Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Hemija vezivanja u muškom i ženskom mozgu

Hemija vezivanja u muškom i ženskom mozgu

1/2

Kad se sa nekim povežemo u emotivnom odnosu, kažemo, to je hemija, misleći pri tom na sve one senzacije koje doživljavamo pored osobe koja nas privlači i u koju smo zaljubljeni. Hemija se menja sa vremenom koje provedemo u vezi, ali i dalje ne neprekidno prisutna – i dalje reagujemo na voljenu osobu, iako više nismo zaljubljeni i zaluđeni, ali ona nam postaje neophodna da bismo se dobro osećali (da bi hemija ostala u balansu). Brojna istraživanja utvrdila su neke odlike te hemije kod žena i muškaraca.

Muškarcima teže pada prekid veze

Nakon raskida veze, kod muškaraca je aktivniji hormon vazopresin, koji utiče na to da se on povuče, zatvori u sebe i izoluje u svojoj patnji. Za razliku od žena, koje traže društvo svojih prijateljica, da bi sa njima razgovarale i podelile svoja osećanja, dobile podršku i razumevanje i lakše prebolele, muškarci čak odbijaju društvo prijatelja, jer uobičajeni šabloni ponašanja među njima ne funkcionišu – on ne može da učestvuje u tom druženju na uobičajen način.

Rezultati nekih istraživanja pokazuju čak da se razvedeni muškarci češće razbolijevaju od oženjenih, jer prestaju da brinu o sebi, dok žene posle razvoda više vode računa o svom zdravlju, kao i o svom izgledu i ličnom razvoju.

https://www.instagram.com/p/Bc82QpXnsQT/?hl=sr&taken-by=couplegoals

Veza se kod muškaraca formira putem seksa

Iako bi se očekivalo drugačije, jer muškarci često afirmativno govore o seksu bez učešća emocija i bez vezivanja (kao da je to najveće postignuće u njihovim odnosima sa ženama), hormoni vazopresin i oksitocin diktiraju drugačiji sled događaja. Oni podstiču vezivanje i muškarac nakon seksa pamti miris tela žene, njenu boju očiju, pa čak i izgled mesta na kome su imali seks.

Ženski mozak diktira brigu o muškarcu

U mozgu žene se u odnosu sa muškarcem stvara slična hemija koju ima mozak majke, luči se oksitocin, zadužen za povezivanje sa bebom i majčinska osećanja. Zvuči malo uvrnuto, ali ova hemija, koja se kod žene razvija putem seksa (telesnog povezivanja) izaziva kod žena ako ne majčinska osećanja prema muškarcu, onda svakako potrebu da o njemu brine i da se stara za njegovu udobnost i dobrobit.

Editors choice