Ako ste filmofil, imamo sjajne vesti za vas. Pogotovo ako uživate u nadrealnim kadrovima koje je širom sveta u svojim filmovima stvarao voljeni režiser Stanley Kubrick. Plus, ako ste ljubitelj sveta mode i volite da pratite nove editorijale koje nam priređuju velike modne kuće – ovo se onda čini pravim poklonom za sve vas. Danas vam otkrivamo najnoviju kolekciju modne kuće Gucci, koja je inspirisana upravo Kubrickovim filmovima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gucci

Inspiracija za kolekciju

Mnogi ljubitelji sveta mode smatraju da je momenat kad je Alessandro Michele izabran za Guccijevog kreativnog direktora 2015. godine izazvao ogromnu promenu u čitavoj modnoj industriji. Ova genijalna ličnost nastavila je da do danas pravi izazovne i najsavremenije odluke kada je u pitanju sfera dizajna, a njegov rad je pun referenci koje se odnose na kulturnu istoriju i pop kulturu. Ova kolekcija prvi put se pojavila na modnoj pisti Nedelje mode u Milanu za jesen/zimu 2022.

Pročitajte i ovo: Svi bruje o njenom performansu u “House of Gucci”, a mi smo se podsetili zašto volimo Lady Gagu

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gucci

Teme kolekcije

Najnovija kolekcija za jesen/zimu 2022, koju je izbacio ovaj brend, nazvana je Exquisite, a u kampanji se u vidu kolaboracije pojavio i brend adidas. Čitava kampanja, kao što smo najavili, predstavlja odu legendarnom filmskom reditelju Stanleyju Kubricku. Za setove su korišćene replike originalnih kostima, koje je su za ovu priliku kurirale Milena Canonero, koja je ranije sarađivala sa Kubrickom, i Charlotte Walter. Set je dizajnirao Gideon Ponte, a predstavljao je veoma preciznu repliku Kubrickovih najpoznatijih scena iz filmova 2001: A Space Odyssey (1968), A Clockwork Orange (1971), kao i Barry Lindon (1975), The Shining (1980), i Eyes Wide Shut (1999).

Pročitajte i ovo: Kosmos šljokica i sjaja – predstavljamo vam novu Gucci kolekciju koju je kreirao Alessandro Michele

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mert Alas (@mertalas)

Jedan od zanimljivih komentara koji je dao u vezi sa setom iz filma Barry Lindon, Michele ističe da su se veoma prepoznatljive pruge brenda adidas na beloj viktorijanskoj haljini sasvim prirodno uklopile sa grupom ljudi koji su obučeni u viktorijanskoj odeći.

U procesu kreiranja ovih ikoničnih scena javilo se i dosta prepreka, kao što to obično biva kada pokušate nešto da uradite savršeno. Bilo je potrebno dovesti na jedno mesto ljude različitih specijalizacija i iz različitih sfera na jedno mesto, i umrežiti ih.

Istaknuto je da je jedna od najtežih stvari u vezi rekreiranja seta zapravo bilo dobijanje određenih rekvizita i predmeta koji su se našli u filmovima, pre svega jer nisu svi komadi bili dobro očuvani – što je značilo da su dosta toga morali da rekreiraju sami. Isto tako, nije bilo lako pronaći odgovarajuća lica za svaku scenu, te je čitav proces izgledao kao da se radi na pravom filmu.

Alessandro Michele je prokomentarisao i to da želi da ceo svet vidi kako je sa Guccijem sve moguće. Bilo da se radi o nekome iz njegovog tima, ili nekome sa kime sarađuje – ako mogu nešto da osmisle, mogu to i da učine stvarnim – kako ističe kreativni direktor modne kuće.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kino Glaz (@kinoglaz._)

Za Michelea, Kubrickovi filmovi predstavljaju višu formu kinematografske umetnosti. Njegovi filmovi su poznati po tome da odišu životom, ali ga isto tako i preispituju. Kubrickovi filmovi poseduju posebnu sposobnost kombinovanja suprotstavljenih ideja, spajanja distopije i parodije, drame i ljudske komedije, horora i filozofije. Michele je za štampu istakao i da su takve ideje uvek bile inspiracija za njegove kolekcije. Svaku sezonu bi zamislio kao neki film, kako bi na pravi način mogao da prenese svoje priče i vizije.

Modna kuća Gucci nikada ne razočarava kada su u pitanju editorijali, a ni kolekcije. Sigurni smo da će nastaviti da nas oduševljava svojim neverovatnim idejama i vizijama koje uvek vešto prenese ispred objektiva kamere. Nadamo se da ćete i vi uživati u pregledu ovog editorijala koliko smo i mi, i da će vas ove vesti inspirisati da ponovo pogledate neki Kubrickov film.

Naslovna fotografija: instagram.com/gucci

Nenad Grubanoski

Comments