Gijom Muso (Guillaume Musso) je internacionalno priznat pisac i jedan od najprodavanijih autora Francuske danas. Do sada, o njegovom talentu govori devet novela koje su prevedene i tražene u Sjedinjenim Američkim Državama, Španiji, Japanu, Italiji, Grčkoj, Nemačkoj, Srbiji i mnogim drugim zemljama. Dobitnik je nagrada u Francuskoj i Italiji.

Njegova dela pripadaju beletristici, jer su zabavna i laka za čitanje. Međutim, svaki obožavalac njegovog pisanja zna da su mu knjige nepredvidive, jer je Muso odličan u preplitanju žanrova. Knjiga koja počne sa laganom komedijom, a zatim se pretvori u triler, i ima sasvim neočekivan kraj, zaista ostavlja bez daha.

Poslednja njegova knjiga objavljena u Srbiji svedoči o tome. “Zov anđela” je knjiga koju su kritičari opisali kao onu u kojoj je Muso dostigao svoj vrhunac u umeću pisanja trilera. Započinje knjigu bezbrižno, podseća nas koliko je mobilni telefon važan svakom savremenom čoveku, da je sastavni deo našeg života, da u njemu imamo sve: sigurnost, utehu koju nam pruža njegov umirujući ekran i brojeve svih naših bližnjih, koji su samo na jedan poziv od nas. Zatim nas rečima dovodi do toga da pomislimo šta bi se sve moglo dogoditi da ga izgubimo. Najpre bismo bili u panici, a potom bismo zamišljali nekoga kako pregleda sadržaj našeg telefona zadirući čak i u one foldere koje smo sakrili i od nas samih. Tada će nas sasvim upoznati jer je “Čovek ono što krije: jedna mala gomila tajni”, navodi Muso citirajući Malroa (André Malraux).

118 Guillaume Musso: Zov anđela

Da li biste slično reagovali kada biste izgubili mobilni telefon?

Tako će se dva stranca, slučajno zamenivši mobilne telefone, jako dobro upoznati i shvatiti da su njihovi životi neraskidivo povezani. Musoove knjige se preporučuju svima koji vole avanturu i dirljive romane neverovatanog spoja uzbuđenja i mašte.

Izvor fotografija: Alnari.rs


Jelisaveta Popov je studentkinja Fakulteta političkih nauka. Obožava da putuje. Želela bi da zna sve jezike sveta, a najviše voli francuski jezik. Ne moze da zamisli ni jedan dan bez humora, muzike i voljenih osoba.

Comments