5 načina kako da boostuješ svoju BFF da ima više samopouzdanja

Mali saveti kako da tvoja koža duže ostane sjajna i mladolika

Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

1/3

Možda si svesna ili delimično svesna načina na koje sabotiraš sebe, a možda ne znaš gde se tvoj saboter krije i čime se bavi. I zašto to uopšte radi – zašto bi neko sabotirao sebe? To je logično pitnje, a ipak svi to radimo u manjoj ili većoj meri, u zavisnosti od toga koliko smo nesigurni, uplašeni, anksiozni i koliko nismo spremni da se suočimo ni sa uspehom, ni sa neuspehom, pa pronalazimo lukave (i glupave) načine da pobegnemo od njih.
Tamo gde se uhvatiš sebe kako beskrajno odlažeš da nešto započneš, ili nikako ne završavaš zabočeto, gde zaboravljaš, kritikuješ sebe, očekuješ najgore ishode, kriviš druge za svoje nemogućnosti i neuspehe, prepuštaš se samosažaljenju, živiš u prošlosti i izjeda te ljubomora – tu se krije tvoj unutrašnji saboter.

Odlaganje

Ova tehnika samosabotaže je vrlo glupava, a mnogi vrlo pametni ljudi je često primenjuju, svesni da rade protiv sebe i nikako ne uspevajući da prevaziđu problem. Beskrajno odlažemo da nešto započnemo, nadajući se da će zadatak ili problem prestati da postoji i nestati sam od sebe, ili će ga rešiti neko drugi ako ga ignorišemo. Obično problem eskalira, zadatak nas satera u tesnac i ono što smo mogli da uradimo natenane i bez stresa, završavamo danas za sutra pod velikim stresom i sa diskutabilnim ishodom.

Oklevanje i kašnjenje

Pribegavajući oklevanju i kasneći izbegavamo suočavanje sa mogućim neuspehom. Imamo svest o cilju, želimo da nešto ostvarimo, ali nikako da se pokrenemo ili da odlučimo da ostujemo i da postavimo sebi neki drugi cilj – u tom nelagodnom procepu između namere i realizacije provodimo previše vremena oklevajući, a okolnosti mogu da se promene, tako da cilj postane neostvariv, a nama bude kasno za preusmeravanje. Mnoge dobre prilike propustimo oklevajući da ih prosto zgrabimo.

toa heftiba 274947 unsplash Gde se krije i šta radi tvoj unutrašnji saboter?

Nezavršavanje

Kad nikako ne privodimo kraju ono što smo zacrtali, nastavljamo i „unapređujemo“ prethodne saboterske poteze. Poslovi se nagomilavaju, a mi smo pod pritiskom ličnog nezadovoljstva i neispunjenosti. Doživljavamo osećanje samoprezira i neostvarenosti, osećamo se nespremno i nesposobno.

Editors choice