Kada razmišljate o svom ljubavnom iskustvu, jedino u šta možete biti sigurni, jeste da ste silno grešili i neke dobre odnose uništili, a nekima niste ni pružili pravu šansu, dok ste se u nekim toksičnim odnosima mnogo trudili, ulagali i trošili sebe bez ikakvih pomaka i rezultata. Ako prepoznajete ove greške, pokušajte da ih ubuduće iskorenite, ako želite da iskusite nešto novo i drugačije – stabilnu, radosnu i posvećenu vezu, na primer.

Uticaj drugih na vaše odluke u odnosima

Ako ne želite da vam se neko meša u ljubavni život, onda nemojte to dozvoliti. Kad imate probleme i ne znate šta da radite, razgovarajte sa partnerom, konsultujte terapeuta – nemojte se žaliti mami i prijateljicama. One će uvek biti na vašoj strani, one možda i znaju šta bi bilo mudro i produktivno za vas, ali one ne treba da utiču na vaše odluke. Pored direktnog mešanja (upravljanja prema nečijim savetima), tu je i indirektno, a ono uključuje sve predrasude koje ste pokupili tokom života, sva vaša iluzorna očekivanja da stvari treba da se razvijaju po nekom određenom scenariju, sav napor da se uklopite, nađete nekog “normalnog” i imate “normalnu” vezu i “normalan” život. Ko je propisao te norme? Odakle vam one? Da li one podržavaju ili dovode u pitanje vaše suštinske vrednosti i potrebe? Dok se ne oslobodite svega što vam je nametnuto, svih programa koji su vam instalirani i koje ne dovodite u pitanje – donosićete loše odluke, koje ne dolaze iz ljubavi i slobode.

Nepriznavanje osećanja onda kada imate priliku 

Prepoznali ste momenat da iskažete svoju naklonost, na malo jasniji i konkretniji način i onda niste mogli – uplašili ste se da ćete biti odbačeni, postideli ste se, jednostavno niste mogli (jer to uopšte nije jednostavno). Naučeni ste da se ne izlažete, da štitite svoju ranjivost i ne znate kako da budete komotni sa onim što vas čini ranjivim – sa svojim osećanjima. Naravno da rizikujete, ne samo kada se nekome prvi obraćate izražavajući svoje simpatije, nego i kada ste sa nekim već u odnosu i potrebno vam je da znate da li on oseća isto što i vi. Nije lako odabrati da budete iskreni i ranjivi i da se nikada ne ponašate kao da vam nije stalo, da ne igrate igre i ne krijete osećanja, jednako kao što nije lako suočiti se sa istinom. 

Comments