Njihova popularnost ne jenjava sa godinama. Čini se da će ove žene biti zauvek legende jednog vremena koje bi mnogi želeli da se ponovi. Predstavljamo vam šest ikona stila, lepote, talenta i ženstvenosti, žene koje su postavljale i određivale pravila.

Vivijen Li (Vivien Leigh)

Ova glumica će zauvek biti upamćena zahvaljujući ulozi Skarlet O’Hara u filmu “Prohujalo sa vihorom”, ulozi za koju se smatralo da je Vivijen previše Britanka da bi mogla dobro da je odigra. Dva puta se udavala: prvi put za 13 godina starijeg Li Holmana (Leigh Holman), a drugi put za kolegu Lorens Olivijea (Laurence Olivier) sa kim je glumila u više filmova. Godine 1958. je započela vezu sa glumcem Džekom Merivejl (Jack Marivale) i 1960. se razvela od Lorensa. Umrla je od tuberkuloze 1967. u 54. godini života.

ikone stila slika u tekstu 1 Ikone televizijskih ekrana (1. deo)

Trudila se da igra što je moguće različitije uloge

Ava Gardner (Ava Gardner)

Ava je smatrana za jednu od najlepših žena njene generacije. Pored lepote, ostala je zapamćena po veoma uspešnim ulogama u filmovima “Ubice”, “Mogambo” (nominovana za Oskara za najbolju glumicu) i “Noć iguane”. Prvo je bila udata za Miki Runija (Mickey Rooney), zatim za džez muzičara Arti Šoa (Artie Shaw), a njen treći i poslednji brak je bio sa legendarnim Frenk Sinatrom (Frank Sinatra) koji je zbog Ave ostavio svoju prvu ženu Nensi (Nancy). Međutim, i ovaj brak se završio razvodom posle samo 6 godina. Ava je umrla 1990. godine i tada je imala 67.

ikone stila slika u tekstu 2 Ikone televizijskih ekrana (1. deo)

Oličenje fatalne zavodnice i istinske filmske dive

Odri Hepbern (Audrey Hepburn)

Poznata po vedrom načinu oblačenja, Odri je smatrana za jednu od najvećih ikona stila i jednu od najboljih glumica. Glumila je u najpopularnijim filmovima Holivuda: “Sabrina”, “Praznik u Rimu”, “Smešno lice”, “Moja draga gospo”, “Doručak kod Tifanija” (mala crna Givenchy haljina koju je nosila u ovom filmu je haljina koja je najviše kopirana u celom svetu). Posle uloge u Spilbergovom filmu “Uvek” posvetila se humanitarnom radu za koji je 1992. godine primila Predsednikovu Medalju Časti. Umrla je 1993. godine u snu.

slika u tekstu 3 Ikone televizijskih ekrana (1. deo)

Crna haljina koja je ušla u istoriju

Brižit Bardo (Brigitte Bardot)

Glumica koja je predstavila novi oblik seksualnosti šezdesetih godina prošlog veka. Bila je prva tinejdžerka koja se našla na naslovnoj strani modnog magazina i bila prepoznatljiva po svojim krupnim očima, lepršavoj kosi i kratkim šorcevima. Kada je napunila 18 godina udala se za filmskog producenta Rodžera Vejdima (Roger Vadim) koji joj je, četiri godine kasnije, ponudio ulogu nemoralne Julije u filmu “I Bog stvori ženu”. Rejmong Kartije (Raymond Cartier), tada urednik časopisa Paris Match je njenu ulogu opisao sledećim rečima: “Nemoralna od glave do pete”. Malo pre njenog 40-og rođendana, 1973. godine, Brižit je otišla u “glumačku penziju”. Od tada, glavna preokupacija joj je bila promocija projekata o divljim životinjama i 1986. godine osniva “Brižit Bardo Fondaciju za Pomoć i Zaštitu Životinja”.

slika u tekstu 41 Ikone televizijskih ekrana (1. deo)

Izgledom i glumom bacila svet "pod noge"

Elizabet Tejlor (Elisabeth Taylor)

Elizabet je ikona glume, stila i glamura, poznata po neponovljivoj glumi i lepoti, a, takođe, i po svojih osam brakova. Javnost je najviše pratila njen brak sa kolegom Ričardom Bartonom (Richard Barton) za koga se dva puta udavala. Igrala je glavnu ulogu u najskupljem filmu svih vremena “Kleopatra” i osvojila dva Oskara za najbolju glavnu glumicu za uloge u filmovima “Ko se boji Virdžinije Vulf” i “Baterfild 8”. Rođena je u Londonu 1932. godine, a umrla 23. marta 2011.

ikone stila slika u tekstu 5 Ikone televizijskih ekrana (1. deo)

Njen zaštitni znak su bile oči ljubičaste boje

Greta Garbo (Greta Garbo)

Švedska glumica Greta Garbo je jedna od prvih glumica koje su radile u prelasku iz nemih filmova na one sa zvukom. Prvo je radila kao model i njena slika se mogla videti na reklamama u švedskim časopisima. Glumila je u filmovima “Ana Karenjina”, “Ana Kristi”, koji je reklamiran pod sloganom “Garbo govori” i za koji je dobila Oskara za najbolju glavnu glumicu i status međunarodne zvezde, “Dama sa kamelijama” i drugim. Greta se nikada nije udavala i nije imala dece, izbegavala je intervjue i pojavljivanja u javnosti i bila je jedna od najmisterioznijih javnih ličnosti svih vremena. Tajanstvena i nekomunikativna, dala je jedan od najkraćih intervjua u istoriji u kome je na pitanje novinara: “Znate, pitam se… ” dala odgovor “Zašto se pitate?” i otišla. U intervjuu za američki časopis  Photoplay je izjavila: “Oduvek sam povučena. Od kad znam za sebe želela sam da budem sama. Ne podnosim gužvu, ne volim mnogo ljudi. Često sam dobauljala do nekog ćoška, sedela tu i razmišljala”.

ikone stila slika u tekstu 6 Ikone televizijskih ekrana (1. deo)

Hobi joj je bio sakupljanje umetničkih predmeta

Poslovica kaže: “Preko trnja do zvezda”. Zaista je tako, jer ove slavne žene su se na životnom putu susrele sa mnogo trnja koji su ostavili posledice na njihove ličnosti, ali u trenutku kada su dostigle zvezde, njihov sjaj ne može da se ugasi, ma koliko vremena da prođe.


Ivana Vuković je studentkinja ekonomije. Zaljubljena je u pisanje i voli kada njeni tekstovi govore nešto o njoj umesto nje same. Veruje da se psi i mačke mogu pomiriti rečima.

Comments