Hemija proradi, osećanja nas obuzmu i odjednom više niste sasvim prisebna osoba, koja može da se osloni na svoj zdrav razum i da realno proceni svoju poziciju i situaciju. Sve što vas tera da se suočavate sa realnošću kvari vam zaljubljenost i ljuti vas i zato nastojite da održite iluzije koje vam se sviđaju. Pa šta ako ćete posle skupljati komade slomljenog srca, biti razočarani, povređeni i tužni? To se u ljubavi ne može izbeći. Dobro je ako ste toga svesni, ali svesno održavanje iluzija je retka veština, pošto iluzije imaju nezgodnu osobinu da zamagljuju svest. Ovo ponašanje vam je verovatno poznato – iz iskustva.

Zanemarujete nepremostive razlike

Na neki način, zaljubljenost nas vodi pravo u centar – u onaj izvor dobrote i plemenitosti koji (valjda) postoji u svima nama. U voljenoj osobi vidimo sve najbolje, ali istovremeno zanemarujemo i ignorišemo ono što nije dobro. S vremenom, upoznamo i prihvatimo (ili ne prihvatimo) mane i slabosti partnera (i on naše), ali kad nisu u pitanju samo lični nedostaci, nego razlike koje nemamo načina da premostimo i koje urušavaju temelj naših odnosa, onda krećemo putem borbe protiv realnosti. Tu borbu svako gubi, uvek, u bilo kojoj oblasti života.

Očekujete da će se partner promeniti

U borbi protiv realnosti, na prvoj borbenoj liniji je vera da će se partner promeniti (sazreće i preuzeće odgovornost, postaće tolerantniji i nežniji, prestaće da pije, počeće da nas poštuje, postaće emotivno dostupan…), a sve te lične promene za koje je on sigurno sposoban i želi da ih napravi (jer želi da bude najbolja verzija sebe) pomoći će da se zajedno nosite sa nepromenljivim i trajnim preprekama (velika razlika u godinama, kulturi, vrednostima, obrazovanju…). Ali, partner koji treba da se menja da bi bio bolji obično se opire svim silama tim promenama, jer je duboko u sebi uvređen – on nije dovoljno dobar. I ljut je na vas što ga terate da bude svestan svojih nedostataka (i nije svestan tih osećanja) i počinje da vas posmatra kao neprijatelja. Dok se borite (protiv realnosti) za vašu vezu i za njega, u jednom trenutku shvatate da se on bori protiv vas, kao da ste vi njegov najveći problem i glavni krivac za sve što mu ne ide i ne uspeva. Ukoliko želi da se menja zbog vas, a ne zbog sebe, nikada mu neće uspeti, jer on to zapravo, ne želi i sabotira svoj razvoj.

Comments