Nešto više od dve nedelje sve zemlje su sa neizvesnošću bodrile svoje reprezentativce na Olimpijskim igrama u Londonu. Bilo je uspona i padova, razočaranja i iznenađenja, heroja i gubitnika. Mi smo za vas sačinili listu onih najuspešnijih koji su svojim podvizima zaslužili da ostanu upamćeni i posle završetka ovih Igara.

Majkl Felps (Michael Phelps) je već tokom prve nedelje Igara skrenuo pažnju medija na sebe. Pre četiri godine u Pekingu oborio je rekord po broju osvojenih zlatnih medalja na jednim Igrama, osvojivši osam zlatnih odličja. Ovoga puta osvojio je četiri zlata i dva srebra. Zahvaljujući i medaljama sa Olimpijskih igara u Atini (šest zlatnih i dve bronzane) postao je najtrofejniji olimpijac u istoriji osvojivši ukupno 22 medalje. Pored ogromnog uspeha, Majkl Felps je najavio da se nakon ovih igara povlači u “penziju”.

Slika 138 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Felps je osvojio najviše olimpijskih medalja

On je najbolji sprinter svih vremena. On je Jusein Bolt (Usain Bolt), zvani Munja. Iako broj medalja koje je osvojio na Olimpijskim igrama nije dvocifren, Bolt se smatra jednim od najuspešnijih olimpijaca. Još u Pekingu osvojio je tri zlata: u trkama na 100 metara, 200 metara i u štafeti 4×100 metara. Ove godine odbranio je ove medalje i time postao jedini sprinter u istoriji Igara koji je osvojio šest zlatnih medalja. Osim toga, postavio je novi olimpijski rekord u trci na 100 metara (9.63 sekunde) i svetski rekord u štafeti 4×100 metara (36.84 sekunde). Sigurni smo da ćemo u budućnosti slušati o njegovim uspesima. Ko zna, možda je baš on prvi čovek koji će istrčati 100 metara za manje od 9.50 sekundi?

Slika 231 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

On je najbolji sprinter svih vremena. On je Jusein Bolt, zvani Munja

Šiven Je (Shiwen Ye) je šesnaestogodišnja plivačica iz Kine. Debitovala je na Olimpijskim igrama u Londonu i već sada je svima jasno da je pred njom sjajna plivačka karijera. Osvojila je dve zlatne medalje. Pritom je na trci 200 metara mešovito postavila novi olimpijski rekord (2:07.57), a na 400 metara istim stilom postavila je novi svetski rekord (4:28.43). Šiven Je nije samo nova rekorderka i olimpijska šampionka, ona je i brža od olimpijskog šampiona u muškoj konkurenciji. Naime, Šiven Je je poslednjih 50 metara trke preplivala za samo 28.93 sekunde dok je Amerikancu Rajanu Lohtiju (Ryan Lochte) trebalo “čak” 29.10 sekundi.

Slika 324 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Šiven Je - čudo od deteta

Oskar Pistorijus (Oscar Pistorius) prvi je čovek u istoriji Olimpijskih igara koji je trčao sa protezama. Pistorijus je rođen bez fibula i još pre prvog rođendana amputirane su mu obe noge. To ga ipak nije sprečilo da postane vrhunski sportista. Kao osamnaestogodišnjak učestvovao je na Paraolimpijskim igrama u Atini. U kvalifikacijama na 200 metara pao je usred trke, ali ovog Južnoafrikanca ni to nije obeshrabrilo. Nastavio je trku, da bi do kraja Igara u finalu osvojio zlato. Četiri godine kasnije, na Paraolimpijskim igrama u Pekingu uzeo je još tri zlatna odličja, a ovog meseca učestvovao je i na Olimpijskim igrama u Londonu. Tako je postao šesti sportista u istoriji koji je učestvovao na Paraolimpijskim i Olimpijskim igrama. U kvalifikacijama u trci na 400 metara zauzeo je prvo mesto plasiravši se u polufinale, a svoju zemlju predstavljao je i u štafeti 4×400 metara. Iako u Londonu nije osvojio nijednu medalju, on je pravi heroj ovih Igara.

Slika 422 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Čovek koga u trci ne nose noge već srce

Italijanska kajakašica Jozefa Idem (Josefa Idem) postala je prva žena koja je osam puta učestvovala na Olimpijskim igrama. Prve Igre na kojim je učestvovala bile su one održane u Los Anđelesu 1984. godine. Tada je osvojila bronzanu medalju. Šesnaest godina kasnije u Sidneju osvojila je zlato, a u Atini i Pekingu srebro. Ove godine u finalnoj trci u pojedinačnoj disciplini na 500 metara bila je peta.

Slika 515 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Olimpijka koja je učestvovala na najviše Igara

Iako su mu za sreću u trci mnogi verovatno rekli “polomi nogu”, niko nije ni slutio da će se ovom američkom reprezentativcu to zaista i dogoditi. Mantio Mičel (Manteo Mitchell) nastupio je kao prvi takmičar u američkoj štafeti 4×400 metara. Ovo je za njega bilo prvo pojavljivanje na Olimpijskim igrama i prvih 200 metara istrčao je sa sjajnim vremenom. Međutim, na polovini trke čuo je da je nešto puklo, a zatim i osetio jak bol u nozi. Ovaj hrabri sportista i pored bolova odlučio je da privede trku kraju i preda štafetu sunarodnicima koji su zavisili od njega. Američka štafeta stigla je na cilj ostvarivši olimpijski rekord kada su u pitanju kvalifikacije, a u finalnoj trci ove discipline osvojili su srebrnu medalju.

Slika 611 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Atletičar koji je pokazao pravi sportski i timski duh

Gabrijela Gebi Daglas (Gabrielle Gabby Douglas) je šesnaestogodišnja američka gimnastičarka kojoj su ovo bile prve Olimpijske igre. Iako od nje niko nije očekivao mnogo, ona je zablistala u svim kategorijama. Osvojila je zlatnu medalju u višeboju, a američkom timu je donela još jedno zlato. Time je postala prva američka reprezentativka koja je osvojila zlatno odličje u obe kategorije na istim Igrama. Osim toga, ona će ući u istoriju kao prva tamnoputa gimnastičarka pobednica Olimpijskih igara.

Slika 712 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Gebi Daglas, američka zlatna devojka

Iako je na ovim Igrama bilo mnogo sjajnih sportista iz svih zemalja, u ovakvoj listi ne možemo izostaviti naše olimpijce. Mnogi su nas možda i razočarali, ali četiri medalje i četiri četvrta mesta, iskupili su ostale.

Za Milorada Čavića ovo su bile četvrte Olimpijske igre na kojima je učestvovao. Svi još uvek pamtimo onu finalnu trku na 100 metara delfin stilom iz Pekinga. Čavić je tada osvojio srebrnu medalju, iako smo ubeđeni da je to bilo čisto zlato. Na ovim Igrama svi su očekivali novi okršaj između njega i Felpsa i osvetu za izgubljeno zlato. To se ipak nije desilo. Čavić je ostao i bez medalje zauzevši četvrto mesto u finalnoj trci. Ipak zaslužuje da se nađe na listi heroja ovih Igara, jer se vratio sportu iako je pre samo dve godine operisao kičmu. Kao i Felps, i Čavić je najavio povlačenje iz sporta posle ovih Igara.

Slika 88 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Čavić, i bez olimpijskog zlata ostaće naš zlatni delfin

Ivana Maksimović nas je osmog dana Olimpijskih igara, posle brojnih poraza naših reprezentativaca, obradovala srebrnom medaljom. Iako od nje to niko nije očekivao, uspela je da se probije do pobedničkog postolja. Ovo nije bila tek obična srebrna medalja, već stota medalja koju su svi tako dugo očekivali. Za samo dva dana Ivana je postala omiljena olimpijka.

Slika 95 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Naša srebrna Ivana

Uspesi naših sportistkinja nisu se, međutim, završili Ivaninom medaljom. Kada smo već svi pomislili da ni na ovim Igrama nećemo stići do zlata, pojavila se Milica Mandić. Do tog popodneva niko nije ni znao šta je tekvondo. Milica nam je pokazala, “rasturivši” protivnicu već u kvalifikacijama. Ipak, svi su i dalje bili skeptični, jer su se na njenom putu do zlata našle sve same šampionke: olimpijske, svetske, evropske. Milica ih je sve pobedila i još jednom obradovala naciju, pokazavši kako se uz trud i veliku želju snovi ostvaruju. Te večeri u Londonu, posle 84 godine, začula se himna “Bože pravde”. Ovu sjajnu tekvondistkinju navijači su još iste večeri prozvali Carica Milica, i svima je bilo jasno da smo dobili novog olimpijskog heroja.

Slika 104 Heroji Olimpijskih igara u Londonu

Milica je naše zlato

Mnogi drugi takmičari podjednako zaslužuju titulu heroja ovih Igara i svog naroda. Neki od njih su i tekvondista Antoni Obeim (Anthony Obame) koji je narodu Gabona doneo prvu medalju otkad učestvuju na Igrama, Venecuelanac Ruben Limbardo (Ruben Limardo) koji je osvojio prvo zlato još od 1968. godine za svoju zemlju, mlada američka plivačica Misi Frenklin (Missy Franklin) vlasnica pet medalja i tri rekorda, te Endi Marej (Andy Murray) kojem su dve medalje na ovim Igrama najznačajnija odličja u karijeri. Bilo je i sjajnih ekipa kao što su ruski odbojkaši, koji su uspeli da osvoje zlato, iako su Brazilci imali meč loptu.

Izvor fotografija: london2012.com, b92.net


Jovana Filipović je studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, perfekcionista, namćor i statista sreće kao iz Balaševićevih pesama u čijim se stihovima pronalazi. Pevam svoj blues bez namere bitne, za zlo sam teški laik, i možda i nisam neki biser, ali sam barem svoj režiser. A kao omiljeni stih i moto izdvajam: “Brojao sam ljude s krsta, pravila i izuzetke. Posvud promašena vrsta, samo retki nađu retke.”

Comments