Najnovije ostvarenje nemačke rediteljke Margarete Fon Trota (Margarethe von Trotta) – fascinantna priča o uticajnoj filozofkinji i političkoj teoretičarki Hani Arent (Hannah Arendt) čije je izveštavanje o suđenju nacističkom zločincu Adolfu Ajhmanu (Adolf Otto Eichmann) uzburkalo svetsku javnost, premijerno će u Srbiji biti prikazano na ovogodišnjem izdanju filmskog festivala “Slobodna zona” koji će se od 2. do 7. novembra održati u Dvorani Kuturnog centra Beograda i Domu omladine.

Hana Arent foto 1 Hana Arent na Slobodnoj zoni

Fascinantna priča o uticajnoj filozofkinji i političkoj teoretičarki Hani Arent

Rediteljka se u filmu bavi odlučujućim razdobljem u životu žene koja se smatra jednim od  najznačajnijih i najoriginalnijih političkih mislilaca XX veka. Radnja filma smeštena je u razdoblje između 1960. i 1964. godine i opisuje Hanin put u Jerusalim, slavno suđenje oficiru i nacističkom zločincu Ajhmanu, kao i njeno izveštavanje o tom suđenju za američki magazin “The New Yorker”. Očekujući da će na optuženičkoj klupi pronaći čudovište, američka književnica nemačko-jevrejskog porekla iznenađena je ravnodušnošću kojom Ajhman odiše, pa tako kreira svoju čuvenu tezu “banalnost zla” i piše članak koji u javnosti izaziva pravi skandal.

Svetska premijera filma “Hana Arent” (Hannah Arendt) u kome je glavna uloga poverena Fasbinderovoj (Rainer Werner Fassbinder) divi Barbari Sukovoj (Barbara Sukowa) bila je početkom septembra na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu, najvećem filmskom festivalu u Severnoj Americi.

Comments