Zaboravljanje

Mentalna tehnika samosabotaže – pamtimo obaveze, osobe i situacije koje su nam zanimljive, privlačne, lake i izvodljive, a skloni smo da zaboravljamo sve ono što nosi napetost i neprijatnost i tera nas da zakoračimo van naše zone komfora.

Unutrašnji kritičar

Glas našeg sabotera nas truje, šapućući nam kako mi to ne možemo, kako nismo dorasli nekom zadatku, kako nismo adekvatni, dovoljno pametni i stručni, kako ćemo sigurno omanuti i svi će nam se smejati.

Očekivanja najgorih ishoda

Mučenje sebe crnim mislima i predviđanjem najgorih ishoda, projektujemo sliku neuspeha, propasti i nesagledivih posledica u razvoju neke situacije. Širom otvaramo vrata strahu, postajemo jako nesrećni i slabi i nastojimo da izbegnemo sve realne situacije u kojima treba da pokažemo svoje sposobnosti.

Samosažaljenje

„Jadan ja“ je način sabotiranja kojim sebi oduzimamo snagu i energiju, izbegavajući da preuzmemo odgovornost, kukajući i žaleći se i usmeravajući svu svoju pažnju na to kako smo jadni i neutešni i nema nikog da nam priskoči u pomoć, umesto da se pozabavimo konkretnim zadacima i problemima.

Prebacivanje krivice

Uvek nam je neko kriv za sve što nismo mogli da ostavarimo – partner, porodica, prijatelji, država, preduzeće, više sile… Svoju odgovornost ne priznajemo i prebacujemo je na sve oko sebe, oduzimajući sebi moć delovanja i realizacije.

ant rozetsky 186927 unsplash Gde se krije i šta radi tvoj unutrašnji saboter?
Comments