Dakle, ako odete na kafu (ja takve pozive u startu odbijam), a pod uslovom da ste zanteresovani za tradicionalno muvanje, a ne kres kombinaciju u šta taj poziv preti da se pretvori, ostaćete razočarani jednako kao da vam je nestalo struje pred kraj najinteresantnijeg trilera koji ste  u životu gledali. U najboljem slučaju ćete se nekako izvući iz jazbine dotičnog ili dotične, osim ako vas na vratima ne dočeka “obučen” samo u peškirče, koje gle čuda spada sa kritičnih mesta, čim ste spustile svoje fino nalakirane nokte na zvonce. Dakle, opet, ni to nije muvanje, već pozivnica za neke potpuno druge aktivnosti.

Nastavljate putešestvije. Posle ovakvih situacija raspoloženi ste za muvanje, koliko i za vožnju prepunom 83-ojkom, preko Železničkog mosta, oko pet popodne. Ovakve situacije bi obeshrabrile i najveće poštovaoce meksičkih telenovela, ali, ako ste optimista kao ja, nećete se predati tako lako. Nakon što vam vaša bliska drugarica koja je u dužoj vezi saopšti da ima preslatkog tipa za vas (ili vam, ako ste muškararac, ortak kaže kako ima jedna slatka riba, možda će navratiti u klub, pa taman da vas upozna), vi odlučite da obrišete prašinu sa svog šarma, priredite mu reanimaciju i ponovo se upustite u misiju upoznavanja novih slatkih ljudi. I kad krenete na zajedničko viđanje u parovima, sa uzbuđenjem kao da idete na dodelu Oskara, u najverovatnijem slučaju shvatićete da jedino što će te večeri biti dodeljeno jeste vaše odbijanje potencijalnog partnera. Nekako on nikad nije tako sladak kao što vam je dobronamerna drugarica rekla, ni visok 185 kako kaže (ne razumem potrebu muškaraca da lažu o visini, kao da nismo u stanju da primetimo razliku između visokog muškarca i onog ko bespotrebno dodaje centimetre tamo gde ih ni mikroskopom ne bi našli). Dakle, još jedno “onako” veče sa nezadovoljavajućim ishodom.

woman flirting with man Gde je nestalo muvanje?

Ni to nije muvanje, već unapred postavljene kulise za spoj koji se nije dogodio. Za muvanje je neophodno da sami izaberete partnere, da ih šarmirate i polako upoznate, a ne da neko unapred ispriča sve o vama, pa ako se tom drugom dopadnu vaš izgled (koji je proveren preko slika), ono što radite i to što neko garantuje da ste fini, tek onda se odvaži da se upozna sa vama. Bolje je bez zaštitne mreže koju vam ovakav scenario postavlja. Naravno, ako sami tragate, i opeći ćete se i razočarati i biti besni, ali ćete bar znati da su to vaši izbori, a ne tuđi očajnički pokušaji da vas upare sa nekim kao da ste stara cipela bez odgovarajućeg parnjaka koja se prodaje na novinskom papiru na novobeogradskom buvljaku.

I eto, sad ste sigurni da ne biste više bili stanju da prepoznate pravo muvanje ni da vam sedi za vratom. Ali, bolje se podsetite da vidite gde grešite. Ja sam posle razgovora sa prijateljima dosta razmišljala o tome gde pravim pogrešne korake. Prvo definišite šta je za vas idealno muvanje. Za mene je to upoznavanje koje ne podrazumeva pritisak da se na kraju večeri sa nekim smuvate na brzaka dok vam ne stigne poslednji bus, jer znate da ste se jedno drugom svideli i da ćete se opet videti. Muvanje je flert, smeškanje, slučajno dodirivanje, ćaskanje, iščekivanje da li ćete se poljubiti baš na ovom izlasku ili na nekom sledećem. Muvanje je i poruka u kojoj neko proverava kako vam je prošao ispit, prosto interesovanje za nekog, iako vam nije zvanično dečko ili devojka. Toliko leptirića u stomaku da biste mogli da napravite kolekciju, pre šetnje ili sastanka. A to je uglavnom  nešto što zahteva neko veće angažovanje, nego poruka “jesi za kafu?”. Jer, većina razmišlja ovako: “ako nećeš na kafu, ima ko hoće”. Za muvanje  treba imati vremena. Kada bismo se svi malo više potrudili oko onih koji nam se sviđaju, možda pitanje “gde je nestalo muvanje?” i ne bi ostalo bez odgovora.


Holi Golajtli je nepopravljivi optimista sa namerom da svoje snove i ciljeve uvek sprovede u realnost. Iako je kao životni poziv odabrala da bude psiholog, ne, ne može biti vaš lični psihoterapeut. Netalentovana za sport, ali sa talentom da celu noć igra u potpeticama od 10 cm. Voli pivo sa borovnicom, Kosančićev venac, miris lipe u proleće, klizanje, crne haljine, kafanu, džentlmene, šiš u tri ujutru, karaoke, češkanje, tursku kafu bez šećera, knjige i da stalno nešto menja.

Comments