fbeha 10septbs versace Freja Beha Erichsen: Modna diva

"Dajte mi majicu i džins i biću zadovoljna. Visoke potpetice su za posao."

“Najbolja odevna kombinacija podrazumeva majicu Alexander Wang i Acne džins”.

Jedna od najuspešnijih modela današnjice, Freja Beha Eričsen (Freja Beha Erichsen) je rođena u Danskoj 18. oktobra 1987. Od malena je bila privučena najrazličitijim oblicima umetnosti i želela je da postane rock zvezda. Kao dete je bila jako nestašna, uživala je da se penje po drveću i često se upuštala u planinarenje. Atraktivna brineta je završila gimnaziju “Frederiksberg”, a zatim se posvetila muzičkom obrazovanju; učila je da svira bubnjeve, klavir i gitaru. Kao veliki fan rock ‘n’ roll – a uživala je da sluša bendove kao što su Led Zeppelin i Rolling Stones.

Od petnaeste godine modelingom se bavila isključivo preko letnjeg raspusta sa jednim jedinim ciljem – da zaradi džeparac, i ova angažovanja nije smatrala ozbiljnim. U sedamnaestoj godini na ulicama Kopenhagena otkrio ju je modni agent i 2004. godine Freja je postala deo agencije “IMG”.

Revije, editorijali i kampanje

Svoj debi kao model je imala 2005. godine u Milanu i Parizu kada je šetala pistom za modne kuće: Prada, Louis Vuitton i Miu Miu. Od tada njena modna karijera ide uzlaznom putanjom – usledilo je pojavljivanje u reklamnim kampanjama najpopularnijih brendova: Balenciaga, Jil Sander, Gucci, Hugo Boss, H&M, CK by Calvin Klein, Hermès, Chanel i Chloé. Snimanja za editorijale nisu izostala, najzapaženija su svakako ona za:Vogue Italia, “Vogue UK” i “Interview“. Frejine najdraže naslovnice su one rađene za:Vogue China“, “Vogue Nippon”, V Magazine, W, Harper’s Bazaar”, Eurowoman” i “Numéro“. Pistom je šetala za Kristijana Lakruaa (Christian Lacroix), Zaka Posena (Zac Posen) i Balensijagu (Balenciaga).

vogue sep11 bt1 161699864 Freja Beha Erichsen: Modna diva

"Vogue UK" septembar 2011.

Godine 2009. Freja je učestvovala u snimanju kampanje za Chanel zajedno sa Hajdi Mont (Heidi Mount). Povodom ovog snimanja Karl Lagerfeld (Karl Lagerfeld) je izjavio: “Bilo je veoma hladno, nebo je bilo neverovatno plavo, čitav ambijent je bio čaroban. I ljudi su zaista bili divni.” Svoju očaranost Frejom vladari mode ne kriju. Cene njenu neverovatnu moć transformacije i jednostavan stil koji je danas u svetu mode značajan.

Strast prema tetovažama

Malo je reći da Freja voli tetovaže. Do sada ih ima šesnaest, a prvu je uradila još kao tinejdžerka. Najinteresantnije su: zvezda ispod ramena, tri kruga na zglobu i citat “svet je večeras moj”. Potpuno “navučena” na tetovaže Freja ne brine o tome šta će njeni agenti reći i ističe kako ipak do sada niko nije imao ništa protiv.

c7c1b7b9bedf gkfnzl36 rabbit277 Freja Beha Erichsen: Modna diva

Jedna od najdražih tetovaža - float

Ono što niste znali o Freji :

Freja je kćerka dva pravnika.

Svoju prvu kampanju je radila za brend Jil Sander.

Francuski “Vogue “ju je 2008. godine imenovao za jednu od trideset najlepših modela.

Inspirisani njom dizajneri su pojedinim aksesoarima davali imena kao što su Freja Chloe clutch.

U letnjem izdanju “Purple” magazina pozirala je naga ispred objektiva Ines Vanlamsvird (Inez van Lamsweerde).

Iza sebe ima preko pedeset revija i dvadeset reklamnih kampanji.

U slobodno vreme Freja uživa u muzici i piše pesme.

Trenutno živi u Njujorku, ali se nada da će se vratiti u Dansku gde je nedavno kupila kuću.

U septembru ove godine je zatvorila reviju Valentino u Parizu.


Jovana Katić – Dajte joj pero i hartiju i stvoriće vam modernu bajku. Ulepšaće vam dan neobičnim pričama o večnim modnim klasicima i venčanjima. Svoju kreativnost ispisuje na stranicama svog bloga Juliet’s Pen.

Comments