Platforma Green Art Incubator poziva sve zainteresovane organizacije, kolektive i neformalne grupe koji deluju na nezavisnoj sceni u polju izvođačkih umetnosti da se prijave na inovativan jednogodišnji rezidencijalni program u okviru međunarodnog projekat RE-IMAGINE Green Art Practices on the Margin. 

Story 1 GAI raspisuje poziv za učesnike rezidencijalnog programa u okviru međunarodnog projekta RE IMAGINE

Projekat RE-IMAGINE je pionirska regionalna incijativa fokusirana na zelenu transformaciju izvođačkih umetnosti u periferijalnom kontekstu, gde je tema zelene tranzicije još uvek nedovoljna prisutna u javnom, naročito kulturnom diskursu. Tokom dvogodišnjeg trajanja, projekat će težiti redefinisanju društvene uloge savremenih organizacija izvođačkih umetnosti kao agenata promena u ovom kontekstu, kroz izgradnju kapaciteta profesionalaca u polju u pravcu ostvarivanja ciljeva redukcije karbonskog otiska i postizanja zero-waste produkcije. Implementacija projekta podržana je od strane Kreativne Evrope, a konzorcijum okuplja organizacije iz Srbije (GAI), Severne Makedonije (Lokomotiva), Mađarske (Pro Progressione) i Bugarske (Arte Urbana Collectif). 

Glavna projektna aktivnost podrazumeva sveobuhvatni jednogodišnji rezidencijalni program RE-IMAGINE Green, koncipiran u formi četiri petodnevne rezidencije u svakoj partnerskoj zemalji na projektu, dok će između rezidencija učesnicima biti omogućena mentorska podrška. Učesnici programa biće odabrani putem otvorenog poziva koji traje do 10. februara 2024, a konzorcijum podstiče sve zainteresovane sa projektnom idejom koju bi želeli da razviju u skladu sa principima zelene produkcije da se prijave, bez obzira na prethodno iskustvo sa eko-održivim praksama. Na osnovu unapred, pozivom, definisanih kriterijuma članovi projektnog tima odabraće 12 organizacija, po 3 iz svake partnerske zemlje, koje bi trebalo da nominuju umetničko-producentski tandem koji će učestvovati na svim rezidencijama i raditi na razvoju projekta. 

Za sve zainteresovane aplikante, 25. januara, sa početkom od 17č, biće organizovana online  info sesija tokom koje će moći detaljnije da se upoznaju sa celokupnim projektom i samim rezidencijalnim programom. Link za praćenje sesije biće dostupan na GAI kanalima na društvenim mrežama Facebook i Instagram

Više informacija o pozivu dostupno je na linku, a projekat možete prijaviti putem sledećeg formulara

Comments