Previše često čujem kako se devojka odlučila na to da popije pilulu za dan posle, i pomalo mi “stane srce”. Želela bih da vam objasnim i zašto. O piluli za dan posle ne znamo dovoljno, jer da znamo – ona nikada ne bi postala kontraceptivno sredstvo – za šta je, nažalost, smatraju.

Već izvesno vreme želim da razgovaramo o pilulama za dan posle zato što sam se u više navrata uverila da mnogi ne znaju o čemu se tu radi. Mislim na mlade ljude, na devojke i momke koji su u vezama i koji smatraju da je pilula za dan posle nešto što se uzima samo onda kada žele da imaju seks bez kondoma.

Prvi šok koji sam doživela jeste to da mnogi smatraju da se kondomi koriste, mahom, kako bismo se zaštitili od neželjene trudnoće. Ceo onaj deo zaštite od polno prenosivih bolesti su zanemarili, upravo zato što je za masu mladih ljudi polno prenosiva bolest od koje se treba plašiti samo HIV.

Korišćenje kondoma bi trebalo da bude praksa svakom ko je seksualno aktivan, nezavisno od toga da li je u dugoj vezi ili ne. Naravno da postoji period kada je seks bez kondoma prisutan, ali kako biste zaštitili i sebe i svog partnera, dok ne dođete u taj stadijum – koristite kondom.

Parovi se oslanjaju na pilulu za dan posle kao na vid kontarcepcije, što ona nikako nije. Kada je treba uzimati i na koji način deluje? Kakve su posledice? Čini mi se da mladi ne misle previše o tome, jer sam baš često u poslednje vreme čula priče u kojima ju je devojka više puta pila u nekoliko meseci. Ono što bih želela da naglasim je to da ovaj tekst nije tu da biste se osetili loše – već da bismo podigli nivo svesti o pojedinim stvarima koje uzimamo zdravo za gotovo.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Cécile🐉 (all pics are mine) (@cecile_hoodie)

Kao i svako sredstvo koje utiče na naš reproduktivni sistem – i pilula za dan posle ima posledice. Ona je efektivni metod da sprečite da dođe do trudnoće u hitnim slučajevima. U sebi sadrži veliku koncentraciju hormona koji će blokirati nastajanje trudnoće do koje potencijalno može doći. Ova pilula može da se uzme do 72 sata nakon nezaštićenog seksa – svako uzimanje pilule nakon je uzaludno.

Pilula za dan posle može da smanji šanse za razvijanjem trudnoće za 89%, ali ona ne može da spreči iliti prekine trudnoću koja je već nastala, zbog čega se i uzima samo 72 sata nakon nezaštićenog seksa. Kada penis ejakulira unutar vagine – spermatozoidima je potrebno od 5 do 7 dana kako bi pronašli jajnu ćeliju – zbog čega je ovaj vremenski period izuzetno bitno poštovati.

Pilula u sebi sadrži sintetički oblik hormona koji se nalazi u mnogim hormonski kontrolisanim trudnoćama. Razlika je u tome što ova tableta u sebi sadrži veliku količinu pomenutog hormona što dovodi do disbalansa hormona u organizmu – što nas, ponovo, dovodi do toga da se period od 72 sata mora poštovati.

Uzimanjem pilule za dan posle odlažete ovulaciju što dalje sprečava oplodnju. Kako je to moguće? Pa, ako niste u ovulaciji, onda ne postoji jajna ćelija koja se nalazi na zidu jajovoda i čeka da bude oplođena. Ako ste imali nezaštićen seks i došlo je do ejakulacije unutar vagine – uzimanjem pilule za dan posle bukvalno činite da vaša jajna ćelija izbegne spermatozoide koji u jajovodu mogu ostati i do 7 dana.

Pored hormonalnog disbalansa do koga dolazi uzimanjem pilule, ona, takođe, čini da sluz grlića materice postane gušća – zbog čega je spermatozoidima otežano kretanje, pa ne mogu da stignu do jajovoda. Zato, ako se nalazite u situaciji koja nalaže uzimanje pilule za dan posle, nemojte čekati, već je uzmite što pre moguće.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Handsome Girl (@handsomegirldesigns)

Šta možete očekivati nakon uzimanja pilule za dan posle?

Na dan nakon uzimanja pilule možete se suočiti sa blagim posledicama kao što je mučnina, vrtoglavica ili povraćanje. Ukoliko povratite – bitno je da popijete još jednu pilulu kako biste bili sigurni da je niste izbacili iz organizma. Dan-dva nakon uzimanja pilule mogu se javiti bolovi u grudima, ali svaki vid posledice se ovde završava.

Nedelju dana nakon uzimanja pilule za dan posle možete očekivati menstruaciju ili samo krvarenje. U zavisnosti od toga kada ste uzeli pilulu mogu se javiti krvarenja koja traju samo jedan dan u vidu mrlja. Kod pojedinih žena dolazi i do pomeranja menstrualnog ciklusa – što znači da vam može kasniti ili poraniti.

Koliko često možemo da uzimamo pilulu za dan posle?

Pilula za dan posle nije kontraceptivna pilula. Uzimanje jedne doze kada je to neophodno činite da vaš organizam ispadne iz svoje rutine, odnosno da poremetite svoj ciklus. Ovakva vrsta pilule nije efektivna kao antibebi pilula. Zbog svega ovoga, na pilulu za dan posle moramo da gledamo samo kao na spas u momentu u kom nam je neophodna. Korišćenje kondoma je, svakako, najbolji način da se zaštitite i vi i vaš partner.

Naslovna fotografija: instagram.com/handsomegirldesigns

Milica Antić

Comments