Hot topics

Jutarnji rituali kod kuće koje ćeš želeti da zadržiš i kada pandemija prođe

Zablude o problematičnoj koži u koje treba da prestaneš da veruješ + kako se zaista neguje ovaj tip kože

Navike kojih treba da se držiš kad ti se čini da se sve oko tebe raspada

Kako da nosiš najtrendi torbe sezone

Najpoželjnije boje u enterijeru ove godine

Singl mama: Nađi sebi čoveka kakvog bi preporučila svojoj ćerci

Instagram profili zbog kojih ćeš zavoleti jogu

Ljubavni horoskop za maj 2020.

Kako da ojačaš i održiš dobar imunitet (vitamin D ovde igra ključnu ulogu!)

Kako da sa 30+ pripremiš teren za kvalitetnih 50+

Uživala sam da mislim kako sam posebna i kako samo ja mogu da jedem istovremeno slatko i slano i kako sam samo ja kao mala uzimala dezodorans i smišljala stihove nove, nažalost, turbo-folk, pesme. A onda su stigle društvene mreže i shvatila sam da je bar još nekoliko hiljada ljudi radilo iste stvari kao i ja. Razočaranje, ali i olakšanje. Nisam usamljeni slučaj.

Sada su naučnici odlučili da nas još malo razlože i pokažu da smo još jednostavniji nego što smo mislili. Sa šest, spadosmo na četiri emocije. Institut neurologije i psihologije Univerziteta u Glazgovu došao je do zaključka da facijalne ekspresije koje oslikavaju strah/iznenađenje i bes/gađenje zapravo jako liče jedna na drugu. Tako su sreća, iznenađenje, strah, gađenje, bes i tuga nastavili razvoj karijere bez dva člana.

Naučnici su to otkrili tako što su pitali ljude da posmatraju kompjuterski generisane facijalne ekspresije i tražili da ih rasporede u šest kolona. Učesnici istraživanja mahom su mešali dva para. Pri ranom ispoljavanju besa ili gađenja, u oba slučaja dolazi do mrštenja nosa, a kod iznenađenja ili straha, obrve se podignu. Nakon prve reakcije, parovi emocija se razdvajaju i prestaju da liče. 

emotions Imamo samo četiri emocije!

Parovi strah/iznenađenost i bes/gađenje imaju slične članove

Ovo posmatranje ukazalo je na to da su se najnovije dve emocije razvile usled društvenih, a ne bioloških potreba, što bi značilo da je kolutanje očiju na – Je l’ možeš još samo ovo da uradiš? u istoj ravni sa – Ma, da li je moguće da je ona to rekla!

Na taj način istraživači su došli do teze da su preostale četiri osnovne emocije i da su bile prisutne kod našh predaka, a zatim su se naredne dve razvile zbog potrebe da se iznenadimo kad čujemo zaista glupu izjavu ili jedemo boraniju za ručak – bljak ! Našim precima je brza komunikacija u tišini mogla da spasi život i oslobodi neprijatelja, a nas danas možda nekog neželjenog društva.


Vesna Marić

Editors choice