Lego klub “Legija” i Mercator Centar 29. avgusta organizuju izložbu čuvenih lego kockica, u postavci kakva do sada nije viđena kod nas. Dinamičan lego Grad s vozovima i luna parkom, kao i specijalno iznenađenje – postavka filma “Jurassic World“, četvrtog serijala o Parku iz doba Jure, samo su neka od lego prikaza koji će pružiti pravu poslasticu svim pasioniranim ljubiteljima ove čuvene igračke.

Ime Lego poznato je svim generacijama na svim kontinentima. Skoro svako od nas je bar jednom tokom detinjstva, a vrlo često i tokom odraslog života, uzeo te čuvene male kocke u svoje ruke. Ti mali plastični delovi koji se jednostavno i lako međusobno spajaju, bude svu našu kreativnost, omogućavajući nam da napravimo skoro sve što zamislimo. Tehničko umeće tu nije preduslov, bitna je samo mašta, a mašta može svašta.

LEGO III Igračka veka u postavci kakva nije viđena do sada

Istorijat LEGA

Sve je počelo tridesetih godina prošlog veka, kada je danski stolar, Ole Kirk Kristijansen, svojoj radionici u kojoj je izrađivao razne drvene igračke, dao ime, koje je danas razume čitav svet – LEGO. Samo ime, Lego, potiče od fraze “leg godt”, što na danskom znači: dobra igra. Ta fraza je brzo postala ne samo brend, već i ideja vodilja kompanije čije igračke usrećuju milone dece širom sveta. Počevši od drvenih, Ole Kristijansen je brzo proširio svoju delatnost i na plastične igračke, a prve Lego kocke se pojavljuju 1949.godine.

Međutim Lego kocke modernog izgleda kakav danas poznajemo pojavljuju se tek 1958. godine i to zahvaljujući Oleovom sinu, Godtfredu. Naime, kada je počeo da radi u firmi svoga oca, Godtfred je ubrzo shvatio enorman potencijal i kreativnost koje kriju Lego kocke. Da bi se taj potencijal oslobodio bilo je potrebno poraditi na dizajnu. Rešenjem tog problema, koji je zapravo bio u ograničenom načinu spajanja i povezivanja kocki, kao i njihova raznovrsnost, osmišljene su kocke čiji se dizajn do danas nije promenio. Vremenom su dizajnirane nove kocke sa varijacijama u boji i obliku, ali one su uvek deo Lego sistema. Sve nove kocke, bez obzira na novitete, proizvedene su tako da budu kompatibilne sa već postojećim komadima.

LEGO IV Igračka veka u postavci kakva nije viđena do sada

Do sada je napravljeno na hiljade setova sa različitim temama i naslovima koji promovišu vozove, vikinge, Ratove zvezda (jedan od najkomercijalnijih setova), Sunđer Boba, Harija Potera, Indijanu Džons, dinosauruse, divlji zapad, istraživanje podvodnog sveta ili Arktika, i mnoge druge. Međutim, tema koja nikada nije bila zastupljena u Lego setovima jeste vojna tema jer Ole Kirk Kristijansen nije želeo da se rat predstavlja kao dečija igra. Ta želja je poštovana do danas.

Lego kocke su dva puta ponele laskavu titulu “Igračka veka”, što samo potvrđuje i naglašava njihovu posebnost, kvalitet i besmrtnost.

Comments