Lumos.

Teško da na svetu postoji civilizovana osoba koja nije čula za Hari Poter sagu, bile to knjige ili filmovi. Za ovih deset godina koliko su filmovi ovog serijala aktuelni, Hari Poter stekao je mnogo novih fanova. Sećam se veoma dobro gledanja prvog dela filma, u skoro praznom i tada jedinom bioskopu na Novom Beogradu – Mala Kozara. Sava Centar se ne računa, bio je i ostao zadužen za svečane premijere. Tako sam ja, osmogodišnji dečak, sedeo u skoro prvom redu malog i intimnog bioskopa i čekao da počne film. I tu je magija počela. Za mene, nas – Hari Poter generaciju.

Slika 13 Hari Poter   sve se završava

30. jun 1997. godine je dan kada se prvi deo serijala – “Hari Poter i kamen mudrosti”, našao u knjižarama u Velikoj Britaniji, a godinu dana kasnije i u Americi. I tako godinu za godinom do izlaska četvrtog dela, da bi nakon toga autorka Džoan Rouling (J. K. Rowling) malo spustila tempo, pa su knjige izlazile svake druge godine. Tako smo stigli i do zvaničnog kraja, prvog kraja za nas fanove, izlaska sedmog dela knjige – “Hari Poter i relikvije smrti”, 21. jula 2007. godine. U prvih dvadeset i četiri časa od objavljivanja knjiga se prodala u neverovatnih petnaest miliona primeraka.

Pošto smo blizu našeg drugog i zvaničnog kraja, osvrnimo se malo na filmove i ono što ih je pratilo za ovih deset godina. Kao kroz maglu se sećam tih početaka. Zavideo sam Danijelu Redklifu (Daniel Radcliffe) na dobijenoj ulozi Hari Potera. Mediji su prenosili da je organizovana ogromna audicija na koju su se prijavile hiljade dečaka, ali je on bio srećnik koji je na kraju dobio ulogu. Tada je on kao glavni lik bio najviše eksponiran, mada se ne smeju zaboraviti ni Ema Votson (Emma Watson) kao Hermiona Grendžer i Rupert Grint (Rupert Grint) kao Ron Vesli, koji su od samog početka stekli svoje fanove. Ostali likovi su kasnije, nakon izlaska nastavaka, sticali publiku i prirasli našim srcima.

Slika 23 Hari Poter   sve se završava

Kako je vreme prolazilo i kako su se filmovi nizali, stigli smo i do četvrtog dela – “Hari Poter i vatreni pehar”, kada je medije najviše zanimalo ko će glumiti Sedrika Digorija koji biva ubijen na kraju filma, a od čije su smrti knjige i filmovi postali mračniji. Uloga je pripala mladom glumcu Robertu Patinsonu (Robert Pattinson) koji trenutno glumi u aktuelnom serijalu “Sumrak” kao Edvard Kalen.

Fanovi su već u ovom periodu počeli da budu nezadovoljni filmovima. Promene filmske ekipe učinile su da postanu monotoni, sa manjkom detalja i sa dosta grešaka, što je za fanove koji znaju knjige napamet bilo jako razočaravajuće. Ponekad mi se u bioskopu dešavalo da uzviknem da je napitak pogrešne boje, ili naprimer nečije oči. To su naizgled mali detalji, za obične posmatrače nebitni, ali za fanove veliki propust. Ponekad smo se svi pitali kako autorka može to da dopusti i da li uopšte aktivno učestvuje u snimanju ovih filmova? Najveći fijasko je doživeo peti deo – “Hari Poter i red feniksa”, koji je ujedno i knjiga sa najvećim brojem strana, dok je istoimeni film sabijen u malo više od dva sata. Naravno, i pored toga, svi smo gledali filmove i polako krčili put ovom serijalu da postane jedan od najgledanijih ikad.

Slika 33 Hari Poter   sve se završava

Da bi nam priredili odgovarajući rastanak, filmska ekipa odlučila je da podeli poslednju knjigu na dva dela, te smo tako dobili i dva nova nastavka filma. Ovo je fanove naravno obradovalo, no očigledno je da je i prekomerna želja za novcem učinila svoje. Ipak, pošto je prvi deo, koji je prikazan prošle godine, bolje i detaljnije urađen od prethodnih nastavaka, od ovog poslednjeg, tačnije osmog filma, se očekuje najviše.

Prošle nedelje, 7. juna, održana je spektakularna premijera u Londonu na Trafalgar skveru. Kako su organizatori rekli, ovo je najveća premijera koju je do sada svet video, a i najuzbudljivija. Fanovi su počeli da se okupljaju već par dana ranije, čekajući ovo veliko finale.

Slika 4 Hari Poter   sve se završava

Beograd će svoju premijeru doživeti sutra u Sava Centru, kada i većina evropskih gradova, dok će film u isto vreme biti prikazan u 3D projekciji u bioskopu tržnog centra “Ušće”. Nabavite svoju ulaznicu, ukoliko već niste, i… spremite maramice.

Jedni kažu da je ovo zvanični kraj Hari Poter serijala. Drugi tvrde suprotno – ovo je tek početak. Jedno je sigurno, magija koju su nam ove knjige i filmovi doneli neće tako lako nestati. Hogvorts, čokoladne žabice, Dijagon aleja, krem pivo, peron 9 i ¾, Hogsmid i ostalo neće “magijom ispariti” iz naših sećanja. Biće tu negde, u našim mislima čekajući da ih se podsetimo otvarajući žute stranice knjige, ili uključujući DVD plejer. Molim Vas, neka pre budu knjige.

“Hogwarts will always be there to welcome you home.” – J. K. Rouling

Nox.


Sandro Čanak prezire ograničenost i glupost. Živi na tankoj liniji koja deli stvarnost od njegovih sanjarenja. Boluje od O.G.D.-a (Obsessive Gaga Disorder), obožava fotografiju, putovanja i cheesecake.

Comments