Ima nešto u čokoladi što samo pripadnice nežnijeg pola iskuse. Nije čudno kada u dva posle ponoći pođemo put frižidera i posegnemo za kockicom neodoljivog zadovoljstva zvanog čokolada. Njom utapamo tugu, u njenom društvu gledamo romantične melodrame, zadovoljavamo potrebe svog organizma za serotoninom i endorfinom. Poznata kao jedan od najjačih afrodizijaka, čokolada je jedan od onih malih grešnih zadovoljstava pred kojim svaka žena popusti, pre ili kasnije. Šta je to u ženskoj glavi što potrebu za seksom svesno utapa u čokoladi? Naučnici su utvrdili da postoji čvrsta veza između čokolade i seksa.

SLIKA 12 Hoću čokoladu i seks!

Kombinacijom seksa i čokolade spajaju se dva najveća užitka žene i iskusi se istinsko, jedinstveno i potpuno zadovoljstvo

Naime, čokolada podstiče proizvodnju serotonina, hormona koji je zadužen za dobro raspoloženje, sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja sudeluje u proizvodnji serotonina, a lagano topljenje čokolade na jeziku podstiče lučenje endorfina, prirodnog hormona sreće, koje telo proizvodi tokom vođenja ljubavi. Tako, u samo 100g čokolade se nalazi feniletilamin koji podstiče proizvodnju dopamina, čije je oslobađanje povezano sa zadovoljstvom nakon orgazma, belančevine, magnezijume, masti i dr. Čokolada sadrži i anandamid, prirodni opijat, iako u malim količinama, kao i visoke količine antioksidansa, koji smanjuje nivo holesterola u krvi, poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od različitih bolesti, poput karcinoma. Ko bi se zadržao na samo jednoj kockici?

Hemija nam je dala ubedljive razloge zašto toliko volimo ovu poslasticu i čime sve povoljno utiče na naš organizam. Ono što može biti zanimljivo tle za psihološka istraživanja je spona između ženske glave, potrebe za čokoladom i seksom. Neka od sprovedenih istraživanja su pokazala da žene češće žude za kockicom čokolade, nego za seksom. Pomalo zabrinjavajuća činjenica može biti da je svaka peta žena, na pitanje da li bi se radije odrekla čokolade ili seksualnog života, dala prednost slatkišima. Ovo, zapravo, i nije tako čudno otkriće, s obzirom na osećaj blaženstva koji nam pruža kockica čokolade, umanjujući stres i napetost. Takođe, žene koje su imale nizak libido izjavile su da se njihova seksualna želja povećala nakon konzumiranja čokolade.

SLIKA 22 Hoću čokoladu i seks!

Slatko zadovoljstvo

Zapostavljen seksualni život žene zaista mogu donekle nadomestiti topljenjem slatkih kockica čokolade u ustima, upravo zbog hormona koji se oslobađaju i prilikom njenog konzumiranja, i tokom vođenja ljubavi. Zbog izuzetno povoljnog dejstva na organizam, čokoladu nikada ne treba potpuno ukinuti iz konzumacije. To su nam potvrdili i argumentovani naučni nalazi. Kao sinonim za afrodizijak, čokoladu u raznim oblicima upravo možemo iskoristiti u začinjavanju svog seksualnog života i igrama sa partnerom. Kupka od čokoladnog sirupa, masaža uljem čokoladnog ukusa, sirup od čokolade – izbor je na vama. Spojite dva čulna užitka i vaš život nikada neće biti gorak.

Izvor fotografija: she.hr, s409.photobucket.com, aquarianeyes.wordpress.com


Tamara Ognjanović, pronicljivi idealista u večnom sukobu sa razumom, jer njenim strastvenim duhom gospodare emocije. Zaljubljenik u muziku i ritam, prezire patetiku, fine muškarce i surove racionaliste. Nikada se neće odreći tri stvari u životu: svoje plave kose, ljubavi prema Britney Spears i najjačeg sedativa – serije “Prijatelji”.

Comments