Kad se sa nekim povežemo u emotivnom odnosu, kažemo, to je hemija, misleći pri tom na sve one senzacije koje doživljavamo pored osobe koja nas privlači i u koju smo zaljubljeni. Hemija se menja sa vremenom koje provedemo u vezi, ali i dalje ne neprekidno prisutna – i dalje reagujemo na voljenu osobu, iako više nismo zaljubljeni i zaluđeni, ali ona nam postaje neophodna da bismo se dobro osećali (da bi hemija ostala u balansu). Brojna istraživanja utvrdila su neke odlike te hemije kod žena i muškaraca.

Muškarcima teže pada prekid veze

Nakon raskida veze, kod muškaraca je aktivniji hormon vazopresin, koji utiče na to da se on povuče, zatvori u sebe i izoluje u svojoj patnji. Za razliku od žena, koje traže društvo svojih prijateljica, da bi sa njima razgovarale i podelile svoja osećanja, dobile podršku i razumevanje i lakše prebolele, muškarci čak odbijaju društvo prijatelja, jer uobičajeni šabloni ponašanja među njima ne funkcionišu – on ne može da učestvuje u tom druženju na uobičajen način.

Rezultati nekih istraživanja pokazuju čak da se razvedeni muškarci češće razbolijevaju od oženjenih, jer prestaju da brinu o sebi, dok žene posle razvoda više vode računa o svom zdravlju, kao i o svom izgledu i ličnom razvoju.

https://www.instagram.com/p/Bc82QpXnsQT/?hl=sr&taken-by=couplegoals

Veza se kod muškaraca formira putem seksa

Iako bi se očekivalo drugačije, jer muškarci često afirmativno govore o seksu bez učešća emocija i bez vezivanja (kao da je to najveće postignuće u njihovim odnosima sa ženama), hormoni vazopresin i oksitocin diktiraju drugačiji sled događaja. Oni podstiču vezivanje i muškarac nakon seksa pamti miris tela žene, njenu boju očiju, pa čak i izgled mesta na kome su imali seks.

Ženski mozak diktira brigu o muškarcu

U mozgu žene se u odnosu sa muškarcem stvara slična hemija koju ima mozak majke, luči se oksitocin, zadužen za povezivanje sa bebom i majčinska osećanja. Zvuči malo uvrnuto, ali ova hemija, koja se kod žene razvija putem seksa (telesnog povezivanja) izaziva kod žena ako ne majčinska osećanja prema muškarcu, onda svakako potrebu da o njemu brine i da se stara za njegovu udobnost i dobrobit.

Comments