Nikolas Kirkvud, čije cipelice možemo sve češće videti kako krase noge mnogih trendseterki, započeo je svoju karijeru radeći za slavnog dizajnera šešira – Filipa Trejsija (Phillip Treacy), nakon što su se upoznali na skijanju 1999. godine, kada je Nikolasu ponuđen posao.

nicholas kirdkwood colalge 21 Genije za štikle: Nicholas Kirkwood

U Trejsijevu radnju žene bi često dolazile sa kompletnim outfitom, kako bi Filip mogao da im skroji šešir koji će upotpuniti tu kombinaciju. Nikolas je primetio da se skoro nikada nijedne cipele nisu slagale u potpunosti sa kombinacijom, pa je zaključio da modnom tržištu nedostaje više, takozvanih, statement štikli, koje bi bile u istoj ligi kao šeširi Filipa Trejsija ili odeća Aleksandra Mekvina (Alexander McQueen) i Huseina Čalajana (Hussein Chayalan).

Upravo zato, Nikolas odlučuje da se ozbiljnije posveti dizajniranju ženske obuće, pa nakon pet godina napušta posao u radnji Filipa Trejsija i upisuje se na koledž za dizajniranje obuće i aksesoara, koji je napustio nakon godinu dana jer je kako on kaže “shvatio tajne zanata”.

nicholas kirkwood shoes Genije za štikle: Nicholas Kirkwood

Za to vreme, Nikolasov talenat je uočila i pokojna ikona stila – Izabela Blou (Isabella Blow), koja ga je podržavala u lansiranju sopstvene kolekcije. Kako bi sakupio pare za lansiranje kolekcije, Nikolas je 2005. godine kreirao cipele za modne revije dizajnerskih brendova “Ghost” i “John Rocha”. Iste godine je lansirao svoju prvu kolekciju za proleće/leto, koja je potvrdila svoj uspeh kada je 2006. godine, Nikolas dobio “Conde Nast Footwear News” nagradu za dizajnera u usponu. Nakon ovoga su usledile mnoge nagrade, a jedna od najznačajnijih je sigurno nagrada “British Fashion Awards” za najboljeg dizajnera modnih dodataka, koju je dobio 2010. godine.

Njegove cipele su poznate po oblicima pozajmljenim iz arhitekture i po tome što on na jedan sasvim novi i inovativni način koristi različite materijale, pa se koristi antilopom, kožom kobre i pitona, plišom, a neverovatnu stvar je učinio sa cipelama čija je platforma isklesana od drveta, za Rodarte modnu reviju za proleće/leto 2011. godine.

RODARTE AND NICHOLAS Genije za štikle: Nicholas Kirkwood

Za proces dizajniranja jedne cipele Nikolas kaže da mu je potreban papir, šolja čaja, cigarete i glasna muzika, a ostalo dolazi samo od sebe. Kada krene sa skiciranjem, to u početku i nije cipela, već samo oblici za koje on misli da se lepo uklapaju zajedno, a onda nakon toga pronađe još raznih detalja koji bi se zanimljivo uklopili i iz tog procesa izvuče sve ono što bi moglo da se nađe kao jedinstvo u jednoj savršenoj cipeli.

OP Nicholas Kirkwood 2 Genije za štikle: Nicholas Kirkwood

Svaka njegova kolekcija privlači pažnju, jer detalji koje on stavlja na cipele, kao što je neobično pertlanje ili sklop neverovatnih boja, čine njegove cipele urbanim, zabavnim i pomalo ekstravagantnim, što je svakako pravo osveženje za bilo koji outfit.

Nicholas Kirkwood Spring Summer 2010 Genije za štikle: Nicholas Kirkwood

Nema sumnje da su Nicholas Kirkwood cipele prava remek-dela za sebe, a to su uočile i mnoge trendseterke i dame sa crvenog tepiha, a samo neke među poklonicama ovog dizajnera su: Šeril Kol (Cheryl Cole), Lejton Mister (Leighton Meester), Džesika Alba (Jessica Alba), i Sara Džesika Parker (Sarah Jessica Parker).

NICHOLAS KIRKWOOD CELEBS1 Genije za štikle: Nicholas Kirkwood

Nikolasova najnovija kolekcija inspirisana je pop umetnikom Kitom Heringom (Keith Haring). Motivi sa Heringovih slika su savršeno uklopljeni sa Swarowski kristalima, roll-točkićima, jarkim bojama i definisanim oblicima cipele, koji vas vraćaju u osamdesete, a o nastanku ovih cipela Nikolas govori u mini-dokumentarcu koji možete pogledati ovde.

Nicholas Kirkwood x Keith Haring 6.jpg1 Genije za štikle: Nicholas Kirkwood

Jovana Radojčić često ume da se zanese u sanjarenju i isključi iz stvarnog sveta. Mašta da proputuje ceo svet, voli modu, knjige,film i fotografiju. “Style is knowing who you are, what you want to say and not giving a damn.” – YSL

Comments