Boravak u prošlosti

Uzroci svih naših problema su u nesrećnom detinjstvu, i svaki put kad nam se desi nešto neprijatno, krivimo prošlost, vraćamo film o tome kako se prema nama nepravedno postupalo, kako su nas kritikovali i kažnjavali i nisu nam dozvolili da se razvijamo u ono što možemo da postanemo. Na ovaj način potpuno ignorišemo moć sadašnjeg trenutka, u kome možemo sve to da promenimo i u kome niko ne može da nas spreči da uradimo ono što želimo.

Ljubomora

Mnoge ljubomorne osobe sabotiraju svoju vezu tako što pokušavaju da kontrolišu partnera, stalno sumnjaju i proveravaju, a u stvari osećaju da nisu dovoljno dobre i da nemaju čime da ga privuku i zadrže.

joanna kosinska 44214 unsplash Gde se krije i šta radi tvoj unutrašnji saboter?

Svest o samosabotaži

Kada smo svesni svog unutrašnjeg sabotera, možemo da sagledamo koliku štetu sebi nanosimo i da eventualno skupimo snagu da prevaziđemo svoje slabosti, da potražimo pomoć u nameri da se pokrenemo. Posmatrajući samosabotažu kao oblik zavisnosti, priznajemo sebi da imamo problem koji zahteva da „izađemo iz lošeg društva“ i da potražimo stručnu pomoć. Ono što možemo sami da uradimo je da budemo svesni toga da jednim delom sebe nešto želimo i nameravamo, a drugim sebe u tome sputavamo, kako bismo izbegli razočaranje i neuspeh, jer se plašimo i nesigurni smo. Možemo da osnažimo onaj deo sebe koji nešto želi i namerava, da utešimo dete u sebi i podržimo ga pozitivnim stavom. Ali akcija je ključna za razbijanje samosabotaža – samo konkretan čin će osujetiti unutrašnjeg sabotera.

Uradite ono što izbegavate i čega se plašite, održite prezentaciju, izađite na ispit, napravite projekat – možda će biti osrednje, ali zato će sledeći put – i svaki sledeći – biti sve lakše i uspešnije.

Izvor fotografija: www.unsplash.com

Pročitajte još i ovo:

Reci zbogom svima koji su ti slomili srce

7 načina da izgradiš samopouzdanje u svojim dvadesetim

Gestovi govora tela koji loše izgledaju

Zapratite svoj omiljeni magazin na YoutubeuInstagramuFacebookuTwitteru i pridružite nam se na Viber Public Chatu.

Brankica Milošević

Comments