiš češće. Samo budi strpljiva i – biraj dobre patike! S obzirom na to da želiš da ostvariš dobre rezultate bez mnogo napora – obuća za trčanje je jako važna stavka, a naš favorit u tom slučaju su nove New Balance patike koje se osim prepoznatljive udobnosti mogu pohvaliti i atraktivnim dizajnom – čisto da tvoje trčanje bude još zabavnije!

FitnessGoals 8 stvari koje treba da znaš ukoliko tek počinješ da trčiš 1 #FitnessGoals: 8 stvari koje treba da znaš ukoliko tek počinješ da trčiš

Planiraj!

Kao što si isplanirala kada ćeš i kako trčati (u kombinaciji sa hodanjem), isplaniraj i to koliko ćeš trčati. Napravi program za deset nedelja i postavi sebi cilj – trideset minuta trčanja i to sve vreme! Evo našeg predloga za treninge od trideset minuta. Prva nedelja – dva minuta trčanja i četiri minuta hodanja i tako u krug dok ne “istekne” trideset minuta treninga. Druga nedelja – tri minuta trčanja i tri minuta hodanja. Treća nedelja – četiri minuta trčanja, dva minuta hodanja. Četvrta nedelja – pet minuta trčanja, tri minuta hodanja. Peta nedelja – sedam minuta trčanja, tri minuta hodanja. Šesta nedelja – osam minuta trčanja, dva minuta hodanja. Sedma nedelja – devet minuta trčanja, jedan minut hodanja. Osma nedelja – trinaest minuta trčanja, dva minuta hodanja. Deveta nedelja – četrnaest minuta trčanja, jedan minut hodanja. Deseta nedelja – trči sve vreme!

Misli na zagrevanje!

Svaki uspešan trening počinje zagrevanjem. Zagrevanje je važno da bi poboljšala svoj krvotok koji je zaslužan za rad mišića. Kada se dobro zagreješ trčanje je mnogo lakše, sagorećeš više masti i učiniti svoj trening mnogo efikasnijim. Takođe, i hlađenje je jako važno kako bi se tvoj organizam vratio u normalu nakon intenzivnog “rada”. Preporuka je da se nakon svakog treninga dobro istegneš.

Menjaj podlogu za trčanje!

Jedan dan trči na trotoaru (betonu), drugi dan na kaldrmi (na primer), treći dan na zemljanoj podlozi, četvrti dan na traci za trčanje… Eksperimentiši. Menjaj podloge za trčanje i samim tim menjaj i intenzitet svog treninga. Gde god i koliko god trenirala, udobne i prijatne New Balance patike će tvoje trčanje učiniti pravim zadovoljstvom! I još – zar zaista misliš da ćeš odoleti želji da napraviš kul fotografiju u ovim ljubičastim lepoticama?!

FitnessGoals 8 stvari koje treba da znaš ukoliko tek počinješ da trčiš 3 #FitnessGoals: 8 stvari koje treba da znaš ukoliko tek počinješ da trčiš
Comments