Preterana emotivnost

Muškarci nas stalno prozivaju da smo neurotične i neuravnotežene, odnosno, preterano emotivne, a mi se ljutimo i bunimo i to nas vređa. Oni su zapravo užasnuti našim emotivnim izlivima – suze, bes, tuga, agresivnost – to je napad na njihov integritet, od njih se očekuje da se muški sa tim nose, a oni ne mogu da uzvrate, jer ne treba da nas povrede, a ipak nas povređuju, iako to ne žele i potpuno su sluđeni. Oni osećaju pritisak, osećaju da se njima manipuliše i da mi tim ponašanjem hoćemo nešto da postignemo, da od njih izvučemo neka obećanja, da im slomimo duh i uvrnemo im muda. I bore se kako znaju i umeju, a da nas baš ne udare, a onda mi još više poludimo, jer su kukavice i slabići, koji ne razumeju žene.

A šta ako smo stvarno ludače kad sebi dopuštamo da dramimo i da se obrušavamo na njih, očekujući da oni rašire ruke i prihvate nas u zagrljaj?

Dakle, sve što treba da naučimo jeste da vladamo svojim emocijama, umesto da im se prepuštamo, zato što mislimo da nam je to dozvoljeno, jer smo žene. Zašto bi emocije upravljale našim ponašanjem i zašto bismo se njima razbacivale, kad možemo da upotrebimo razum i da o onome što nam smeta, uznemirava nas, ljuti, vređa ili onome što nam je potrebno i što želimo, razgovaramo mirno i sabrano i da partnera tretiramo kao prijatelja, sagovornika i saradnika na rešavanju problema?


izvor naslovne fotografije: instagram.com/marmurokph

Brankica Milošević

Comments