U sferi nege kože, postoje određeni sastojci koji su najpopularniji, kao što su recimo vitamin C i hijaluronska kiselina. Za to vreme, sastojci kao što je glicerin prolaze “ispod radara”.

Magnet za vlagu, glicerin je vrhunski izbor za negu i zaslužuje više pažnje. Neverovatno hidrira, pomaže koži da zadrži vlagu (baš kao hijaluronska kiselina), a pružiće vam mekši i glatki ten.

Baš kao kao i hijaluronska kiselina, odličan je za ovo doba godine, jer štiti od štetnih efekata hladnog vetra i suvog vazduha u zatvorenom prostoru, koji može da eleminiše vlagu iz kože. Dakle, ako se, poput nas, vaša koža bori sa ovim novim talasom hladnog vremena, dobra je ideja da isprobate glicerin.

Dobra vest je da će većina nas već ima proizvod za negu kože koji sadrži glicerin, jer on čini osnovu većine hidratantnih krema i losiona.

Ovo je sve što treba da znate o ovom skincare sastojku.

Šta je glicerin?

Glicerin, takođe poznat kao glicerol, prirodni je hidratant koji se nalazi u obliku lipida (masti). Potpuno bezbojna i bez mirisa, gusta tečnost se može naći u mnogim našim proizvodima za negu kože na bazi vode – od sredstava za čišćenje i krema do seruma i losiona.

Kao i hijaluronska kiselina, glicerin je humektant – što znači da je sposoban da uzme i zadrži vlagu iz okoline i da je uvuče u kožu kada se nanese. To tako funkcioniše zato što molekuli glicerina privlače i formiraju molekularne veze sa molekulima H2O (vode).

Koje su prednosti glicerina za negu kože?

Dermatolozi su ga pozdravili kao hidratantnog heroja, jer glicerin pomaže da se koža hidrira i postigne puniji, zdraviji i blistaviji ten. Glicerin u velikoj meri deluje kao prirodni hidratantni faktor kože, ali ovaj sastojak ima i nekoliko drugih prednosti za kožu.

Ima emolijentna svojstva

Glicerin je takođe emolijens, što znači da je u stanju da formira zaštitni sloj na koži, zadržavajući vlagu koja je uvučena, što rezultira mekšom, glađom kožom.

Može ojačati funkciju barijere kože

Utvrđeno je da proizvodi za negu kože koji sadrže glicerin pomažu u odbrani od suvoće izazvane agresorima iz životne sredine poput zagađenja. Ovi proizvodi pomažu koži da zadrži vlagu dugo nakon nanošenja.

Nekomedogen je i ne iritira

Glicerin je sastojak pogodan za sve tipove kože i čak može pomoći u smirivanju upalnih stanja kože, kao što su ekcem i psorijaza.

Da li je glicerin bolji od hijaluronske kiseline?

Kao humektanti, glicerin i hijaluronska kiselina deluju na sličan način – privlačeći i zadržavajući vodu. Međutim, oni nisu potpuno isti. Najveća razlika između njih je veličina molekula. Mala molekularna težina glicerina znači da može da prodre dublje u kožu i da se lakše apsorbuje od hijaluronske kiseline.

Takođe ima dodatnu prednost što je bolji u povećanju ukupnog nivoa hidratacije kože. Dakle, dok oba sastojka mogu pomoći u hidrataciji kože, glicerin deluje na dubljem nivou.

Drugi faktor diferencijacije je cena. Glicerin je jeftiniji od hijaluronske kiseline, ali retko čujemo za njega jer je hijaluronska kiselina trendi sastojak. Hijaluronska kiselina je takođe tanje konzistencije i često će se kombinovati sa drugim okluzivnim sastojcima kako bi zaista zadržala vlagu.

Može li glicerin da iritira kožu?

Iako glicerin nije iritantan, postoji zabrinutost da ovaj sastojak može pogoršati suvoću kada nema dovoljno vlage u vazduhu. Kada je vazduh veoma suv, ovlaživači izvlače vlagu iz dubljih slojeva kože – čineći je još više dehidriranom.

To je, na sreću, samo problem sa čistim glicerinom (100%). Većina proizvoda za negu kože koji sadrže glicerin biće formulisani u koncentraciji od 5% ili manje i takođe će biti prošarani drugim sastojcima koji hidratizuju i umiruju kožu.

Pročitajte i ovo: Bademova kiselina je manje poznati skincare sastojak – ali čini čuda za vašu kožu

Naslovna fotografija: instagram.com/alix_earle

Božica Luković

Comments