Intima se razlikuje kod parova koji žive zajedno i kod onih koji se tek upoznaju u intimnim situacijama. Obično, sve granice padnu posle nekog vremena, ali ne treba žuriti sa rušenjem. A neke svakako imate prava da zahtevate i zadržite. Stvar je opuštenosti i međusobnog prihvatanja, koliko i ličnog shvatanja pristojnosti. Kao i u mnogim drugim stvarima u međusobnom odnosu, pronađite kompromis.

Sami u kupatilu – imate svako pravo da zaključate vrata i ne puštate nikog, bez obzira šta unutra radite. Ukoliko ne podnosite da vam neko cupka pred vratima kupatila i viče da požurite, raščistite na vreme pitanje rasporeda i navika. Dovoljno je da vam kucne na vrata, da biste znali da treba da požurite, a on treba da zna da se skloni i sačeka da ga pozovete. Zajedničko tuširanje je u redu, kao produžetak intimnih momenata, ali ako vam smeta da partner sedi na šolji dok se vi tuširate, vi se tuširajte malo brže, a on neka sačeka. Zadržite privatnost kupatila koliko god možete, zaista vam nije potrebna tolika prisnost. Ali možda su vam potrebna dva kupatila.

Granice komocije – da biste se prijatno osećali u domaćoj atmosferi, potrebno vam je da budete opušteni. Ako vam vrhunsku komociju obezbeđuju pocepane trenerke, dronjave majice, delimična ili potpuna golotinja, a vaš partner to ne može da smisli, biće pipavo postići kompromis. Imate pravo da u kući budete potpuno komotni, onako kako vam najviše prija. Nemate pravo da time ugrožavate onog drugog. Možda možete da nosite nešto prijatno što nije pocepano i da se očešljate. Ako volite da idete goli, a partner smatra da je to neprihvatljivo, nataknite nešto, pa polako prevaspitajte partnera, jer tu se ne radi o estetici i pristojnosti, nego o predrasudama. Golotinja je u opuštenoj i intimnoj atmosferi, uvek prihvatljiva.

1.. 1 Granice intimne pristojnosti

Drugarska pomoć – pomoći ćete partneru da ošiša ili depilira dlačice na intimnim mestima, koja je vama lakše da dosegnete nego njemu.

Očešljaćete ga i isplesti mu kiku. Možda ne možete sami da isečete nokte na nogama, jer ste trudni, ili ste debeli, ili ste se ušinuli pa ne možete da se savijete. Možda imate gips na ruci, pa koješta ne možete sami i morate da tražite i prihvatite drugarsku pomoć u raznim banalnim situacijama. Možda imate frizerske i manikirske veštine, pa ćete rado servisirati partnera u tom smislu. I potrudićete se da ga izmasirate najbolje što možete.

Majmunska prisnost – da li ste nekad videli na plaži kako devojka cedi dečku bubuljice? Grozno, je l’ da? A znate li uopšte neku ženu koja ne voli da cedi bubuljice i koja neće nagovarati partnera da mu iscedi tu groznu nabudženu gnojavu čirčinu, jer prosto ne može da je gleda? I muškarci vole da cede bubuljice, ali pretežno sami sebi. Ponekad ih ne možete nagovoriti da vam drugarski unište onu budžu na leđima koja vam se uvek pojavi pred menstruaciju, a ne možete da je dohvatite. Možda je vama odbojno da mu počupate dlačice iz ušiju, ali verovatno više mrzite da ih gledate, nego da mu ih počupate.

A tek vađenje krpelja sa nepristupačnih i nezgodnih mesta! Da, to je posao za lekara, ali ako ste veštih ruku i znate šta radite, učinićete to za partnera.

Ukoliko međusobno prelazite granice intimne pristojnosti, ograničite zajedničku intimu.

Postarajte se da se scenama ogavne prisnosti bavite tamo gde vas drugi ne vide.


Aleksina Đorđević

Comments