Gorka statistika kaže da je samo u prvih devet meseci 2023. godine u našoj zemlji ubijeno 26 žena, u 2022. ubijene su 24 žene, u 2021. bilo je 20 ubistava žena. Podstaknuta ubistvom Nizame Hećimović koji je zgrozio ceo region, Ida Prester je predstavila spot za pesmu “Štit”, koju joj je posvetila. 

Nizami je u prenosu uživo na društvenim mrežama život oduzeo nevenčani suprug, a zatim ubio još dvoje ljudi i sebe. “Štit” ujedno označava početak istoimene kampanje, koju je uz Idu inicirala i organizacija Arterarij koja se bavi promovisanjem društvene tolerancije, a cilj kampanje je da se osvesti javnost i ukaže problem nasilja nad ženama..

U kampanju su se kroz spot uključila brojna poznata imena iz regiona: pevačice Seka Aleksić, Lela Laković, glumice: Anđelka Prpić, Milena Radulović, Aleksandra Tomić, Sandra Silađev, Jelena Stupljanin, Tihana Lazović, Jadranka Đokić. Voditeljke Marija Kilibarda, Aida Alilović Jokanović, Marijana Batinić, Tajana Beck, novinarka Mojmira Pastorčić, novinar Aleksandar Stanković. Podrsku su dali i glumci Andrija Milošević, Bane Trifunović, Goran Bodgan, Frano Mašković, bivši košarkaš Dino Rađa, alpinista Tomislav Cvitanušić, fudbalerka Dina Blagojević, vaterpolista Filip Filipović, trener Vuk Vukašinović. Tu su i aktivistkinje Nadine Mičić, Lana, Nikolina Pavićević – Kritički, Ivana Radović, Gorica Ivić, Arijana Lekić-Fridrih, Maja Mamula, psihološkinja Danijela Ostojić, DJ Tijana Todorović. Književnik Miljenko Jergović, pesnikinja Monika Herceg Domagoj, bloger Jakopović Ribafish, doktor Natko Beck, manekenka i model Viktorija Rađa, kao i reperi Frenkie i Kontra. 

„Sve je krenulo od te pjesme koju sam napisala i snimila dan nakon femicida u Gradačcu, u kojem je tragično ubijena mlada majka Nizama, a ubojica sve prenosio live na svom Instagramu. Strašno me pogodio taj događaj, kao i većinu nas. Nakon pjesme dobila sam velik broj poruka žena koje se prepoznaju u tim stihovima. Shvatila sam da nema smisla ostati samo na pjesmi, pokrenimo veću akciju i učinimo regiju bar malo sigurnijim mjestom za žene. Uspostavila sam kontakt s udrugom Arterarij i nakon dva mjeseca rada i priprema, kampanja kreće. Nadam se da ćemo postići cilj, svi smo dali sve od sebe“, rekla je Ida Prester.

Ida Prester pokretačica kampanje i autorica pjesme Ida Prester u kampanji protiv nasilja nad ženama koja ruši granice regiona

Ida Prester

Predstavnici organizacije Arterarij kažu da nisu ni trenutka razmišljali kada su dobili poziv da li da se priključe.

„Nismo ni trenutka razmišljali kad nas je Ida pozvala da s njom produciramo ovu kampanju, s obzirom na važnost teme. Ranije smo radili predstavu ‘Posljedice’ o nasilju nad ženama, a sada pripremamo predstavu o ratnim silovanjima. Žene su pod napadom i izložene su nasilju i kršenju prava gotovo u svakom segmentu društva i sustava: nedovoljno se ulaže u prevenciju nasilja, sudstvo je sporo, kazne male, podrška institucija nedovoljna, osporava se pravo ženama na vlastito tijelo, izlaže ih se sumnjivim procesima u sektoru socijalne skrbi i senzacionalističkim medijima. Stoga ovom kampanjom upozoravamo na te različite i neprihvatljive oblike nasilja i kršenja prava žena. Ovo je za Nizamu, za Klaru i za Mihaelu, ali i za Mirelu, za Nikolinu i za Severinu“, poručili su iz Arterarija.

Kampanju je podržala pevačica i voditeljka, koja je ranije istakla da je kao mala bila svedok porodičnog nasilja oca nad majkom. “Presrećna sam što sam deo ove sjajne kampanje koja nosi snažnu poruku svim ženama”, poručila je Seka. 

Predstavljanje kampanje Štit naslovna Ida Prester u kampanji protiv nasilja nad ženama koja ruši granice regiona

Glumica Sandra Silađev kaže da je pristala da učestvuje u ovoj kampanji zbog toga što se nada da zajedno ugroženima za početak možemo da pružimo osećaj da ih neko čuje i da nisu sami. “Mislim da javne ličnosti treba da budu svetlo pod kojim stoje, jer im je takav poziv da ponekad mogu da okrenu svetlo na one koji čuče u mraku. Takođe, nadam se da sam bila bar jedna karika u lancu rešenja ovog problema koji trese čitav Balkan.”

Kampanja simboličnog naziva štit želi da oformi i u stvarnosti, od svih nas koji vidimo i brinemo o žrtvama nasilja. Jedan od ciljeva kampanje je podstaknuti institucije da se u većoj meri uključe prilikom zaštite žena od nasilja, posebno u kontekstu prevencije, ali i ohrabriti žene da traže pravnu i psihološku pomoć.

Pesmu „Štit“ napisala je i izvodi Ida Prester, aranžman je uradio zagrebački synth-pop bend Pocket Palma. U ime Arterarija, Romano Nikolić je režirao spot, Mario Mažić je producent kampanje. Produkciju spota potpisuje Leptir produkcija (Miroslav Kosanović, Sara Marija Knežević, Zoran Garača).

Comments