Dok mladi Persej uživa u svojoj ulozi posvećenog oca i ribara, borba za nadmoć između bogova i Titana besni. Opasno oslabljeni, bogovi gube kontrolu nad zarobljenim Titanima i njihovim opakim vođom Kronosom, ocem Zevsa, Posejdona i Hada. Kako mu otac Zevs biva zarobljen, Persej uz pomoć kraljice Andromene i Posejdonovog sina Agenora, kao i palog boga Hefesta, kreće u podzemni svet kako bi oslobodio Zevsa, a usput i savladao Titane i spasao čovečanstvo. Dobro ste pročitali. Holivud se ponovo dohvatio tumačenja grčke mitologije.

Prosto nisam sigurna šta je ispravno reći. Pre dve godine nas je sačekao u bioskopima dugoočekivani film “Borba Titana” (Clash of the Titans). Bili smo preneraženi, mnogi su bili besni, a uglavnom smo se u neverici smejali. Prošle godine smo puni nade došli da gledamo “Besmrtnike” (Immortals), kad ono, Bože mili čuda velikoga kada se Holivud dočepa mučenog Tezeja. Sada već treću godinu zaredom idemo u bioskope, da damo još jednu šansu ekranizovanim mitskim herojima. Razlika je u tome što smo sada već pripremljeni. Recept je sledeći: zaboravite sve mitove koje ste ikada pročitali. Ukoliko imena poput Zevs, Hron, Persej i Had počnu za vas da predstavljaju nazive španskih sela, slobodni ste da kupite bioskopsku kartu i da uživate u sat i po vremena borbi, krvi, znoja, misterija, trčkaranju čudovišta nepoznatog porekla, a tu i tamo i po kojem ljubavnom pogledu.

Prva slika10 “Gnev Titana”

Za razliku od prvog filma, u ovom filmu se Persej i Zevs mnogo vole

Reditelj Džonatan Libesman (Jonathan Liebesman) je izjavio da je presrećan što mu se ponovo ukazala prilika da snimi klasični holivudski film velikih razmera sa sjajnim glumcima i da prikaže epsku borbu na velikom platnu. Ova epska borba, ako je ikada i snimljena, u postprodukciji je svedena na minimum. Glumci jesu izvanredni i to jeste za svaku pohvalu. Još uvek nisam sigurna zašto su Lajam Nison (Liam Neeson) i Ralf Fajns (Ralph Fiennes) ikada pristali da glume, no dobro. Sem Vortington (Sam Worthington) je insistirao da većinu scena snimi bez kaskadera, tako da je jasno da je nastavio da se igra Perseja zato što je ispunjavao sebi dečački san. Rozamund Pajk (Rosamund Pike) koja tumači lik kraljice Andromede je uživala u fizičkim pripremama za ulogu ratnice.

Čitava filmska ekipa je insistirala na činjenici da su u ovom filmu odnosi između likova daleko bolje izgrađeni i uopšte da je film bolji od svog prethodnika. Ovo jeste tačno, ali samo zato što je prethodnik bio na granici sa tragedijom. Najviše pažnje je svakako posvećeno Perseju, koji je u prethodnom filmu bio robusni, tvrdoglavi tinejdžer, dok sada predstavlja posvećenog oca koji bi učinio sve za svog sina, koji se zove Helije. Nadajmo se da neće napraviti i treći film gde će Helije postati bog sunca.

Druga slika9 “Gnev Titana”

Čak je i fizički izgled likova proizvoljno urađen. Upoznaje filmsku verziju Hrona, zbog koga su i napravili ovaj film

Kao što ste mogli da pretpostavite, film je urađen i u 3D verziji, koja je apsolutno bespotrebna. Zapravo, postoje neki delovi koji su iznenađujuće dobri. Ne bih da vam kvarim, ali, deo sa lavirintom, za koji slobodno mogu da kažem da mi je omiljeni deo filma, jednostavno je briljantan. Takođe tu je i momenat kada se čini da će jedno čudovište zaista da krene na vas, a neće vam biti svejedno ni kada stenje počne da pada na vas. Čestice lave koje će  vam lepršati pred očima, čak i onda kada vulkan nije u blizini, poslednji je dokaz da gledate film u 3D-u.

Ukoliko želite malo da se odmorite od ljubavnih komedija, nekvalitetnih akcija i površnih drama, ovo je prava prilika. Samo nemojte da se nervirate što su mitologiju iskasapili i stvorili neku bizarnu, hibridnu, holivudsku verziju mita. Ovako bar nećete znati šta će dalje da se dešava, a to je veliki plus, zar ne?


Tamara Biljman je individua čiji je život potraga. Potraga za savršenstvom koje se krije u umetnosti, jer jedino je umetnost zaista veća od života, zar ne? Samo ona može da zaustavi vreme. Ne podnosim nikakva ograničenja i stoga sam kao moto prisvojila rečenicu Tristana Care: ’’Jedini prihvatljivi sistem je taj da se sistematski ne sledi nijedan sistem.’’

Comments