Neophodno je da shvatiš i praktikuješ koncept granica. Granice postavljaš tamo gde želiš da ostaneš zaštićena, pošteđena, poštovana. Drugi treba da poštuju tvoja osećanja, kao i tvoje vreme i tvoje izbore. To su zdrave granice, koje postavljaš svesno, kao zahtev koji drugima upućuješ nedvosmisleno. Koliko samopouzdanja i stabilnosti treba za postavljanje zdravih granica! Da, mnogo. Ali to se uči. A da bi naučila i dospela dotle da granice nisu zidovi i štitovi, nego dvosmerna ulica, figurativno rečeno, odnosno, da ih je moguće pomerati, praviti ustupke i uz izvesne procedure prelaziti tamo i natrag, moraš da pođeš od zidova i štitova. 

Zidove podižeš tamo gde si slaba i gde strahuješ da ćeš biti povređena. Pogrešno shvaćena, ismejana, izneverena. Gde si ranjiva. Dižeš bedem, da ojačaš ego, dižeš štit, da sakriješ slabost. 

Ali, ranjivost nije slabost. Da li možeš da poveruješ u to. I kako da to otkrije neko ko se stalno krije? Razne stvari i načini predstavljaju zidove i štitove, senke u kojima nastojiš da ostaneš neprimećena, ili jarko svetlo na kome prezentuješ samo ono u čemu si snažna (što snažnije to bolje, da zbuniš protivnika). 

Ljudi kriju svoju ranjivost iza ljubaznosti i velikodušnosti. Iza ljutnje i arogancije. Iza “nezgodnog” karaktera i glasa da su gadni i imaju oštar jezik i da je bolje ne zamerati im se. Iza skromnosti i povučenosti. Iza uspešne karijere, iza porodice i dece, iza besomučne prezauzetosti i neprekidne jurnjave… 

Ponekad se osećaš tako usamljeno iza sedam gora i sedam mora (i sedam odbrambenih bedema i jarkova), kao zatočenica u sopstvenom čardaku (ni na nebu, ni na zemlji). Ponekad u sebi vrištiš toliko glasno, da uopšte ne znaš kako to niko drugi ne čuje. Žudiš da se nekome otvoriš, a kad upoznaš nekog zbog koga ti leptiri zalepršaju u stomaku, taj osećaj se uskoro pretvara u hladan kamen u stomaku. Plašiš se i ne usuđuješ se da rizikuješ i da se otvoriš.  Šta ako se taj neko razočara i povuče, jer je u tebi video ono što svima prikazuješ, hodajuću reklamu samostalne, hrabre, snažne i stabilne žene, koja ima rešenja za sve probleme, uvek je vedra, pristupačna i zabavna? Kako nekome da poveruješ toliko, da mu pokažeš svoju mračnu stranu, svoje strahovi, svoja sentimentalna očekivanja, svoju detinjastu naivnost, svoju žudnju za ljubavlju i nežnošću, svoju ranjivost? 

Comments