Moamer Gadafi (Muamar Gaddafi) je trenutno možda najtraženiji čovek sveta, za mnoge monstrum, za neke heroj. Pretpostavićete, za ovu priču nijedno od ta dva. Gadafi je svojevrsna modna ikona, ako ne i modni genije!

Zašto? Ako uzmemo u obzir da je musliman i nadasve vojno lice, te donedavno državnik, priznaćete da je barem neobičan. Sa jedne strane dosledan religiji i tradiciji, sa druge granično ekscentričan i slobodan, u modnom smislu naravno.

Slika 16 Gadafi Fashion Icon

Možda bi bilo previše hrabro da je među ove borce uvrstio i svoju sliku!

Za različite prilike u svojoj zemlji i Africi uopšte, neretko bira košulje sa printom fotografija različitih boraca i oslobodilaca, zbog čega ga često kritikuju rečima da se “modno kiti slikama mrtvih ljudi“. Takođe, vojna odela i pregršt medalja, ordenja i broševa koji često pokrivaju ceo sako, uglavnom nosi kada se prikazuje sopstvenom narodu. Mnogi to tumače kao želju da “pokaže ko je glavni“.

Slika 24 Gadafi Fashion Icon

Poneću svo zlato sa sobom. Za svaki slučaj!

No, čini se da nije uvek takav, naročito na samitima velikog značaja, gde se sastaje sa drugim važnim političarima. U tim slučajevima, reklo bi se da svesno želi da odudara svojim prepoznatljivim stilom. Tradicionalne odore i plaštovi, kao i nezaobilazne kapice, uvek moraju biti u istom tonu. Nije neobično videti ga od glave do pete u ljubičastom, zelenom ili crvenom. Ornamentalni detalji, zlatna odela i kraljevski nakit nimalo ne čude ako znamo da se svojevremeno prozvao “kraljem svih kraljeva Afrike“.  Takođe, često koristi svoje odevne kombinacije za vođenje neke vrste tihog rata. Jednom prilikom, došao je u goste Silviju Berluskoniju. Ako znamo da je Libija bila italijanska kolonija, kako da protumačimo slike libijskih boraca za slobodu koje su Italijani obesili, ponosno okačene o Gadafijeve grudi?

Slika 33 Gadafi Fashion Icon

Multipraktik odelo: ne vide se fleke od senfa, zaslepljuje i impresionira

Slika 43 Gadafi Fashion Icon

Odelo ne čini čoveka... samo ga razlikuje od drugih

Njegov ekscentrični stil odevanja svakako je predmet i oštrih kritika i sarkastičnih opaski, pa je često proglašavan političarem sa najgorim stilom. No, on nije toliko usko ograničen na odevanje u skladu sa svojim poreklom. Veoma pazi na ono što će obući i nije za čuđenje činjenica da većinu odeće poručuje za sebe. Njegov kič i raskoš dekoracije često je dopunjen dendijevskim dodacima. Nisu mu strane kubanske cipele za plesanje, kao ni beli starinski suncobrani. Retko se pojavljuje u javnosti bez naočara za sunce, popularnih “vanzemaljki“ koje su mu zaštitni znak. Omiljeni brend – Louis Vuitton!

Slika 53 Gadafi Fashion Icon

Šta će reći pobunjenici? C,c,c...

Odela koja bira obično obogaćuje plaštovima ili ešarpama, ležerno prebačenim preko ramena. Osim raskoši kolorita, često nosi broševe oblikovane geografski, koji izgledaju kao oblik Libije ili afričkog kontinenta, obično u crnoj ili zelenoj boji.

Slika 63 Gadafi Fashion Icon

Gadafi u najboljem izdanju

Slika 19 Gadafi Fashion Icon

Ban Ki Mune, dalje ruke!

Moamer Gadafi je pre svega, jedan izuzetno modno osvešćen državnik, ekscentričan i ekstravagantan u svojoj ljubavi prema modi i shvatanju iste, pa je išao čak dotle da traži da muzej kostima slavi njegov modni stil posebnom izložbom.  Izbor detalja i garderobe govori mnogo o njegovoj egocentričnosti ali i politici koju vodi – sve podređuje sebi a neretko se i njegovi politički stavovi doslovno mogu pročitati iz onoga što nosi.

Njegov stil je preteran, kičast, nakićen, šaren, vrišteći, napadan ali i jedinstven, ubedljiv, jak i ličan. Pre svega, treba imati hrabrosti za njega, pa tek posle vremena i novca da mu se posvetite. Ovom gospodinu koji izgleda kao dendi umotan u ornamente, sigurno bi Lejdi GaGa (Lady GaGa) pozavidela na garderobi. Ja mu, svakako, zavidim.

Slika 7 Gadafi Fashion Icon

Loša muzika ili dosadna sednica?


Alitria Silva – Mala. Riđokosa. Psuje. Tvrdoglava je. Venama joj teku kofein i sladoled, a izdiše nikotin. Želi da penzioniše Anu Vintur. U svom ormanu želi Birkinku, Lagerfeldove kreacije i barem pola ormana Viktorije Bekam. U slobodno vreme kafeniše, izučava klasične nauke i starogrčki jezik, čita, piše poeziju, biva opsednuta Britanijom i pati za Hari Poter sagom. Facebook joj je na latinskom. Sanja da se uda za Gregorija Hausa.

Comments