Hrana koju unesete pre, tokom i nakon treninga važna je kako da se dobro osećate, tako i za rezultate vašeg vežbanja. Ono što jedete pre vežbe zavisi najpre od vaših potreba i želja, ali takođe mora biti u skladu s intenzitetom,dužinom i vrstom treninga koji planirate.

Obrok pre treninga je gotovo jednako važan kao i onaj posle. Nažalost većina početnika zanemaruje važnost ovog obroka. Veoma je bitno da u obroku pre treninga unesete odgovarajuće nutrijente i da ih konzumirate u odgovarajuće vreme, jer u protivnom ne samo da će te imati lošije rezultate na treningu, već ćete imati problema sa povećanjem mišićne mase, naravno, ukoliko je to jedan od vaših ciljeva.

Nemojte vežbati  punog želuca jer vežbanje s punim želucem nije idealno. Hrana koja se zadrži u želucu tokom treninga može uzrokovati nelagodu, mučninu i grčeve. Cilj obroka pre treninga je da pripremi telo za napore kojima će biti izloženo tokom treninga. Bez adekvatnih hranljivih sastojaka pre treninga nećete napraviti ponavljanje više, nećete povećati težine na vežbama niti biti u stanju da dovršite intenzivan trening.

Želja Hrana koju treba jesti PRE treninga

Pre nego što objasnimo o kojim se namirnicama radi, važno je naglasiti vreme konzumiranja ovog obroka. Najbolje bi bilo da jedan do dva sata pre treninga imate obrok, zato što je potrebno određeno vreme da hranljivi sastojci postanu dostupni telu tokom vežbanja. Ukoliko pojedete obrok odmah pre treninga, telo neće stići da gasvari i koristi kao energiju. Zato je najbolje da vašem telu date vremena da svari i na odgovarajući način iskoristi hranu koju ste uneli.

Složeni ugljeni hidrati

Pre treninga se konzumiraju složeni, tj. ugljeni hidrati koji se sporo vare. Cilj je da upravo oni budu izvor energije tokom treninga.  Sat do dva pre treninga trebalo bi da jedete hranu bogatu sa niskim i srednjim GI, a to su: smeđi pirinač, zobene pahuljice, ražani hleb, integralna testenina. Voće, poput narandži, jabuka i banana je odličan dodatak obroku pre treninga.

Comments