“Hanna” je zaista trijumf. Iako se po samom trejleru i konceptu stvarao osećaj da ćemo gledati jedan klasični devojčica supervojnik akcioni film, “Hanna” uspeva da iznenadi i pruži mnogo kvalitetniji, interesantniji i kompleksniji projekat, koji će svakako držati publiku uključenom kroz čitav film.

“Hanna” govori priču o istoimenoj šesnaestogodišnjoj devojčici, koja je čeo život provela u šumi, pripremajući se da se uključi u civilizovan svet i suoči se sa svim opasnostima i rizicima koji su specifični za ikakav trag o njenoj egzistenciji. Za nju je izuzetno zainteresovana agentkinja CIA-e. Da biste saznali kakvi su motivi za tako nešto, moraćete ipak da pogledate film, pošto smatram da bih odavanjem ovakvih činjenica prilično naudio faktoru misterije koji ovaj film nosi.

“Hanna” fantastično utiče na dva osnovna čula koja koristite dok gledate neki film, vid i sluh, i tako uspeva da iskoristi svoj maksimalni potencijal. Prelepa kinematografija, izuzetno neobična, omugućava nam da uz pomoć nepredvidivog narativa vidimo stvari u potpuno novom svetlu nego što smo to navikli u filmovima sa prefiksom akcije. U ovom filmu možemo videti raznolike pejzaže koji se prostiru od zamrznute finske šume, preko pustinja Maroka, do znamenitosti i lepota Berlina. Tehnika i sam hod kamere u ovom ostvarenju nešto su što će vam definitivno zapasti za oko i učiniti ovaj projekat vrednim pamćenja.

Što se tiče muzičke pozadine, iako nisam fan sastava “Chemical Brothers“, niti elektronske muzike uopšte, mogu reći da sam prilično zadovoljan soundtrackom: zaista interesantan i neobičan izbor muzike za ovakav žanr, ali je fantastično uklopljen, stvarajući posebnu atmosferu koja je vrlo efektna.

Akcione sekvence u filmu zaista su zanimljive i veoma učestale, dajući čitavom narativu jedan dinamičan tempo, održavajući pritom nivo adrenalina i čineći čitav film interesantnim. Ono što je posebno čudno u ovom projektu jesu neočekivani segmenti humora, koji su zaista kvalitetni i urnebesni u određeneim momentima.

“Hanna” je veoma interesantan akcioni triler brzog tempa i neobične atmosfere. On u sebi sadrži fantastične performanse svog glumačkog kadra, a posebno bih napomenuo odlične predstave Sirše Ronan (Saoirse Ronan), koja je pružila do sada u svojoj karijeri najbolju rolu, a pored nje i odličnog Erika Banu (Eric Bana) i Kejt Blanšet (Kate Blanchett). Vrlo interesantan i neobičan film, sve preporuke.

Ocena: 7/10


Goran Mirković je filmofil koji podjednako uživa i u ekstremno zanimljivim, i u ekstremno neinteresantnim filmovima, kao i verni pratilac skoro pa svih sitcom-a. Još kao bezbradi klinac obećao je sebi da će se ili on baviti filmom ili film baviti njime. Redovno svoje čitaoce obaveštava o tome “Kakav je film”.

Comments