Čest ženski problem – uđemo u šemu, pristanemo na neobavezan seks, ponašamo se slobodno i emancipovano, a očekujemo da se iz toga razvije nešto više. Muškarci ulaze u seks-kombinaciju zato što žele seks kombinaciju, a mi pristajemo na takava aranžman, da bismo videle da li će se razviti emocije i ima li tu materijala za vezu.

Ali veza se ne pravi od materijala za šemu. Kako započnemo stvari, one se tako odvijaju, po nepisanom ugovoru koji smo sklopile kad smo prihvatile ono što se nudi. Za nas, seks je put do osećanja i veze, a ne prepreka osećanjima i vezi. Za muškarce je međutim, najčešće potpuno suprotno. Ako smo pristale na površan, telesni odnos, oni nas doživljavaju kao potrošan i prolazni doživljaj i uopšte i ne obraćaju pažnju na naše očigledne kvalitete.

Gde grešite kada želite više od neobavezne veze Gde grešite kada želite više od neobavezne veze

Tako pametne, lepe, samostalne, tople i velikodušne žene uspevaju da zaglave sa sebičnim i ravnodušnim tipovima, kojima je stalo samo do seksa.

I posle se pitaju gde su pogrešile i zašto su bile tako glupe da poveruju da ravnopravnost i seksualna sloboda stvarno postoje. Jer mi tu ravnopravnost i slobodu izjednačavamo sa mogućnošću da imamo neobavezan seks, koji može da ostane na tom nivou, ali može i da preraste u posvećenu vezu, ako osećanja prorade i ako osetimo spoj i prepoznavanje. Dok muškarci tu istu ravnopravnost i slobodu shvataju kao mogućnost da lako dođu do seksa, jer su žene u stanju da se ponašaju kao muškarci – da uskoče u krevet, poigraju se i izađu iz njega neokrznute nerealnim očekivanjima. Nije fer, ali je najčešće tako i to bi trebalo da imamo u vidu. Mi zaista nemamo taj luksuz da se prepustimo požudi i da time pokvarimo mogućnost za vezu, kad nam se neko baš sviđa. Potrebno je zaista mnogo samopouzdanja, ogromna snaga identiteta i svesti, da biste se upustile u suprotstavljanje ovom šablonu i eventualno pronašle nekog jednako svesnog i senzibilnog, a izgrađenog i stabilnog kao i vi. Pa ni tada nije izvesno da šabloni neće podići svoje ružne četvrtaste glave iz genetskog mulja i preuzeti kontrolu, čim emocije prorade i ukažu na mesto gde smo otvoreni i ranjivi.

Comments