Haute Couture (fra. visoka moda) predstavlja umetnost stvaranja elegantnih odevnih komada namenjenih posebnim klijentima. Reč je o odevnim komadima koji su unikatni, jer su dizajnirani od najkvalitetnijih i najfinijih materijala, detalja i ukrasa, a pošto je reč o ručnom radu, za haute couture modele možemo reći da predstavljaju komplikovane i veoma delikatne radove, koji su delo iskusnih i talentovanih krojača.

Možemo reći da je Haute Couture je za dizajnere ono što je Mona Liza za slikare, odnosno kruna modnog sveta i inspiracija svih modnih znalaca.

Začetak Haute Couture-a

Tvorac pojma i vizije koja nosi naziv Haute Couture je Čarls Fredrik Vort, koji je 1858. godine otvorio u Parizu prvu krojačku radnju, koja je nosila naziv “Vort i Boberg”. Do 1871. godine, ova krojačka radnja promenila je naziv u “Kuća Vorta” i možemo reći da je upravo njen tvorac zaslužan za to što su krojači tokom godina dobili status umetnika.

haute couture vizija koja je promenila modni svet1 Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Vort je, u odnosu na dotadašnju modu, otišao korak dalje, jer više nije kreirao za pojedince, već je počeo da kreira prave kolekcije, koje je predstavljao četiri puta godišnje. Osim toga, Vort je i osnivač asocijacije “Chambre Syndicale de la Couture Parisienne”, čiji je zadatak bio da prati rad modnih kuća koje se bave visokom modom, a on sam kreirao je toalete za neke od najvećih glumica 19. veka, kao što su Sara Bernard i Dženi Lind.

haute couture vizija koja je promenila modni svet izlozba Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Osnivanjem ove asocijacije, Vort je širom otvorio vrata mnogim modnim kućama, među kojima su se posebno izdvojile modna kuća Lanvin, Poirot, Chanel, Patou, Schiaparelli i Dior. Broj modnih kuća znatno je porastao do sredine 20. veka, da bi ih do šezdesete godine bilo još više, jer je veliki broj dizajnera, koji su kreirali u okviru jedne modne kuće, krenuo svojim putem. Među najzvučnijim imenima kreatorima koji su se odvojili od svojih matičnih kuća svakako su Iv Sen Loren i Pjer Karden.

haute couture vizija koja je promenila modni svet dior Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Kako su se vremena menjala, došlo je do velikih promena i u samom modnom svetu, pa se s godinama broj modnih kuća znatno smanjio, dok su opstale samo neke, koje i danas postoje, a to su modne kuće Versace, Chanel, Dior, Givenchy i Valentino.

Najupečatljiviji Haute Couture momenti

Lanvin Couture (1920)

Šiparice su bile u modi tokom dvadesetih godina prošlog veka i nosile su haljine sa spuštenim strukom, bez rukava. Među modelima haljina koje su obeležile ovaj period, najzapamćenija je svakako haljina “Bel Oisaeu” (predivna ptica, prim. prev.), koju je 1928. godine kreirala Žan Lanvin. Reč je o haljini asimetričnog kroja, sa dvoslojnom suknjom i predivnim detaljem u vidu pauna, koji je izrađen od Swarovski kristala, a koja je najbolji pokazatelj mode koja je “vladala” dvadesetih godina prošlog veka.

haute couture vizija koja je promenila modni svet lanvin Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Chanel Couture (1930)

Koko Šanel je dala jedan od najupečatljivijih doprinosa svetu mode, a to je, naravno, mala crna haljina! Razlog zbog kog je ovaj odevni komad napravio pravu revoluciju kada se pojavio 1926. godine je taj što je crna boja, još od viktorijanskog doba, bila isključivo simbol žalosti, pa je Šanelova mala crna haljina potpuno promenila dotadašnju percepciju mode. Od tada se crna boja nosi i u svakodnevnom odevanju, bilo u dnevnoj, bilo u večernjoj varijanti.

haute couture vizija koja je promenila modni svet chanel1 Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Dior Couture (1940-1950)

Krajem četrdesetih godina prošlog veka, modna kuća Dior predstavila je kolekciju koja je bila u potpunoj suprotnosti minimalističkom stilu koji je do tada vladao modnim svetom, pa je simbolično nazvana “Novi izgled”. Reč je o luksuznoj, ženstvenoj i raznovrsnošću materijala bogatoj kolekciji, koja je bila toliko popularna da je vladala čitavu deceniju, sve do kraja pedesetih godina, kada se pojavio tzv. “Džeki stil”.

haute couture vizija koja je promenila modni svet dior couture Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Valentino crvena (1960)

Valentino je svoju modnu kuću osnovao 1959. godine, dok je jedan od najvećih doprinosa ovog modnog kreatora svakako čuvena Valentino crvena, koja je prvi put predstavljena iste godine. Prvi model je crvena koktel haljina koja nosi naziv “Fiesta” i, baš kao i sve ostale kreatorove haljine, simbolizuje jedinstvenost, upečatljivost i besprekornost.

haute couture vizija koja je promenila modni svet valentino1 Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

Yves Saint Laurent Couture (1960)

Iv Sen Loren je svoju modnu kuću osnovao 1961. godine, dok je svojom prvom kolekcijom u velikom stilu predstavio novu generaciju žena. Kako je sam rekao:  “Chanel je oslobodio žene, ja im dajem moć”. Naime, ovaj kreator je svojom prvom kolekcijom ohrabrio žene da počnu da nose nešto muževnije odevne komade, među kojima su se najviše isticali kompleti s pantalonama, vojnički printovi i safari jakne.

haute couture vizija koja je promenila modni svet yves saint laurent Haute Couture: Vizija koja je promenila modni svet

ZANIMLJIVO:

Da li još uvek živi haute couture?

Kako funkcioniše visoka moda?

Izvor fotografija: vintagefashionlondon.co.uk

Jasna Đorđević

Comments