Održivost više nije neka tamo tema o kojoj neko tamo negde govori. Održivost čak više nije ni naša budućnost. Održivost je sadašnjost. Iako možda ne izgleda tako, ali i pojedinci, a ne samo brendovi, mogu da daju svoj doprinos očuvanju i učine našu planetu boljim i dugovečnijim mestom za život. #istartwithmyself, zar ne?

Odličan primer za to su Barbara Sorčič i Nika Erčulj koje kreiraju održive kupaće kostime – da, moguće je i zapravo, ti kupaći kostimi izgledaju jednako moćno koliko je moćna i sama ideja! Njihov brend Swimsor nije samo kul i trendi, već je i odgovoran. I upravo zbog toga je must have!

WANNABE MAGAZINE: Održivost je trenutno jedna od najaktuelnijih tema u svetu mode, pa nije ni čudo što je sve više i više brendova koji se priklanjaju ovom “trendu” i počinju da posluju na odgovoran način. Vaš brend Swimsor je odličan primer. Zašto baš kupaći kostimi? Kako ste došli na tu ideju?

BARBARA: Da, održivost jeste aktuelna tema, ali bih volela da istaknem da tu postoji i problem ekomanipulisanja. Ovo znači da kompanije obmanjuju kupce i čine sve da oni poveruju kako su njihovi proizvodi “environmentally friendly”, odnosno da ne škode prirodnoj sredini. Ovo je naročito slučaj kod takozvanih brzih modnih brendova.

Swimsor je nastao kao rezultat moje želje da “konzumiram” modu na drugačiji, bolji način i da dokažem da dizajniranje nove odeće ne mora da škodi našoj planeti, već da može da joj pomogne da se izleči. Oduvek sam volela more i plažu i oduvek sam bila fascinirana kupaćim kostimima – kako jedan tako mali komad materijala može da bude tako nosiv! Tako sam i krenula u misiju kreiranja kupaćeg kostima koji je lep koliko i udoban, i, dve godine kasnije – eto nas!

Ethical Sustainable Swimwear Swimsor 7 e1585912284507 I održivost i trendi izgled: Swimsor su kupaći kostimi o kojima se priča! Ethical Sustainable Swimwear Swimsor 6 e1585912654991 I održivost i trendi izgled: Swimsor su kupaći kostimi o kojima se priča!

Jedna od poruka koju šaljete je da bi mreže za ribolov izgledale mnogo bolje na nama nego na dnu mora – i sada ne možemo da prestanemo da razmišljamo o tome! Šta “ocean positive” znači (za vas)?

Rekla bih da “ocean positive” znači da bi trebalo da se ponašamo kao da smo jedan od stanovnika okeana. Da se postavimo tako kao da je okean naš dom i da naš život zavisi od toga da on bude čist. Da razmislimo o našem ponašanju i svemu što smo do sada radili što utiče na okean, a samim tim i na naš život. Da u pesku ostavimo samo otiske stopala i ništa više.

Kako nastaju vaši kupaći kostimi? Modeli su tako lepi da nikada ne bismo ni pretpostavili da su napravljeni od mreža za ribolov!

Hvala vam! Sve počinje sa roniocima-volonterima koji oslobađaju ribarske mreže sa dna okeana pritom spašavajući bezbroj morskih životinja. Umesto na deponiju, mreže se šalju u kompaniju Aquafil u Sloveniji da im se udahne novi život. Dakle, umesto korišćenja sirovih fosilnih materijala za proizvodnju pletiva, oni koriste “otpad” poput mreža za ribolov i starih tepiha od kojih se proizvodi econyl – materijal koji je jednakog kvaliteta kao i čist najlon. Novonastali materijal se potom šalje u Italiju gde se transformiše u revolucionarnu tkaninu, napravljenu tako da bude dva puta otpornija na hlor i kreme ili ulja za sunčanje, uz UPF 50+ zaštitni faktor od sunčevog zračenja. Materijal je rastegljiv i jako prijatan i udoban, ali i efikasan. Sami kupaći kostimi se proizvode u Sloveniji kako bi se osigurao visoki standard kvaliteta, što dalje znači da će trajati više sezona.

Ethical Sustainable Swimwear Swimsor 9 e1585912390896 I održivost i trendi izgled: Swimsor su kupaći kostimi o kojima se priča! Ethical Sustainable Swimwear Swimsor 12 e1585912722809 I održivost i trendi izgled: Swimsor su kupaći kostimi o kojima se priča!
Comments