Uprkos tome što mnogi od nas zapravo vole zimu i jesen i uživaju u njima, činjenica je da je to period u kome su najveće šanse za prehladu. Naročito ukoliko su u pitanju nagle promene vremena, sa kojima se mi u Srbiji susrećemo poslednjih godina, tada je definitivno najlakše da se razbolimo. Ujutru nosimo jaknu, popodne nam je već u njoj toplo, a uveče se zaledimo. Prosto više ne znamo kako da se obučemo i koje sve slojeve odeće da nosimo sa sobom. Najgore je ono varljivo sunce koje izviri iza oblaka i mi smo po pravilu već laganije odeveni, sedimo u baštama kafića i restorana, a n ne slutimo da je upravo tako najlakše pokupiti prehladu. Iako je hladnije vreme idealno za tople čajeve, široke džempere i praznike koji nam dolaze, moraš dodatno poboljšati svoj imuni sistem nekim prirodnim načinima.

Jedi više luka

Luk dokazano jača imunitet, naročito kada je sveže iseckan, a ne skuvan, tako da, ako ti ne smeta miris, trebalo bi da ga uključiš u svoju ishranu u nešto većoj količini nego što to obično činiš.

Naspavaj se

Što više sna, to je manja šansa za prehladom. Osobe koje su neispavane su ugroženije što se bolesti tiče, njihov imunitet je slabiji, i osećaju se često umorno. Preskakanje spavanja, loš ritam i velika neispavanost će otežati tvom telu borbu protiv virusa ukoliko se razboliš.

spavanje Good to know: Kako da ojačaš svoj imunitet u hladnim danima?
Comments